Zavřít reklamu

Situace kolem AI Applu je složitější, než to může na první pohled vypadat. Člověku se pomalu až nechce věřit, kolik překážek je mu házeno pod nohy, když Galaxy AI si zde v zařízeních Samsungu vesele frčí. Apple Intelligence se nakonec do EU podívá, ale… 

První zádrhel je, že Apple Intelligence neumí česky a kdo ví, jestli někdy umět bude. Je to překvapení? Nikoli, Siri se česky nenaučila do teď. Přitom kdyby Apple vydal alespoň nějakou oficiální češtinu, mohl by zde také oficiálně prodávat i HomePod. Inu asi to společnosti nevadí, když její práci zastanou jiní, tedy dovozci.

Druhý zádrhel je, že abyste mohli ve svém zařízení, a je jedno, jestli je to iPhone, iPad nebo Mac, používat Apple Intelligence, je nutné mít jeho jazyk nastavený na americkou angličtinu. Je tomu proto, že po startu nebude AI Applu rozumět jiné řeči než té domovské. Toto se samozřejmě bude měnit podle rozšiřování slovní zásoby.

Třetí zádrhel je pak v EU. Ve finále je vlastně jedno, v jakém členském státě žijete a jakou řečí hovoříte. Pokud by vám totiž nevadilo mít iPhone na americkou angličtinu skutečně nastavený, stejně nebudete mít Apple Intelligence k dispozici. Apple bude AI v EU prozatímně blokovat kvůli legislativním záležitostem (dokud se ty tedy nevyřeší).

Proklaté DMA? 

Nicméně určitá šance alespoň na vyzkoušení AI Applu zde dost možná bude, ne sice v iPhonech a iPadech, ale v počítačích Mac. Apple u nových systémů totiž pod čarou uvádí, že v případě iOS a iPadOS nebude jeho AI k dispozici v Evropě a v Číně, v případě macOS ale už jen v Číně. Proč?

Počítače Mac a platforma macOS totiž v EU nepodléhá stejným pravidlům jako iPhony a iPady, tedy zákonu o digitálních trzích (DMA). iPhony jsou druhými nejprodávanějšími smartphony na světě, iPady jsou nejprodávanější tablety na světě, počítače Mac ale nemají na trhu žádné dominantní postavení, a proto zatím sítem EU bez problému procházejí. A proto na nich AI Applu pojede i v EU. Tedy pokud jim samozřejmě nastavíte podporovaný jazyk.

Na jednu stranu tak můžeme DMA děkovat v tom, že máme na iOS k dispozici alternativní distribuci obsahu, na druhou nás ale tento zákon také patřičně svazuje v tom, co si zde společnosti mohou a nemohou dovolit. Ze strachu z pokut zde tak své novinky nepustí, dokud patřičně neprošetří možné dopady. To, že zde tedy Apple Intelligence nebude na iPhonech z počátku dostupné může být tak i jistá odplata Applu EU za to, jak po něm jde. Samozřejmě tomu ale tak není, protože cílem Applu je dostat jeho AI k co nejvíce uživatelům a co nejvíce inkasovat na prodejích zařízení, která AI společnosti nabídnou. 

.