Zavřít reklamu

Přestože nás od představení prvního AR/VR headsetu z dílny Applu ve formě Vision Pro dělí již více než týden a od jeho uvedení na pulty obchodů pak s trochou štěstí minimálně dobrého půl roku, emoce kolem tohoto produktu stále cloumají nejrůznějšími diskuzními fóry či sociálními sítěmi. Abych však byl upřímný, nad některými názory diskutérů mi zůstává rozum stát a ač se do nich mnohdy snažím vcítit sebevíc, nedokáže jejich myšlenkové pochody pochopit. Zřejmě vás přitom asi nepřekvapí, že mám na mysli zejména ty nejtvrdší „hejtery“, kteří do Applu a Vision Pro kopou hlava nehlava. V následujících řádcích se proto pokusím vysvětlit, jak by měl svět tento produkt a potažmo jeho cenu, která je bezesporu poměrně kontroverzní, vnímat. A hned na úvod předešlu, že rozhodně nepatřím do skupiny, která by byla z AR/VR světa paf a headset bezhlavě objednávala, jakmile to jen bude možné. 

Asi se shodneme na tom, že technologicky je Vision Pro naprosto neuvěřitelné dílo, které svět AR/VR headsetů v mnoha směrech posouvá na novou úroveň, respektive by posunout měl. Na druhou stranu se ale i určitě shodneme na tom, že kromě řady neuvěřitelných technologií v čele s prvotřídními micro OLED displeji či pokročilým snímáním očí a gest rukou narážíme u Vision Pro i na celou řadu věcí, které nejsou úplně ideální. Za zmínku stojí například relativně nízká výdrž na jednu baterii (podle Applu 2 hodiny), vyšší hmotnost, ale třeba i nižší obnovovací frekvence displejů či pro někoho odpudivý design. Se všemi těmito neduhy se ale tak nějak počítalo a to z jednoho prostého důvodu – máme před sebou zkrátka první generaci zbrusu nového produktu, takže je jasné, že nemůže být dokonalý. Ostatně, vzpomeňme na první iPhone, který byl víc nefunkční než funkční, či na první Apple Watch, které byly svou rychlostí, nebo by se chtělo říci spíš „pomalostí“ k smíchu. S ohledem na tyto věci by se tak skoro až chtělo říci, že minimálně soudě dle prezentace je Vision Pro na první generaci skoro až moc dobrý. 

Apple si samozřejmě neduhy Vision Pro uvědomuje a je prakticky jisté, že již nyní pracuje na několika jeho nadcházejících generacích, které by měly nedostatky eliminovat. Vývoj technologií je však během na dlouhou trať a kdyby tedy Apple čekal na to, až se mu podaří ten a onen mínus headsetu vyřešit, produkt by zřejmě dorazil až za několik dlouhých let nebo možná vůbec, jelikož by jej honba za dokonalostí zkrátka na trh nepustila. Apple však už déle otálet nemohl, protože doba AR/VR headsetů je tu, nebo se to alespoň z kroků Mety, Googlu, Microsoftu a řady dalších konkurentů zdá. Dalo by se tedy říci, že skok do tohoto rozjetého vlaku byl otázkou kompromisu mezi kvalitou a možností prosazení se na trhu. 

A zde se přes oslí můstek dostáváme víceméně k tomu, pro koho headset je a pro koho není. Velmi zjednodušeně by se dle mého dalo říci, že Vision Pro je zkrátka pro ty, kteří jsou Applu ochotni určité kompromisy prominout a z nové technologie jsou natolik nadšení, že zkrátka už nechtějí nebo spíš ani nepotřebují čekat na její pokročilejší verzi, ale rádi si ji vyzkouší už nyní – a to třeba i za cenu toho, že budou kvůli nedostatku softwaru možnosti zprvu omezené a tak podobně. První generace headsetu tedy cílí ve výsledku primárně na technologické nadšence, geeky a tak podobně, potažmo na byznysové zákazníky, kteří 100% ví, co s Vision Pro dělat. Jinými slovy, cílová skupina první generace headsetu Applu je velmi úzká, ale to byla i cílovka iPhonu či Apple Watch a podívejte se, kam to až Apple s nimi dotáhl. A přesně takto je třeba produkt jako takový vnímat. Upřímně řečeno, ani pro mně není v současnosti natolik lákavý, abych si jej pořídil, a to říkám z pozice šéfredaktora Letem světem Applem a Jablíčkáře, tedy z pozice fanouška technologií. Ani mé technologické srdce mi však tak nějak netíhne k tomu, abych si osahal první generaci něčeho, co si budu moci za pár let osahat v daleko lepší verzi a co pro mě bude už třeba i dávat smysl skrz práci. Protože ruku na srdce, koukat na film budu i nadále radši s přítelkyní na televizi, natáčet na telefon a volat přes videohovory na FaceTime. Pracovat v AR si ale představit dokážu, byť za úplně jinou cenu, než kterou Apple nyní za headset chce. 

