Zavřít reklamu

Apple v pátek ve 14 hodin našeho času spustil předobjednávky nových iPhonů 16. Jejich ostrý start prodeje ale začíná až tento pátek 20. září. Právě předobjednávky ale typicky určují zájem o samotnou novinkovou řadu. A ta je podle analytiků menší. 

Zmiňuje to alespoň Ming Chi-Kuo. Apple údajně čelí nižšímu zájmu o modely iPhonů 16 Pro a 16 Pro Max, naopak o poznání více zajímají zákazníky základní modely. Kuova analýza Apple Online Storů a informací z dodavatelského řetězce zmiňuje následující překvapivá čísla. 

  • Zájem o iPhone 16 Pro Max je o 16 % nižší než o iPhone 15 Pro Max 
  • Zájem o iPhone 16 Pro je o 27 % nižší než o iPhone 15 Pro 
  • Zájem o iPhone 16 Plus je o 48 % vyšší než o iPhone 15 Plus 
  • Zájem o iPhone 16 je o 10 % vyšší než o iPhone 15 

Trend byl po minulé roky opačný, tedy že zákazníci obvykle braly zejména Pro modely. Podle Kua se iPhonů 16 v součtu modelů předprodalo na 37 milionu kusů. Toto číslo je tak o 12,7 % nižší, než jak tomu bylo za první víkendu předobjednávek iPhonů 15. Navzdory nečekanému růstu zájmu u iPhonu 16 Plus pokles poptávky po modelech iPhone 16 Pro a 16 Pro Max daleko převažuje.

Jak to vypadá u nás? 

Podívali jsme se do tuzemského Apple Online Storu, kde jde zájem o jednotlivé modely odvodit od toho, jaká je jejich aktuální doba doručení. Ta se liší od paměťové i barevné varianty. 

  • iPhone 16 Pro v nové pouštní titanové barvě můžete mít v 128 a 256GB verzi za 7 až 10 pracovních dní. 1TB vám může přijít už v pátek, 512GB pak za dva až tři týdny. Přírodní titan nabízí shodné doručení za dva až tři týdny, bílý titan za 7 až 10 pracovních dní s výjimkou 1TB verze, kterou můžete mít už v pátek. Černý titan se bude pro všechny paměti shodně doručovat za dva až tři týdny. 
  • iPhone 16 Pro Max je na tom hůře z pohledu doručení, takže lépe z pohledu zájmu o tuto verzi. Nehledě na barvu a paměť si na něho počkáte tři až čtyři týdny, tedy s jedinou výjimkou 1TB verze bílého titanu, která bude k dispozici už od 20. září. 
  • Malé iPhony 16 ale táhnou i u nás, a to především v základní 128GB verzi. Na tu si u každé barvy počkáte dva až tři týdny. 256 a 512GB verze jsou nicméně k dispozici okamžitě, tedy od 20. září. 
  • U modelu iPhone 16 Plus se zahraniční trend nepotvrdil, nebo ho má Apple dostatečné zásoby. Jakýkoli model můžete mít okamžitě, tedy hned co vejde v pátek do ostrého prodeje.

iPhony 16 a 16 Pro koupíte zde

.