Zavřít reklamu

Když Apple uvede do prodeje nějakou žhavou novinku, průběh je obvykle velmi podobný. V předem určenou hodinu začne prodej a po pár minutách/hodinách zájemci začínají sledovat, jak se dostupnost očekávaného produktu prodlužuje. Stává se to poměrně pravidelně  a jen v loňském roce jsme se o tom mohli přesvědčit jak u iPhonu X, tak u některých variant iPhonu 8. V předloňském roce se pak podobný problém objevil u Jet Black iPhonů 7, sluchátek AirPods či nových MacBooků Pro. Pokud se však podíváme na reproduktor HomePod, jehož prodej začal minulý pátek, jeho dostupnost je stále stejná.

Pokud bydlíte v zemích, kde se HomePod oficiálně prodává, stále máte možnost jej dostat 9. února. Právě to je den, kdy by se měly první kusy dostat ke svým majitelům. Datum prvního prodejního dne u nových objednávek příliš dlouho nevydrží. V případě iPhonu X to trvalo doslova pár minut. HomePod je však i po třech dnech spuštěných objednávek stále k dispozici hned první den určený pro doručení. Dá se tedy tato informace vyčíst tak, že o reproduktor není takový zájem? Nebo se jednou povedlo společnosti Apple zabezpečit dostatečné množství kusů na to, aby byla poptávka pokryta?

V první řadě je nutné podotknout, že HomePod není iPhone a asi nikdo neočekával, že se budou hned z počátku prodávat miliony reproduktorů. Navíc, když je novinka dostupná jen v USA, Velké Británii a Austrálii, závěr produktu jako takového není tak široký. I tak ovšem současná dostupnost vzbuzuje několik otázek. Zpětná vazba na novinku je velmi omezená. Apple reproduktor představil jen hrstce novinářů a zájemců v rámci krátké ukázky, všichni ostatní recenzenti dostanou své HomePody někdy v průběhu tohoto týdne. Reakce jsou zatím velmi rozporuplné, někdo hudební přednes chválí, jiní jej naopak kritizují. Slova chvály HomePod nezískává ani za svou omezenou využitelnost, kdy funguje jen s Apple Music nebo přes AirPlay (2). Nativní podpora dalších streamovacích aplikací jako je třeba Spotify se nekoná.

Dalším velkým otazníkem je cena, kterou si Apple za HomePod žádá. Pokud se někdy dočkáme toho, že se bude reproduktor prodávat i u nás, bude stát zhruba devět tisíc korun (přepočet 350 dolarů + clo a daň). Je otázka, jak velký potenciál takovýto produkt má zejména v zemích, kde je Siri spíše pro srandu a praktického využití se dočká jen v minimálním množství případů. Bude velmi zajímavé sledovat, jak se nakonec HomePod uchytí. A to jak v anglosaských zemích (kde potenciál rozhodně má), tak i jinde po světě (kam se snad postupně dostane). Podle prohlášení z posledních měsíců si Apple s HomePodem věří. Uvidíme, pokud budou toto nadšení sdílet i potenciální zákazníci.

Zdroj: 9to5mac

.