Zavřít reklamu

Možná si vzpomínáte na Zuzanu, syntetický hlas, který byl objeven v betě OS X Lion a o kterém se mluvilo jako předzvěsti češtiny v novém operačním systému Apple. Tato domněnka se nakonec potvrdila. Po dlouhých letech jsme se opět dočkali češtiny v OS X. Bylo by ale škoda na Zuzanu zapomenout, jedná se totiž o velice povedenou syntézu českého jazyka.

Samotnou funkci Speech-to-Text není tak úplně snadné najít. Schovává se totiž hluboko v Nastavení Systému. Najdeme ji pod kategorií Řeč (Speech). V záložce Převod textu na řeč poté vybereme z nabídky Hlas systému položku Customize.

Ve zvoleném seznamu pak stačí vyhledat Českou republiku a zaškrtnout jméno Zuzana (Pro Slovensko je zde Laura). Budeme dotázání, zda chceme tento hlas stáhnout, protože v systému obsažený není.

Systém si posléze stáhne aktualizaci o velikosti 300 MB. Jakmile bude syntetický hlas stažen, Funkce převodu textu na řeč je připravená. V nastavení pak ještě zvolíme možnost Předčítat vybraný text, je-li stisknuta klávesa. Nakonec zvolíme klávesovou zkratku tlačítkem Změnit klávesy.

Kdekoliv pak jen stačí vybrat požadovaný text a stisknout klávesovou zkratku. Syntetický hlas zní překvapivě dobře. Sice je zde stále syntéza bezpečně poznat, nicméně nemáte pocit, jako by se Steven Hawking naučil česky. Stejné funkce se na podzim dočkáme i na iOS 5. Apple zřejmě bude používat stejnou syntézu. Jak syntéza zní se můžete přesvědčit na následujícím videu:

Syntéza si samozřejmě neporadí se vším, třeba anglické názvy (iCloud) přečte česky, i tak se ale jedná o zajímavou ukázku technologie a možná se za pár let dočkáme takové syntézy, že ji skoro nerozeznáme od skutečné řeči.

.