Zavřít reklamu

U článku s organizérem Pocket Informant se rozjela diskuze na téma multitaskingu a push notifikací od Applu. Řešení od Applu není dokonalé, ale určitě mají důvody, proč na push notifikacích na tento způsob rok pracovali a proč nešli cestou jako například Google Android. V tomto článku se ale budu věnovat jinému tématu, ačkoli má k tomuto velice blízko.

V lednu byl totiž představen Palm Pre a tento telefon nadchnul svět. Akcie Palmu míří z úplného dna strmě vzhůru, aniž by byl produkt Palmu na trhu (pesimisté říkají možná právě proto?). Ačkoli Palm Pre si možná ještě užije pro nás nezáživných soubojů s Applem u soudu ohledně patentu na multitouch ovládání, tak v souboji prodejnosti to bude daleko zajímavější.

Palm Pre vzal největší nevýhodu Apple iPhone v podobě multitaskingu a vytvořil z ní svoji největší přednost. Palm Pre je založen na synergii vybraných aplikací, aplikace by spolu měly být provázány, aniž bychom nějak postřehli přechod z jedné do druhé.

Vezměme si například obyčejné dopisování s někým z kontaktů. Klikneme na kontakt a hned vidíme, jestli například není online na Facebooku. Napíšeme mu tedy smsku a on se třeba mezitím připojí na Facebook. Stále ve stejném okně si spolu píšeme, ale již to nejsou smsky, ale píšeme si přes Facebook chat. Konverzace tedy drží v jednom okně, nemusíme hloupě překlikávat mezi aplikacemi, zkrátka soustředíme se na kecání s daným kontaktem, neřešíme jak. Historii chatu tedy nemáme rozházenou v několika aplikacích v telefonu, ale jen v jedné.

Aplikace samozřejmě mohou běžet na pozadí, můžeme mezi nimi snadno přepínat a tak můžeme mít otevřené okno se surfováním a v druhé kartě si třeba s někým psát. Multitasking je tedy největší přednost Palm Pre. Jestli to opravdu ve výsledku zafunguje, tak na to si ještě nějakou dobu počkáme, v US vyjde Palm Pre někdy v první polovině roku..

Pokud je vás tu více těch, které Palm Pre zaujmul, a začínáte koketovat s myšlenkou mít dva mobily jako já, tak právě pro vás je určen nový server o Palm Pre s názvem MujPalm.cz. Píše ho autorka s přezdívkou MisaRilwen, která několika články přispěla i na Jablíčkáře a určitě doporučuji přidat tento server do RSS čtečky. Budu tedy určitě rád, když nebudu jediný, kdo se bude na tomto serveru vyjadřovat v příspěvcích, ale když tam o tomto zajímavém gadgetu pokecáme společně. A začít můžeme stylově v článku „Palm Pre nebo iPhone?„.

.