Právě cena je po headsetu jako takovém druhou velkou kontroverzí, která je však taktéž dle mého do jisté míry neoprávněná. Ne, opravdu si nemyslím, že je 3500 dolarů málo – tím spíš, když se v tomto případě bavíme o ceně bez daně a tedy v Česku počítám, že za headset zaplatíme něco kolem 100 000 Kč. Znovu je tu však třeba zmínit aspekt určité unikátnosti, tedy minimálně v portfoliu Applu, který zkrátka něco stojí. Ano, kdyby byl headset levnější, určitě by si jej koupilo více lidí, avšak technologie v něm jsou jednak na výrobu drahé a jednak Applu vlastně ani nemusí jít až tak o to, aby první generaci zbořil prodejní rekordy, jako spíš o to, aby ukázal, čeho je na poli technologií schopen a co může být za pár let v domácnostech uživatelů standardem. A kdo si tento standard chce vyzkoušet již nyní, musí za něj holt zaplatit. 

Ještě větším argumentem pro určité obhájení ceny je však to, že Vision Pro není ve své podstatě dalším Apple produktem, kterým doplníte své portfolio  – tedy není například dalšími Apple Watch, Apple TV či AirPods. Jedná se o něco, co je totiž třeba vnímat nikoliv jako doplněk, ale – pokud jsou vize Applu správné – jako náhradu některých vašich současných věcí. Vždyť prezentace, u které se mnoha z nás tajil dech, vylíčila Vision Pro jakožto náhradu Apple TV, iPadu, Macu a vlastně i iPhonu, AirPods a Apple Watch. Ano, aby všechny tyto produkty dokázal headset nahradit, je před ním ještě dlouhá cesta začínající na integraci eSIM, pokračující přes změnu designu z potápěčských brýlí na dioptrické brýle a konče prodloužením výdrže a dalšími aspekty nezbytnými pro to, aby byl schopen převzít úkony stávajících produktů. Pokud – nebo by se možná hodilo napsat spíš „jakmile“ – však všechny tyto věci v horizontu nadcházejících let Apple zvládne, 100 000 nedáte ve výsledku za 8 Apple produktů (schválně si sami spočítejte, za kolik máte doma Apple produkty nyní), ale za jeden. A navíc to za pár let určitě nebude 100 000, ale třeba 50 000 nebo klidně 30 000, jelikož technologie i výroba zlevní. Tím vším chci ale ve výsledku říci primárně to, že už nyní je 3500 dolarů svým způsobem opodstatnitelných, protože na hlavu dostanete takřka plnohodnotný počítač, který vám je schopen z velké části nahradit Mac, iPad, Apple TV či iPhone. 

Jak tedy shrnout předešlé řádky? Možná si ani neuvědomujeme, jaké štěstí jsme měli, když jsme minulé pondělí mohli sledovat úvodní Keynote WWDC, na které Apple svůj Vision Pro představil. Je totiž dost dobře možné, že tím započal zbrusu novou éru osobní elektroniky, která do pár let zcela změní svět tak, jak se to povedlo iPhonům. Samozřejmě se to povést taky nemusí a Vision Pro bude i za pár let jen výstřelkem moderních technologií, který využívají jen technologičtí geekové a pár firem na světě. I kdyby se tak však stalo, rozhodně si tento produkt hned „od plenek“ nezaslouží kritiku a to jak za své provedení, tak i cenu. Obě tyto věci jsou totiž bez problému pochopitelné a to i optikou člověka, který cílovkou tohoto produktu rozhodně není. Minimálně já to dokázal bez problému a věřím, že vy také. 

.