Zavřít reklamu

V roce 1996 internet rozhodně ještě nebyl celosvětově masově rozšířenou věcí. Přesto se v té době dala dohromady více než tisícovka lidí, kteří se rozhodli vytvořit digitální časovou schránku – právě o této události bude řeč v dnešním přehledu. Ve druhé části si připomeneme den, kdy společnost Google ohlásila spuštění svých Google Maps.

24 hodin v kyberprostoru (1996)

8. února roku 1996 se konal speciální projekt s názvem “24 Hours in Cyberspace”. Jednalo se o online událost, kterou pořádali Rick Smolan, Jennifer Erwitt, Tom Melcher, Samir Arora a Clement Mok. V rámci projektu se v online prostoru – což v té době rozhodně nebylo obvyklé – sešla zhruba tisícovka těch nejlepších fotografů, editorů, programátorů a designérů s cílem vytvořit digitální časovou schránku online života a ukázat portréty osobností, jejichž životy byly výrazně poznamenány stále více se rozmáhajícím internetm. Místem konání této online akce byl server cyber24.com. Náklady na projekt údajně činily kolem pěti milionů dolarů, financování zajistila zhruba padesátka různých společností z oboru technologií – jednalo se například o Adobe Systems, Sun Microsystems nebo třeba Kodak. Na základě této události vznikla také stejnojmenná kniha.

Přichází Google Maps (2005)

8. února roku 2005 se na oficiálním blogu společnosti Google objevilo oznámení, že firma spouští provoz své služby s názvem Google Maps. “Myslíme si, že mapy mohou být užitečné a zábavné, proto jsme navrhli Google Maps, které vám zjednoduší způsob, jak se dostat z bodu A do bodu B,” stálo ve zmíněném příspěvku, kde byly dále ve stručnosti popsány základní funkce Google Maps spolu se způsobem jejich používání. Google si na svých mapách dával od samého počátku opravdu záležet – například v září roku 2005 po řádění hurikánu Katrina bleskurychle aktualizoval satelitní zobrazení zasažené oblasti v okolí New Orleans.

.