Zavřít reklamu

Řada MacBooků Air nemá drtit uživatele výkonem. Má být malá, lehká, přenositelná a obsloužit všechnu základní práci. MacBook Air 15“ tak jde vlastně proti proudu toho, co měla tato řada představovat. Dost možná to ale i tak bude prodejní hit. 

Stejně jako se zvětšují displeje mobilních telefonů, tak evidentně chtějí uživatelé i větší laptopy. Jenže koupit si 14“ MacBook Pro je hodně drahá sranda nehledě na to, že jeho vlastností vlastně třeba nevyužijete. Jenže řada MacBooků Air byla v tomto ohledu hodně omezená, vlastně nabízela jen dva 13“ displeje s různým výkonem. Toto Apple nyní změnil.

Asi je pryč doba těch malých a ultra přenosných zařízeních, jakým byl 11“ MacBook Air nebo 12“ MacBook. Řada Air se rozrostla o 15“ model, který specifikacemi vlastně kopíruje loňský MacBook Air s čipem M2, jen má větší displej s větším rozlišením ale stejným ppi a jednu další změnu týkající se zvuku.

Ve vyšší konfiguraci 13“ MacBooku Air Apple loni použil čip M2 s 8jádrovým CPU a 10jádrovým GPU. Tento čip má tedy i 15“ verze. Je zde možnost až 24GB jednotné paměti, až 2TB SSD úložiště, a výdrž je „pouze“ 18 hodin. Zvětšení šasi tedy nemělo na výdrž baterie žádný vliv, což může být zklamáním, protože se očekávalo více. Může za to nejen větší displej, který baterii více žere, ale i to, že Apple dbal na tloušťku, protože uvádí, že 15“ MacBook Air je nejtenčí laptop této úhlopříčky. 13“ MacBook Air má integrovanou lithium‑polymerovou baterii s kapacitou 52,6 Wh, novinka ji má s kapacitou 66,5 Wh, 14“ MacBook Pro má 70 Wh a 16“ MacBook Pro 100 Wh. 

Co kdyby ale přidal Apple nějaký ten milimetr navíc a k tomu bychom měli klidně 2 hodiny výdrže navrch? Nebylo by to lepší? 18 hodin vám dá i 14“ MacBook Pro, a to je menší, 16“ MacBook Pro pak zvládne úctyhodných 22 hodin (má ale výšku 1,68 cm oproti 1,15 cm, je o milimetr a půl širší a hlubší, jeho váha je pak o půl kg větší). Už v základnu ale máte u nového Aira 35W dvouportový napájecí adaptér, který se u menší verze dává jen k vyšší konfiguraci. Všechny modely pak mají podporu 70W rychlého nabíjení.

Cena opravdu překvapila 

Oproti menšímu modelu má 15“ MacBook Air vylepšené prakticky už jen reproduktory. 13“ verze nabízí soustavu čtyř reproduktorů, novinka jich má hned 6 a k tomu přihazuje woofery v antirezonančním uspořádání. Právě toto si bere z řady Pro. Soustava tří mikrofonů se směrovým formováním paprsku je ale stejná jako u menšího modelu, kdežto modely Pro mají soustavu tří mikrofonů studiové kvality s vysokým odstupem signálu od šumu a směrovým formováním paprsku. Nedočkali jsme se ani podpory Wi-Fi 6E.

Všechny negativa však možná smete ze stolu cena. Ta je totiž stejná, jako tomu bylo před WWDC u základu 13“ verze. Startuje tedy na 37 990 Kč, kdy loňský menší model zlevnil na 31 990 Kč. M1 MacBook Air pak vyjde stále na 29 990 Kč a investice do něho nedává žádný smysl, když za o dva tisíce více máte novou generaci čipu, moderní design, MagSafe a mnoho dalších vylepšení. 

.