Zavřít reklamu

Na webu Popular Mechanics se objevil rozhovor s jedním z inženýrů, kteří stáli za návrhem nového Macu Pro. Konkrétně jde o Chrise Ligtenberga, který coby Senior Director of Product Design stál za týmem, který navrhoval chladící systém nové pracovní stanice.

Nový Mac Pro disponuje úchvatnými technickými specifikacemi, přičemž vrcholný model nabídne opravdu velmi vysoký výkon. Ten je však koncentrován na relativně malém a částečně uzavřeném prostoru a Mac Pro tak kromě výkonných komponent musí obsahovat chladící systém, který dokáže obrovské množství vygenerovaného tepla přesunout mimo počítačovou skříň. Když se však na chladící soustavu Macu Pro podíváme, není tak úplně typická.

Celé šasi obsahuje jen čtyři ventilátory, přičemž tři z nich jsou na čelní straně skříně, schované za ikonickým perforovaným čelním panelem. Čtvrtý ventilátor je pak na boku a stará se o chlazení 1 400W zdroje a tlačení uvnitř nahromaděného teplého vzduchu ven. Všechny ostatní komponenty uvnitř skříně jsou chlazeny pasivně, jen za pomoci proudění vzduchu z trojice čelních ventilátorů.

Mac Pro chlazeni coling FB

V Applu to vzali od podlahy a navrhly si vlastní ventilátory, neboť se na trhu nenacházela žádná adekvátní varianta, kterou by bylo možné použít. Čepele ventilátorů jsou speciálně navrženy tak, aby generovaly co nejnižší množství hluku a to i při vyšších otáčkách. Zákony fyziky však přepsat nejdou a i sebelepší ventilátor nakonec nějaký hluk generuje. V případě těch nových od Applu se ale inženýrům podařilo sestrojit takové čepele, které generují aerodynamický hluk, jenž je na poslech „příjemnější“, než hučení běžných ventilátorů, a to díky charakteru generovaného zvuku. Díky tomu nepůsobí při stejných otáčkách tak rušivě.

Ventilátory byly také navržené s ohledem na to, že Mac Pro neobsahuje žádný prachový filtr. Efektivita ventilátorů by měla být zachována i v případech, kdy dojde k jejich postupnému zanesení prachovými částicemi. Chladící systém by měl údajně bez problému vydržet po celou dobu životního cyklu Macu Pro. Co konkrétně to však znamená v rozhovoru nezaznělo.

Na chlazení Macu Pro se podílí také hliníkové šasi, které na některých místech částečně absorbuje komponentami vygenerované teplo a slouží tak jako jeden velký heatpipe. To je také jeden z důvodů, proč je čelo Macu Pro (ale také celá zadní část monitoru Pro Display XRD) perforována stylem, jakým je. Díky tomuto provedení se podařilo zvýšit celkovou plochu, která dokáže teplo odvádět a funguje tak mnohem lépe, než běžný neperforovaný kus hliníku.

Z prvních recenzí a dojmů je patrné, že chlazení u nového Macu Pro funguje velmi dobře. Otázkou zůstává, kam se efektivita chladící soustavy posune za rok dva používání, vzhledem k absenci jakéhokoliv prachového filtru. Dobrou zprávou je však také to, že vzhledem ke třem vstupním a jednomu výstupnímu ventilátoru nebude uvnitř skříně vznikat podtlak, který by nasával prachové částice z okolí různými spárami a netěsnostmi v šasi.

Zdroj: Popular Mechanics

.