Zavřít reklamu

Back to My Mac (Zpět na můj Mac) je funkce, kterou Apple uvedl spolu s operačním systémem Mac OS X Leopard 10.5. Funkce umožňovala nastavení síťového připojení Maců a vzdálený přístup, včetně sdílení souborů a složek, jejich správy, nebo sdílení obrazovky. S touto funkcí se ale Apple i uživatelé v operačním systému macOS Mojave nadobro rozloučí.

Kromě již zmíněného sdílení souborů a složek a sdílení obrazovky dokáže Back to My Mac fungovat i s řadou služeb Bonjour. Podmínkou je vlastnictví routeru s podporou Universal Plug and Play (UPnP) nebo NAT Port Mapping protokolu (NAT – PMP), přičemž u připojeného routeru musí být jedna z těchto služeb aktivována. 12. října roku 2011 zahrnul Apple funkci Back to My Mac do svých iCloudových služeb namísto předchozího MobileMe, a tím ji uživatelům zpřístupnila zcela bezplatně.

V novém macOS Mojave, jehož oficiální verze vyjde letos na podzim, již ale Back to My Mac nebude dostupná. Apple její vývoj a provoz tento týden oficiálně ukončil, uživatele na tento fakt upozornil a zveřejnil dokument, týkající se příslušných změn. V něm se zmiňuje o způsobech, kterými mohou uživatelé službu nahradit. „Back to My Mac nebude v macOS Mojave dostupná,“ píše Apple v dokumentu, a dodává, že uživatelé, kteří chtějí být na ukončení připraveni, si mohou již teď začít zjišťovat alternativní možnosti sdílení souborů a složek, sdílení obrazovky a vzdáleného přístupu k ploše.

Služba představovala skvělý způsob sdílení obrazovky a vzdáleného přístupu například pro uživatele, kteří vlastnili jak laptop, tak i desktopový jablečný počítač. Potřebu této služby nicméně o něco snížilo zavedení iCloud Drive a aplikace Remote Desktop.

Back to My Mac absentuje již v první betaverzi operačního systému macOS Mojave. Povšiml si toho ale jen zlomek uživatelů, což dokazuje, jak málo je služba v současné době využívaná. Oficiální verze operačního systému macOS Mojave se spoustou nových funkcí, jako je Dark Mode nebo Stacks, se veřejnost dočká letos na podzim.

icloud macOS
.