Zavřít reklamu

Ačkoli se na úterním Apple eventu mluvilo o iPhone firmware 3.0 relativně dlouho, tak přecijen nebylo možné představit všechny novinky, kterých by mělo být více než 100. Proto postupně sbírám informace o novém firmware a rád bych zde představil aspoň některé novinky, o kterých se na představení iPhone firmware 3.0 příliš nemluvilo.

Začal bych tím, že se v novém firmware opravdu dočkáme dalších lokalizací, včetně češtiny a slovenštiny. Tuto novinku určitě uvítá spousta uživatelů a pravděpodobně i přiláká některé nové. Další novinkou spojenou s lokalizací je i lépe upravená klávesnice pro české či slovenské uživatele. S novou klávesnicí se totiž perfektně píše s háčky i čárkami. Háčky a čárky totiž mají svoji vlastní klávesu na klávesnici a tak stačí ťuknout na samohlásku a poté na čárku a voilá, máme písmeno s čárkou. Snadné, rychlé!

Pokud byste rádi sdíleli internet z iPhone i do vašeho notebooku (tzv. tethering), tak s novým firmware to opravdu není problém. Internet můžete sdílet jak pomocí USB kabelu, tak i přes bluetooth. Tato volba není v iPhone firmware 3.0 defaultně odemčena, ale jeden šikovný uživatel již drobným zásahem tuto volbu zpřístupnil. Apple je tedy na tethering připravený, teď jen záleží, co na to operátoři.

Nový SMS klient se již nejmenuje SMS, ale Messages. Bublinka na ikonce se nafoukla a vypadá trošku jinak. V této aplikaci již tedy posíláte jak SMS, tak MMS. Pokud chcete napsat MMS, tak stačí kliknout na ikonku foťáku. Zprávy se nově posílají na pozadí, tudíž je možné dát odeslat zprávu a okamžitě psát další. U posílání MMS, které se budou odesílat delší dobu, se tato vlastnost určitě hodí.

Nová aplikace na hlasové poznámky s názvem Voice Memos je výborná. Po nahrání zvuku je možné z nahrávky některé části vystříhat ven a hlasovou zprávu poté poslat buď emailem či jako MMS.

Nová možnost vyhledávání v celém iPhone s názvem Spotlight (známá uživatelům MacOS) se vyvolá stisknutí tlačítka Home, pokud jsme v hlavní obrazovce aplikací či případně pokud jsme na úplně první obrazovce, tak stačí přejet o obrazovku doleva. Hledání aplikací či kontaktů je velice rychlé, zatímco výsledky vyhledávání v emailu se logicky objevují o chvilku později. Aplikace jako jsou Mail, Calendar, Notes a iPod mají také své vlastní vyhledávání, které vyhledává jen v dané aplikaci.

Jak uz bylo řečeno dříve v článku, tak aplikace jako jsou Mail či Notes fungují i horizontálně, včetně horizontální klávesnice. Tato možnost nechybí ani u aplikace Stocks či případně v Messages (tudíž je opravdu možné psát SMS s horizontální klávesnicí). Aplikace Photos byla vylepšena o hromadné mazání, kopírování či sdílení fotek.

Podstatně vylepšena byla i iPhone aplikace YouTube, kdy po přihlášení se ke svému účtu uvidíte svoje přihlášené odběry, playlisty či historii. Jelikož mám přihlášený odběr NHL Highlights, tak mě tato možnost určitě potěšila. Stejně tak mi vyhovuje i sdílení kontaktů pomocí Emailu či MMS přes standardní vCard.

Zajímavá je nová možnost nastavení s názvem Find My iPhone. Tato volba bude dostupná uživatelům MobileMe účtů, kteří si po zapnutí této funkce budou moci na stránkách Me.com vyhledat svůj iPhone. Stačí vybrat, že ho chcete najít a služba MobileMe by vám po chvíli měla sdělit polohu iPhone, ať už je ztracený či ukradený. Nesmí to být ale chytrý zloděj, který na telefonu rychle provede restore či tuto volbu vypne.

V iTunes přibyla možnost zaheslovat si vaše zálohy dat z iPhone. Tentokrát nechybí v iTunes ani možnost synchronizovat poznámky, což je určitě vítaná vlastnost. Pokud jste objevili některé zajímavé vlastnosti nového iPhone firmware 3.0 či případně chcete zdůraznit některé, o kterých se tolik nemluví, tak určitě neváhejte a přidejte komentář pod článek! Případně se aspoň podívejte na nové vlastnosti iPhone firmware 3.0 ve videu ze serveru Engadget.

.