Zavřít reklamu

Když se podíváme zpět do minulosti, tak byl iPhone 5S posledním modelem telefonů Applu, který neměl nějak vystouplý modul fotoaparátu. S představením iPhonů 6 nastolil Apple jasný trend, kterému nyní ale naštěstí nevévodí. 

 Právě iPhony 6 a 6 Plus jako první přinesly nějaký výstup objektivu fotoaparátu, a i když tehdy mnoho zákazníků tento krok kritizovalo, především že to bylo proti čistému designu pro Apple tak typickému, jsme nyní už úplně někde jinde. iPhone 7 Plus pak přišel s duálním objektivem, kdy nám opět modul trochu povyrostl, stejně jako v každé budoucí generaci až dosud.

Větší je lepší

Apple totiž nerazil strategii zvyšování MPx, ale i tak vylepšoval kvality své sestavy fotoaparátů přítomné v iPhonech tím, že zvětšoval jejich senzor. Větší senzor = větší pixely = více zachyceného světla = kvalitnější fotografie. Tato kvalita si ale také samozřejmě vybírá svou daň, a tou je prostor. První úkrok ale samozřejmě udělal Apple až nyní, a to s iPhony 14 Pro, které osadil senzorem s 48 MPx.

Mohli bychom se zaseknout někde kolem iPhonů XS a mít sice vystouplý modul, ale jen minimálně a jistě ještě přijatelně. Už v případě této generace se jednalo o velice schopné fotografické zařízení, ale proč ustrnout a nepokračovat, když právě kvalita fotografie je to, na co potenciální zákazníci slyší nejvíce? Applu to tak není nijak hloupé neustále své objektivy zvětšovat a spolu s nimi i samotný jejich modul.

Když si tedy vezmete jeho skladbu, tak se vlastně jedná o tři různé výstupy, kdy má toto řešení výhodu v tom, že na první pohled nevypadá tak masivně. Když Samsung představil řadu Galaxy S21, tak její fotoaparáty schoval právě do jednoho obřího modulu, což sice nevypadalo zrovna špatně, ale mělo to vliv na celkovou váhu zařízení, kdy jeho ostré hrany také nebyly zrovna příjemné. Letos s řadou Galaxy S23 úplně obrátil a jeho fotoaparáty vystupují nad povrch zad zařízení jednotlivě a poměrně minimalisticky.

Vypadá to nejen že pěkně, ale subjektivně ani ne tak masivně, jako v případě iPhonů nebo předchozí generace. Když ale totéž udělal u Galaxy A54 5G, je to naprosto příšerné. Zde už totiž objektivy vystupují nad tělo zařízené skutečně přehnaně a především velice nevzhledně. Je tak vidět, že na kvalitě skutečně záleží, a že jde udělat fotoaparáty o třídu lepší, které jsou paradoxně o třídu menší.

Je to o ideálním vyvážení

Letos se od Applu nečeká, že by zmenšoval. Je dokonce více než pravděpodobné, že fotomodul zase naroste nejen do svého obvodu ale i tloušťky. Jenže pokud chceme pořizovat neustále lepší a lepší fotografie za každých podmínek, nemůžeme si přece stěžovat. Bez patřičného technologického pokroku je to nutná daň, bez které to aktuálně nejde. Výstupy mají všichni, ať už se bavíme o zařízení za 5 tisíc Kč (Galaxy A14) nebo za 50 tisíc Kč (Galaxy z Fold4).

Když se navíc podíváte na aktuální konkurenci Applu, tak americký výrobce rozhodně není tím, který by v samotném výstupu nějak přeháněl. Xiaomi má příští týden uvést svůj vrcholný model 13 Ultra. Jenže jeho foto modul zabírá dobrou třetinu celé zadní strany zařízení, a nijak tomu nepomáhá ani spolupráce se světoznámou značkou fototechniky Leica. Od tohoto spojení by se daly čekat nejen fotografické kvality, ale i tlak na technické možnosti, které evidentně nepřicházejí.

iPhone 14 Pro (Max) rozhodně není nejlepší fotomobil, pokud budeme brát v potaz renomovaný žebříček DXOMark. I tak ale nabízí ideální vyvážení kvality fotografií s velikostí samotného modulu. Je asi evidentní, že kolébání moderních fotomobilů na rovné ploše se asi nikdy nezbavíme, teď půjde spíš o to udržovat stejnou a pro mnohé možná hraniční velikost samotného modulu se zlepšováním dovedností senzorů.

.