Zavřít reklamu

Apple a jeho aféry byly koncem minulého týdne znovu tématem číslo jedna. Tentokrát dva bezpečnostní analytici objevili, že se v zazálohovaných souborech z iPhonů a iPadů 3G skrývá soubor s kompletní historií pohybu, a to ve zcela přístupném a nechráněném formátu. Toho se okamžitě chytila světová média a začala spekulovat, k čemu Apple taková data používá a zda případně každého uživatele nesleduje.

Uveďme ale vše na správnou míru. Alasdair Allan a Pete Warden objevili, že iTunes společně se zálohou iOS ukládá i speciální soubor s kompletní přehledem o pohybu daného přístroje, včetně dat a přesných časů – všechno získané pomocí 3G signálu. Soubor navíc není nijak chráněn a dostat se k němu může každý. To samozřejmě vyvolalo ve světě vlnu dohadů a ačkoliv se to mnohým nelíbilo, s podobnou činností všichni majitelé telefonu souhlasili. V licenčních podmínkách se mimo jiné píše, že Apple a jeho partneři mohou přenášet a uchovávat lokalizační data jednotlivých přístrojů včetně polohy a času.

O tom, že je soubor s vaší polohou volně přístupný, se můžete přesvědčit pomocí aplikace iPhoneTracker, kterou vytvořili právě Allan s Wardenem. iPhoneTracker automaticky vyhledá tento soubor ve vaší iOS záloze a zobrazí mapu s navštívenými místy (viz. obrázek níže).

John Gruber z Daring Fireball nicméně uvedl, že by ukládání tohoto souboru měl být dokonce jen bug poslední verze iOS a Apple ho v příštím updatu opraví. Na svém blogu tvrdí, že se soubor s polohou ukládá pouze lokálně na každém 3G zařízení (případně počítači) a k Applu se vůbec nedostane, což ostatně potvrdili i jiní. A jelikož se poloha vyměřuje pomocí 3G signálu a nikoliv pomocí GPS, mohou být údaje často velice nepřesné.

Některým to ale pochopitelně nedalo a server MacRumors včera zveřejnil odpověď Steva Jobse na jeden z emailů.

Steve,

Mohl by si mi prosím vysvětlit, proč iPhone pasivně sleduje veškerý můj pohyb? Není to příliš příjemné, když vím, že je moje přesná poloha neustále zaznamenávána. Možná by si mohl tuto záležitost trochu osvětlit, než si koupím Droid (mobilní telefon od Motoroly s operačním systémem Android – pozn. red.). Ti mě nesledují.

Steve Jobs odpověděl tradičně velice stručně.

Ale jistě, že sledují. My nikoho nesledujeme. Informace, které tu kolují, nejsou pravdivé.

Odesláno z mého iPhonu.

Ačkoliv je Jobsova odpověď tradičně střídmá, říká toho možná víc, než se na první pohled může zdát. Steve Jobs jednak uklidňuje všechny uživatele, že Apple skutečně nikoho nesleduje. Což by mohlo potvrzovat Gruberovu variantu s bugem a naopak naznačuje, že své uživatele sledují ostatní. Přestože ikona kalifornské společnosti většinou podobná obvinění neprovádí, zde jasně naráží na konkurenci (operační systémy Android a Windows), která podle něj tyto informace sbírá. Můžeme tedy jen čekat, zda někdo, ať už uživatelé nebo konkurenční společnosti, zareaguje.

Celou kauzu budeme sledovat a přineseme vám i názory našich redaktorů.

Zdroj: macstories.net
.