Zavřít reklamu

Nový Mac OS X Lion bude znamenat zásadní krok kupředu. S relativně malým skokem mezi Leopardem (10.5) a Snow Leopardem (10.6) se nebude moci nadcházející letní změna příliš srovnávat. Čeká nás přepracovaný design, nové aplikace i celkové pojetí ovládání. Změny se však odehrají i v méně viditelných oblastech systému. Čeká nás nový Quick Look, auto korekce a mnoho dalšího.

Nový a ještě lepší Quick Look

Jednou z nejužitečnějších vlastností operačního systému od Apple je bezesporu Quick Look. Technologie, která zobrazí rychlý náhled prakticky jakéhokoliv souboru, aniž byste ho museli otevírat. To všechno pomocí stisku jediného tlačítka – mezerníku. A v Lionovi bude Quick Look ještě mnohem lepší. Inovací se dočká jak po grafické, tak funkční stránce.

Na první pohled si určitě všimneme přepracovaného vzhledu. Zatímco v Leopardovi, popřípadě Snow Leopardovi, měl Quick Look průhledné černé rozhraní, v Lionovi dostane svěží bílou barvu, která náhled jasně odliší od zbytku systému a grafických prvků.

Mnohem důležitější je však integrace Quick Looku napříč celým systémem. Ten bude v aplikacích vyskakovat ve formě tzv. ‘popup’ oken a umožní zobrazit živý náhled webových stránek, slovníkových definic, písniček nebo aplikací. To využijete například v iChatu, Mailu nebo Spotlightu, kam byl Quick Look zabudován.

Pokud vám někdo v iChatu pošle odkaz, můžete si pomocí Quick Looku zobrazit jeho živý náhled, aniž byste museli opouštět aplikaci. Pokud chcete stránku zobrazit v prohlížeči, můžete tak učinit přímo z okna náhledu. Dalším příkladem je Spotlight. Pokud si v něm vyhledáte PDF, automaticky se aktivuje Quick Look a zobrazí se vedle výsledků hledání náhled celého dokumentu. Náhledy fungují i u písniček, kde se ukáží informace o názvu, umělci, albu a délce skladby a na stejném principu dostanete rychlý přehled o jednotlivých aplikacích.

Výrazné vylepšení doznal v Lionu také vestavěný Slovník (Dictionary, verze 2.2), který s Quick Lookem spolupracuje jednak při vyhledávání Spotlightem, ale také v celém systému, kdy vám při označení slova a tapnutí třemi prsty na touchpad vyskočí okno s definicí.

Nadále samozřejmě v Quick Looku nechybí scrollování v dokumentech, výběr několika složek najednou nebo full-screen mód. Zatím není jasné, jak bude Quick Look začleněn do aplikací třetích stran, ale rozhodně by to bylo vítané.

Chybějící FrontRow

Poprvé se na Macích objevilo FrontRow v roce 2005 a po šesti letech pravděpodobně z jablečných počítačů zmizí. V první testovací verzi nového Mac OS X Lion centrum pro přehrávání médií chybí a vše nasvědčuje tomu, že už se neobjeví. FrontRow umožňovalo uživatelům v příjemném rozhraní jednoduše prezentovat fotografie z iPhoto, pouštět písničky z iTunes nebo přehrávat filmy či DVD.

Základem pro ovládání FrontRow byl ovladač Apple Remote (klávesnice samozřejmě fungovala též). Apple Remote však fungoval přes infračervený port, který z posledních modelů MacBooků Pro a iMaců vymizel a minimalistický ovladač ztratil smysl, nefungoval. Už to mohlo naznačovat malý zájem o FrontRow, navíc pak Apple uvedl novou Apple TV, která svou funkčností a rozhraním FrontRow ve všeličem připomíná, funguje také jako streamovací zařízení pro iOS. Pro bezdrátový stream mediálního obsahuje tu už nyní také navíc je AirPlay, a tak absence FrontRow v novém operačním systému není tolik překvapivá.

Žádná Rosetta

Ve Snow Leopardovi (Mac OS X 10.6) Apple ukončil podporu pro PowerPC Macy a v Lionu definitivně nebude podporována Rosetta, která na Intelem poháněných Macích dovolala uživatelům spouštět starý nekompatibilní software. Už ve Snow Leopardovi nebyla Rosetta v základní instalaci obsažena, ale pokud bylo potřeba, mohl jí uživatel doinstalovat a i na Intelu používat aplikace, které pro něj dosud nebyly optimalizovány. V Lionovi Rosetta vymizí úplně, což značí definitivní konec PowerPC éry. To potvrzují i podmínky v Mac App Store, kde Apple povoluje pouze aplikace s kódem optimalizovaným pro Intel architekturu.

Auto korekce jako v iOS

Apple se při vyvíjení nového operačního systému soustředil na skutečně každou maličkost a prakticky všude najdeme nějakou novinku či vylepšení. Jak již víme, hlavní inspiraci bere Mac OS X Lion v mobilním bratříčkovi iOS a nejinak tomu je u automatické korekce textu nebo znaků s diakritikou.

Pokud již nějaký iOS přístroj vlastníte (iPhone, iPod touch, iPad), nebudou pro vás následující řádky ničím novým. Automatická korekce na Macu totiž bude fungovat na chlup stejně. Pokud systém rozpozná špatně napsané slovo, vyskočí malé okénko (stejné jako v iOS) s návrhem na opravení. Když na něj kliknete nebo stisknete mezerník, slovo se vám automaticky nahradí a modře podtrhne. Pokud při jeho vybrání zmáčknete Esc, vyjede vám kontextové menu s dalšími návrhy slov. Pokud korekturu využít nechcete, pravý klik změní slovo zpět na původní.

Stejně nyní budou na Macu fungovat i speciální znaky, respektive znaky s různými diakritickými značkami. Pokud vámi požadovaný výraz nemáte na klávesnici nebo pro něj neznáte zkratku, stačí jen vybrané písmeno na klávesnici chvíli podržet a zobrazí se nabídka s několika variacemi daného znaku. Při kliknutí na rozšiřující šipku otevřete kompletní paletu znaků.

Ovládání hudby při spořiči obrazovky

Že Apple myslí skutečně na všechno dokazuje nová funkce při spuštěném spořiči obrazovky. Už nyní byla mezi spořiči možnost zvolit ‘iTunes Artwork’, ale fungovala pouze tak, že náhodně zobrazovala výběr ze všech obrázků alb z iTunes. V Lionovi dostává spořič s artworky nový rozměr, protože pokud najedete na album myší, začne se přehrávat. Zkrátka zjednodušený přehrávač hudby ve spořiči.

Zdroje: 9to5mac.com, macstories.net, appleinsider.com

.