Zavřít reklamu

Apple je v IT světě známý jakožto velký inovátor v nasazování nových technologií. Už v minulosti jako první začal masivně prosazovat rozhraní USB nebo FireWire a také jako první opustil od disketové mechaniky. Důvody, proč gigant z Cupertina nenasadí moderní technologie Blu-ray a USB 3.0 se pokusím vysvětlit v tomto článku.

Blu-ray v ústraní

O Blu-Ray se mluvilo jako o nástupci klasických DVD disků, které už předtím de facto nahradily CD média (jejich využití se prakticky redukovalo výhradně na hudební průmysl). Velikost 25 GB na běžném disku a 50 GB na dvouvrstvém zněla více než dobře a Blu-ray se začal postupně rozšiřovat do filmového průmyslu, který mohl větší kapacitu využít k vyššímu rozlišení filmů, a pod svá křídla ho vzala také Sony, která umožnila využití velké kapacity vývojářům her.

A ačkoliv se v těchto segmentech Blu-ray nějakou dobu udrží, momentální trend optickým médiím příliš nepřeje. Důvod je zřejmý. Dříve například prováděli lidé zálohy výhradně na optická média, jelikož byla lehce přenosná a levná. Ovšem v dnešní době seženete miniaturní flashdisk o kapacitě 8-16 GB za pár set korun a přenosné disky o kapacitě několik stovek GB se pohybují kolem tisícovky.

Velkou nevýhodou je životnost samotných optických médií. Určitě se vám stalo, že starší disk, kde jste měli uložené své fotky, se prostě nenačetl v důsledku opotřebení v podobě různých škrábanců a oděrek. Ačkoliv paměťová média také nejsou nezničitelná, jejich životnost se pohybuje v mnohem vyšších řádech. O rychlosti čtení a zápasu ani není třeba mluvit.

Navíc dnes, v době digitální distribuce, i výrobci software pomalu opouštějí od krabicových verzí a raději nabízí své produkty přes internet, navíc s mnohem nižšími náklady. Nemalou zásluhu na tom má také oblíbená herní distribuční síť Steam, která stále více ohrožuje kamenné obchody s hrami. Svou malou troškou do mlýna přispělo samozřejmě i iTunes a Mac App Store.

Když Apple představil nový MacBook Air se slovy, že takto vypadá budoucnost notebooků, zdaleka nešlo jen o štíhlý design a úložiště v podobě NAND Flash. Absence DVD mechaniky je také jedním z revolučních kroků, stejným, jako bylo zrušení mechaniky disketové. Netvrdím, že hned další generace MacBooků a iMaců se rázem ocitne bez DVD-ROM, ale můžeme očekávat, že v průběhu několika let vymizí úplně, alespoň u Apple. A ostatní výrobci budou následovat.

Pro ty, kteří se přesto bez mechaniky neobejdou, bude stále existovat řešení v podobě mechaniky externí. A to je důvod, proč se Blu-ray na Macu nedočkáme. Jedinou výhodou by byla beztak pouze možnost sledování filmů s vyšším rozlišením, ovšem tuto funkci stejně lépe obstará dnes již běžný Blu-ray přehrávač pod televizí. Absencí mechaniky se zároveň sníží náklady i energetická náročnost, což oceníme především u notebooků. Ať se nám to líbí nebo ne, optickým médiím už zvoní hrana.

USB 3.0 versus LightPeak

Ačkoliv začal Apple jako první masově rozšiřovat rozhraní USB, jeho poslední verzi dost možná nenasadí. Byť třetí verze umožňuje mnohonásobně vyšší rychlost než její předchůdce, USB zřejmě nahradí úplně jiná nové technologie – LightPeak od Intelu.

O této technologii je mluví už nějakou chvíli a Intel ji poprvé veřejně představil v květnu 2010, kdy v Bruselu demonstroval její možnosti. A o co se vlastně jedná? LightPeak je rozhraní využívající k přenosu optická vlákna. Jejich výhoda spočívá především ve vysoké propustnosti a minimálním útlumu signálu.

V praxi by pak toto rozhraní mělo umět přenést 10 Gb/s do vzdálenosti až 100 metrů (v budoucnu se počítá se 100 Gb) navíc s mnohem menší tloušťkou kabelu. Pro srovnání: současná technologie HDMI ve verzi 1.3 nabízí propustnost 10,2 Gb, ovšem jen do vzdálenosti 5 metrů. Pak se začne síla signálu k hraničním 15 metrům rapidně snižovat.

Díky obrovské datové propustnosti se tak může velmi rychle stát univerzálním rozhraním, které postupně nahradí dosavadní technologie USB, eSATA, FireWire, HDMI, DisplayPort, DVI nebo PCI Express. Ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, jeden konektor by tak zcela nahradil datová rozhraní dneška, a to včetně digitálních videoportů, a stal se tak standardem blízké budoucnosti.

Implementací LightPeaku by tak Apple mohl USB 3.0 přeskočit a rovnou nasadit novou velmi nadějnou technologii. Této skutečnosti nahrává i fakt, že Apple výrazně tlačil na Intel ohledně práce na ní a dle některých zdrojů se na jeho vzniku velkou měrou podílel. Steve Jobs se měl údajně v roce 2007 sejít s CEO Intelu, Paulem Otellinim, s žádostí, že by chtěl do budoucna ve svých počítačích jediný univerzální port, který by měl pracovat na bázi optického přenosu. Apple se pak měl zavázat rychlou implementací této technologie.

A slibu možná již brzy dostojí. Spekuluje se totiž, že by se LightPeak měl objevit již v nové generaci MacBooků Pro, jejichž představení se očekává k příhodnému datu 24. února 2011. Proč příhodnému? V ten den totiž oslaví Steve Jobs své 56. narozeniny. Ovšem dle mého názoru dojde k realizaci nového rozhraní až později. Zvěsti také hovoří o implementaci LightPeaku do iOS zařízení, což by se mělo týkat přespříští generace všech přístrojů. Apple by tak opustil svůj dock conektor, který doteď všechna iZařízení (vyjma iPodu shuffle) používala.

Ještě malá zajímavost na závěr – AppleInsider minulý týden objevil zajímavý patent Applu. Jedná se o novou verzi MagSafe konektoru, který by měl umět zároveň přenášet data právě pomocí optického rozhraní. A byl by v tom čert, aby si nové patentovaný MagSafe do budoucna nerozuměl s LightPeek. Zní vám to jako hudba budoucnosti? Nevím jak u vás, ale mně se ta melodie líbí.

Zdroje: AppleInsider.com, Wikipedia
.