Zavřít reklamu

Je jistotou, že s novými iPhony dostaneme i nový čip řady A. To tedy alespoň v těch nejvybavenějších modelech s přídomkem Pro. A17 Bionic by navíc měl být vyráběný 3nm procesem, který přináší mnohé benefity. 

Čipy M1, M2, a A15 Bionic jsou založeny na 5nm výrobním procesu. U čipu A16 Bionic je to trochu sporné, protože i když by se mělo jednat o 4nm výrobní proces, je to vlastně jen vylepšený ten 5nm. Nyní má ale přijít nová výkonnostní éra. Obecně totiž platí, že čím menší je výrobní proces čipu, tím větší výkon od něho můžeme očekávat. Tento samotný proces vlastně určuje velikost jednoho tranzistoru, kdy je logické, že čím menší ten je, tím se ho na daný čip vejde více. Čím více tranzistorů pak je přítomno, tím roste výkon.

Druhou zásadní výhodou tohoto kroku je, že čím „menší“ tento proces je, tím je mezi tranzistory menší vzdálenost. Menší vzdálenost pak znamená rychlejší přesun elektronů a větší celkovou efektivitu. Ta zase naopak znamená, že není třeba pro danou akci vyvinout tolik práce a tím se šetří baterie zařízení. Takové zlepšení má tedy za následek i zvýšení výdrže baterie, i když ta zůstane o stejné kapacitě. Nevýhoda je samozřejmě ta, že je to nesmírně finančně náročné, což můžeme pocítit i na konečné ceně zařízení, které bude daný čip obsahovat. 

Technologický pokrok nezastavíme 

Je to hon za dokonalostí, kterou možná ani zákazník s ohledem na výkon nepocítí. Pokud vedle sebe postavíte iPhone 14 Pro s plánovaným iPhonem 15 Pro, kdy má jeden A16 Bionic a druhý bude mít A17 Bionic, v běžném testu nepoznáte rozdíl, alespoň tedy do rychlosti. Změna by se tedy měla projevit zejména v celkové výdrži i za použití stejné baterie. 

Novinka pak samozřejmě bude trhat všechny výkonnostní benchmarky, ale je otázkou, do jaké míry se aktuálně bude moci potenciál 3nm čipu využít. Proto se počítá i s tím, že základní řada bude mít „jen“ stávající čip. Jinak tomu ale bude v budoucnosti, kdy iPhone 15 Pro bude držet krok se špičkou ještě po následující roky. 

.