iWant

Jak na iPhonu nebo iPadu zablokovat upozornění na nový iOS 10

iWant

Apple se snaží své nejnovější operační systémy dostat do zařízení co největšího množství uživatelů. To je zcela pochopitelné, jelikož nové aktualizace přinášejí jak vylepšení, tak i lepší zabezpečení, a Apple i vývojáři třetích stran se začínají přeorientovávat takřka výhradně na nejnovější iOS. Ovšem pro někoho může být neustálé vyskakování upozornění s žádostí o instalaci nového iOS nežádoucí, protože z různých důvodů aktualizovat nechce. Existuje postup, jak tomu zamezit.

Uživatelé, kteří se rozhodli minimálně zpočátku na nejnovější operační systém nepřecházet, se několik dní, respektive týdnů po oficiálním vydání iOS 10 dočkali od Applu pravidelných notifikací, že si již mohou právě nový systém nainstalovat. Ve chvíli, kdy máte nastavenou automatickou aktualizaci aplikací, stáhne si iOS nepozorovaně na pozadí i svou nejnovější verzi, která pak již jen čeká na instalaci.


Tu můžete – přímo z obdržené notifikace – provést buď okamžitě, nebo můžete odložit aktualizaci na později, ovšem to v praxi znamená, že se již stažený iOS 10 nainstaluje v brzkých ranních hodinách, kdy je zařízení připojeno k napájení. Pokud ovšem z jakéhokoliv důvodu odmítáte nový systém instalovat, můžete tomuto chování předejít.

Jak vypnout automatické stahování?

Prvním krokem je vypnutí automatického stahování. Tím předejdete stahování aktualizací do budoucna, protože tu současnou již patrně máte staženou. V Nastavení > iTunes a App Store v sekci Automatická stahování odkliknete Aktualizace. Pod touto možností se skrývají zmíněné aktualizace na pozadí, a to nejen aplikací z App Storu, ale také právě nových operačních systémů.

Jak vymazat již staženou aktualizaci?

Pokud jste měli automatické aktualizace neaktivní ještě před příchodem iOS 10, nový operační systém se vám do zařízení nestáhl. Jestli již ale máte instalační balík s iOS 10 stažený, je možné ho z iPhonu nebo iPadu vymazat, aby zbytečně nezabíral prostor v úložišti.

Nastavení > Obecné > Úložiště a využití iCloudu > v horní sekci Úložiště zvolte Spravovat úložiště a v seznamu musíte vyhledat staženou aktualizaci s iOS 10. Vyberete Vymazat aktualizaci a smazání potvrdíte.

Po dodržení těchto dvou kroků již zařízení nebude neustále upozorňovat na instalaci nového operačního systému. Někteří uživatelé však poukazují na to, že jakmile se znovu připojí na Wi-Fi, tak se výzva k instalaci opět objeví. Pokud ano, zopakujte proces smazání instalačního balíku.

Zablokování konkrétních domén

Existuje však ještě jedna pokročilejší možnost: blokování specifických domén Applu, jež se týkají právě aktualizace softwaru, což zajistí, že již nikdy žádnou aktualizaci systému do iPhonu nebo iPadu nestáhnete.

Postup, jak konkrétní domény blokovat, záleží na softwaru každého routeru, ale princip by měl být u všech routerů stejný. V prohlížeči se musíte přes MAC adresu (obvykle najdete na zádech routeru, např. http://10.0.0.138/ či http://192.168.0.1/) přihlásit do webového rozhraní, zadat heslo (pokud jste heslo k routeru nikdy neměnili, také byste ho měli nalézt na zadní straně) a v nastavení najít nabídku pro blokování domén.

Každý router disponuje jiným rozhraním, ale obvykle najdete blokování domén v pokročilém nastavení, případě v rodičovském omezení. Jakmile najdete nabídku pro výběr domén, které chcete blokovat, zadejte následující domény: appldnld.apple.com mesu.apple.com.

Když přístup k těmto doménám zablokujete, již na vaší síti nebude možné do iPhonu nebo iPadu stáhnout jakoukoliv aktualizaci operačního systému, a to ani automaticky, ani ručně. Když se o to pokusíte, iOS zahlásí, že nemůže nové updaty zkontrolovat. Je však důležité připomenout, že v případě zablokování domén nestáhnete nové updaty systémů ani na žádném jiném iPhonu nebo iPadu, takže pokud jich používáte v domácnosti více, může to být problém.

Pokud se opravdu chcete častých notifikací o instalaci nového iOS 10 zbavit, protože například chcete zůstat na starším iOS 9, je třeba kroky zmíněné výše podstoupit, ale obecně doporučujeme, abyste nejnovější operační systém dříve či později nainstalovali. Získáte nejen celou řadu novinek, ale také aktuální bezpečnostní záplaty a především maximální podporu jak od Applu, tak od vývojářů třetích stran.

Zdroj: Macworld

  • zbynda

    Tahle hláška je strašně otravná. Tohle už je chování jako MS a jeho vnucování Windows 10. Nechápu proč někde nejde upozorňování prostě zakázat. Pokud mám třeba starší iPhone, tak instalací nového OS se většinou zpomalí a na takový iPhone 4S prostě dát iOS 8 ani 9 nechci (tam ale ještě takové okno nevyskakuje). A řešení, že budu něco zakazovat na routeru je sice fajn, ale když mám doma víc věcí od Applu a nechci aktualizovat jenom jednu, tak je to k ničemu.

  • Vaclav

    kdyz zablokuji ip na routeru (viz clanek) budu moci dal stahovat nove aplikace mac/iphone? (nebo to zablokuje jen aktualizace?)

    • Filip Houska

      Děkujeme za dotaz, Václave. Podle všeho to zablokuje pouze aktualizace operačních systémů, ovšem osobně to vyzkoušené nemám.

      • Vaclav

        OK. tak jsem zjistil Airport time capsule (Apple router) nemá možnost filtrovat weby. No nový router kupovat nebudu, ještě chvíli počkám, jestli někdo s něčím nepříjde a pak bych možná (nerad) zkusil tu výše zmíněnou možnost instalovat jakýsy beta tvOS profil – nějak se mi do toho nechce, ale asi to bude nejschůdnější.

  • o.soukup96

    Ještě existuje jedna možnost. Nainstalovat beta tvOS profil a iOS aktualizace nenajde.
    https://writekay.github.io/Disable-OTA/

  • venca

    chci poděkovat za článek.hláška je opravdu otravná a když se k tomu ještě přida odklikávání reklam v app tak je to hnus….pomalu ale jistě už není používaní iphone radost a stává se zněj „velký bratr,,,vidí opravdu vše.z nějakého důvodu nestojím o nejnovější software jelikož vlastním poměrně značnou škálu app u nichž mam podezření že by nemuseli s novým ios ladit a z app store se tyto app vytratili