Zavřít reklamu

Ano, mám raději Garmin. Dává uživateli více na výběr, protože jeho portfolio je skutečně obsáhlé. Na druhou stranu nikdy nedosáhne takových možností, jako s Apple Watch, které jsou iPhonům šité na míru. Dokážou tedy oslovit? Ano, ale… 

Portfolio Garminu je obsáhlé a nesoustředí se na dvě produktové linie. Díky tomu si v něm dokáže vybrat skutečně každý podle toho, co potřebuje a chce. O ceně to ale zas tak není. Pokud je totiž Apple pro někoho předražený, Garmin jde do extrému. Třeba jeho nové Garmin Fenix 8 stojí i přes 30 tisíc Kč, a to nemají ani takovou drobnost, jakou je e-SIM. Telefonovat s nimi můžete, telefon ale musíte mít v dosahu.

Vzhled je subjektivní 

Design je vždy hodně subjektivní. Garmin má decentní a usedlé modely, má i ty těžce outdoorové nebo něco mezi. S ušlechtilými materiály ale šetří, i když mají Fenixy titanovou lunetu a spodní víko, celohliníkové Apple Watch dokážou zaujmout víc. Jenže 51mm Fenixy z hliníku nebo titanu by vám asi urvaly ruku. Ani nevadí ten jejich obdélníkový displej. Garmin to s ním dříve také zkoušel, ale neuspěl, proto se drží klasického kruhového.

Poměřovat mezi sebou funkce může být vůči jednomu či druhému nefér, a to i s ohledem který model Garminu bychom zrovna měli vypíchnout. Řekněme že na první dobrou to vypadá, že jsou Apple Watch především smartwatch s možnostmi trackování zdraví a sportovních aktivit. Garmin jsou primárně určeny na trackování aktivit, zdraví a až pak jde o ty chytré funkce.

Ach ta baterie 

Pravda ale je, že ať vezmete jakýkoli model Garminu, každý svou výdrží Apple Watch předčí. Právě to je jejich největší slabina, kvůli které mnoho uživatelů volí právě řešení Garminu. Ten i když postupně přechází z transreflexního MIP displeje na AMOLED, i tak jeho Garmin Fenix 8 ve 43mm verzi vydrží se zapnutým Always On displejem v chodu po čtyři dny, což nedají ani Ultry, natož Series 10. To každodenní nabíjení je fakt otravné.

Co se ale líbí jsou ciferníky, které jsou na Apple Watch dokonalé. Ty Garminu jsou hodně omezené a nikdy si do hodinek společnosti nestáhnete něco tak pěkného, jak si nastavíte na Apple Watch. A to jsou zde i Disney postavičky. Jsou to hodně odlišné světy i s ohledem na systémy a možnosti instalací aplikací. Apple Watch si rozšíříte, jak potřebujete, do Garminů stáhnete jeden, dva ciferníky, jednu, dvě aplikace a tím to tak nějak hasne, protože pořádně ani nemáte co dál. Co si do nich ale třeba uložíte jsou off-line mapy. 

Chcete-li tedy především chytré hodinky, Garmin vás nepotěší, protože v něm ani nemůžete odpovídat na zprávy (na Androidu ano). Chcete-li ale dostávat maximum možné zpětné vazby ohledně vašich aktivit, spánku a zdraví, je v tom právě Garmin lídrem. Jen škoda, že se ještě jako Apple Watch nenaučil pozastavit plnění denních cílů.

Nové Apple Watch koupíte zde

.