Zavřít reklamu

S tímhle článkem jsem raději počkal po WWDC, zda v rámci iTunes v Cloudu nepředstaví Apple i řešení pro vaše současné hudební sbírky, které nejsou zrovna v nejlepším pořádku.

To se nestalo. iCloud toho nabídne spoustu, co ale neumí, je vyléčit vaši současnou hudební knihovnu, pokud zrovna vypadá tak, jako na následujícím obrázku. Jednotlivé písně mají místo svých názvů třeba jen „track01“, nejsou zařazeny v albech, naopak nacházíte alba pojmenovaná „unknown album“, vydané někým, kdo si říká „unknown artist“, navíc knihovna obsahuje skladby různě duplikované. A o tom, že spoustě z vás chybí většina Cover Arts, tedy obalů desek, ani nepochybuji.

Příčin je několik. iTunes Store je v naší zemi nefunkční a ani podobná funkční služba zaměřená na digitální distribuci hudby zde v podstatě neexistuje. Většinu hudby jsme si tak do počítače převedli ze svých CD disků nebo postahovali porůznu z internetu a dost často se nezabývali jejich řádným taggováním, tedy označením skladeb, alba, autora atd.

Příčina nespokojenosti některých uživatelů iTunes pramení právě tady. Za ten „bordel“ prostě tentokrát nemůže Apple, ale s největší pravděpodobností vy sami.

Mnoho z vás si logicky řekne: OK, ale přeci po mně teď nikdo nemůže chtít dávat ručně dohromady stovky a tisíce skladeb, které sbírám už několik let. Ta možnost tu sice je, ale bylo by to šílenství.

Na trhu jsou ale naštěstí programy, které to dokážou lépe či hůře automaticky. Nebudu se bát tvrdit, že na špici je TuneUp. Neberte to prosím jako komerční sdělení, ale osobní zkušenost spokojeného uživatele a podívejme se, jak a co dokáže.

Pokud si TuneUp nainstalujete, spustí se vždy, když zapnete iTunes a zobrazí se jako lišta na pravém boku okna iTunes a nabídka sestává ze 4 částí, záložek.

1. Clean

Tahle funkce je hlavně na začátku léčby ta nejdůležitější. Většinu těch „unknow artists“ a „unknown tracks“ dokáže vyčistit. V okně iTunes vyberte právě tyhle alba nebo jednotlivé skladby a přetáhněte je do okna Clean a nechte TuneUp pracovat

Po dokončení analýzy program přiřadí původně neznámým písním jména, přidá je do správných alb, dokáže určit i jejich správnou pozici v albu, nabídne i obal k albu atd. Na vás už je jen jednotlivé návrhy odsouhlasit (všechny, nebo třeba jen některé) a pak jen sledovat, jak se vaše hudební sbírka automaticky uzdravuje a začíná vypadat třeba takto.

Přesto doporučuji slepě neodsouhlasit všechny změny, které program navrhne. Samozřejmě jsou i věci, co najít nedokáže, nebo máte například stejnou skladbu na albu autora, ale třeba ještě na nějaké výběrové desce a je třeba těmto detailům věnovat pozornost. Vše je ale velmi intuitivní.

2. Cover Art

Slouží pro případ, že alba máte v pořádku, jen vám chybí obal desky. Stejně jako v předchožím případě pouze přetáhněte takovéto album do okna Cover Art. TuneUp většinou úspěšně dohledá obal desky a nabídne vám náhledy k osouhlasení, které jsou často v různé kvalitě dle toho, kolik obrázků se podařilo vyhledat. V praxi to vypadá tak, že pro známá alba (a to i česká) nabídne několik obrázků a vy si jen vyberete dle kvality. U málo známých věcí třeba nabídne jen jeden návrh nebo i žádný. Ale na příkladu soundtracku k Samotářům vidíte, že navrhl 3 obaly bez problémů.

3. DeDuper

Pomocí DeDuperu vyhledáte a odstraníte duplikáty. Funguje to velmi dobře, algoritmus pro vyhledávání je opravdu skvělý, rozhodně to není jen o porovnání názvů skladeb, ale skutečně pokročilé porovnávání. Netuším jak, ale dělá to parádně. Stačí kliknout na „find duplicates“ a počkat až program vykoná co má a navrhované změny odsouhlasit.

Pro úplnost představovací video od TuneUp a ceník. Výhoda je, že se dají zakoupit i jednotlivé složky a testovací verze je zdarma, pro ty, kdo chtějí nejdříve vyzkoušet.

Máte-li vlastní zkušenosti s nějakým podobným a třeba i free programem, podělte se v diskuzi, jablíčkáři to ocení.

.