Zavřít reklamu

Možná jsme si to ani neuvědomili, ale skutečně hrozilo riziko toho, že Apple vydání iPhonů 16 kvůli nedodělaným možnostem Apple Intelligence odloží. Už dříve se tak ostatně stalo. 

Víme, že iOS 18 neobsahuje žádné funkce Apple Intelligence. Od iPhonů 16 jsme ale rozhodně čekali, že to bude jejich hlavní tahák, a to hned po vstupu na trh. Pak je zde již probíhající beta iOS 18.1, která právě první možnosti AI Applu iPhonům přidá. Mohl by tedy Apple počkat s prodejem řady iPhone 16 a mohl by jim dát až právě iOS 18.1?

iPhony budou, AI ne 

Mark Gurman z Bloombergu má dobrou zprávu pro všechny ty, kteří uvažují o koupi některého modelu řady iPhone 16. I když Apple Intelligence nebude součástí iOS 18, Apple nebude odkládat vydání nových modelů proto, aby mohly mít už z balení očekávané AI možnosti. Dříve tak ale udělal, protože také nestíhal ladit software hardwaru.

Stalo se tak v roce 2011, kdy byl iPhone 4S odsunut původně z červnového vydání až na říjen, a to, aby splnil dostupnost svých dvou hlavních funkcí. Tehdy šlo o Siri a iCloud. Nyní bude Apple kopírovat spíše svou strategii z roku 2016, kdy vydal iPhony 7. Právě model iPhone 7 Plus měl jako první umět režim Portrét, na což také patřičně lákal, jenže tuto stěžejní funkci dostal až prostřednictvím softwarové aktualizace v říjnu. Právě od letošního října také očekáváme, že Apple v něm vydá systém iOS 18.1, který už první možnosti Apple Intelligence obsahovat bude.

Na jednu stranu může Apple prodělat, na druhou to ale může být vlastně dobrý strategický krok. Prvně jde o to, že zákazníci nemusí mít o iPhony 16 úplně zájem proto, že kýžené funkce mít nebudou, nebo mohou být zklamaní, že je nemají. Na druhou stranu se jim ale zase nebude ubírat na pozornosti ohledně nového hardwaru a pozdější vydání iOS 18.1 s Apple Intelligence může způsobit ideální načasování „druhé vlny zájmu“ o samotný produkt a tím rovnoměrně rozložené prodeje.

Apple má navíc dávkování AI funkcí naplánované postupně, vlastně až do poloviny roku 2025, čímž může stále onen důležitý zájem o produkt živit, aniž by třeba musel vydávat nové barevné varianty. Představení iPhonů 16 nás s největší pravděpodobností čeká už 10. září. 

.