Zavřít reklamu

Letošní rok je pro fanoušky nakousnutých jablek mimořádně úrodný – byť ovocnáři hlásí nejnižší sklizeň jablek za několik posledních let. Dočkali jsme se české verze sytému Mac OS X v základní instalaci, před několika dny byl otevřen Apple Online Store a český iTunes voní novotou.

28. září 2011 byly spuštěny konečně a neočekávaně české iTunes. Páteční MF DNES tomuto tématu dokonce věnovala několik článků.

Pokud si tento dárkový vzkaz od Apple přetlumočíme, znamená to, že minimálně na všech dalších keynote, kdy budou oznamovány novinky, se jich můžeme dočkat ve stejném čase jako ve státech Francie, Německo, Anglie.

Něco málo z historie (a budoucnosti)

4. března 2005 tehdejší zastoupení Apple ústy Petra Němečka slibuje: „Přání a cíl je mít iTunes v Česku na začátku letošního podzimu.“ Dopadlo to jako hromada dalších slibu tehdejšího zastoupení. Nestalo se nic.

V březnu 2008 vzniká petiční iniciativa, která se snaží připravit půdu pro petici o spuštění iTunes v ČR. Z dnešního pohledu se jedná o pokus, který byl odsouzen k nezdaru. Již tehdy neznámý bloger popsal kroky, které Apple udělá, než bude iTunes spuštěno: „Dle mne by měla být posloupnost: přímé zastoupení Apple (CZ) > Apple Store (CZ) > iTunes Store (CZ).“

Prodávat hudbu v digitálním formátu v české kotlině se pokoušel od roku 2008 portál ilegálně.cz.

„Portál i-legalne.cz nabídne jako první v Česku neomezené stahování hudby za paušální poplatek. V jakém formátu, za jaký poplatek a jak bude nastaveno DRM, to oznámí zástupci společnosti na zítřejší tiskové konferenci.“

Díky ochraně DRM (která byla později odstraněna), cenám skladeb (25-36 Kč za skladbu) a dalším faktorům tento pokus skončil neslavně. 2. února 2011 ukončil provozovatel DVC International provoz a podal na sebe samého návrh na konkurz.

Uběhlo tedy jen šest a půl roku od prvotního oznámení a můžeme bez nutnosti obcházení registrační adresy nakupovat v České republice z českých iTunes.

Před několika dny byl spuštěn například JetMusic, ale až čas ukáže, zda je tento projekt životaschopný.

iTunes hudbu nespasí

Hudební vydavatelství a někteří interpreti se domnívají, že příchod iTunes do České republiky spasí hudební branži. Hudební vydavatelství bohužel minimálně jedno desetiletí sladce spí na vavřínech. To, že jim už ujel rychlík ví, ale snaží se jej místní lokálkou předehnat.

Represe, pokutování, zákazy rozhodně konzumenty obsahu nepřinutí hudbu nebo filmy kupovat. Pomůže jen osvěta, nízké ceny, jednoduchá možnost platby a snadná dostupnost. Což iTunes nabízí.

Budou Češi nakupovat v hudebním obchodě Apple? Domnívám se, že alespoň někteří ano. Část jich bude nadále stahovat (rozuměj krást). Dokud si piráti neuvědomí, že za každou písničkou, klipem, filmem nebo knihou stojí řada lidí a jejich um, bude se krást jako doposud.


.