Zavřít reklamu

Apple představil AirTag světu 30. dubna roku 2021. Chvíli předtím prezentoval možnosti vyhledávání ztracených věcí ve své síti Najít, kterou poskytl i jiným společnostem k jejich využívání. Jenže jen AirTag ji dokáže skutečně využít naplno. Překvapuje to někoho? 

Jakmile Apple otevřel platformu Najít, hned zmiňoval první společnosti, které jsou do ní zapojeny. Mezi nimi bylo i Chipolo, které má ve svém portfoliu četné trackovací zařízení k hledání ztracených věcí. Jenže pak přišel AirTag a všechny převálcoval. Pomocí vestavěného čipu U1 na iPhonu 11 nebo novějším (kromě modelů iPhone SE) mohou uživatelé přesněji lokalizovat položky pomocí ultraširokopásmové (UWB) technologie, což prostě jiní neumí.

Precision Tracking, neboli přesné vyhledávání, vás díky čipu U1 dokáže navést přesně na místo, kde se AirTag nachází. Nemusíte se tedy orientovat jen podle vizuálu a popřípadě zvuku, který tracker vydává, nebo prosté modré tečky v mapě. Vlastně jedinou podmínkou je být do vzdálenosti dosahu Bluetooth. Aplikace Najít vás pak vede a jasně ukazuje, jak se k AirTagu přibližujete. Jenže Apple se o čip U1 nepodělil, z čehož jasně vychází, že i když mají do sítě Najít přístup mnohé společnosti, nedosáhnou takového výsledku, jakého dosáhnete s AirTagem. 

Nyní se však čile spekuluje o příchodu druhé generace AirTagu, protože na jaře mu budou už tři roky. Ostatně po třech letech Apple představuje i nové AirPody. Mohli bychom se tedy dočkat jistého přepracování a případného vylepšení. I když zde pro výrobce třetích stran jistá naděje je, je spíše nepravděpodobné, že i s příchodem čipu U2 uvolní Apple jeho starší generaci i pro možnou konkurenci. Vždy je přece lepší být o krok ve předu a nabídnou řešení, na které ostatní nedosáhnou. Právě to Apple umí lépe než kdokoli jiný. 

.