Zavřít reklamu

Máme tu říjen a rozhodně není vyloučeno, že se v něm dočkáme ještě jedné, a letos samozřejmě poslední, speciální události Applu. Loni šlo o halloweenskou akci Scary Fast a bylo by poměrně fajn, kdyby na ni Apple navázal a dělal ji pravidelně. Samozřejmě že ještě očekáváme příchod Maců s čipem M4. 

U Applu jsou už vlastně jen dvě jistoty: červnové WWDC a zářijové představení nových iPhonů. Ostatní akce jsou docela nevyzpytatelné a odvíjejí se spíš od toho, jaké novinky společnost chystá a z jakého segmentu. Proč bychom se jinak loni dočkaly právě Scary Fast události, když ještě na začátku roku vyšly nové MacBooky Pro jen formou tiskové zprávy, a proč v iPadech Pro představila společnost čip M4, když nové čipy vždy ukazovala právě s novými počítači?

Zvěsti o nových produktech Applu se teď nejvíce točí právě kolem nových počítačů Mac. Přisadil tomu i Mark Gurman z Bloombergu, který však uvedl, že nové stroje Applu přijdou ještě tento rok, neřekl ale, že tomu bude v říjnu. Mimochodem Halloween je samozřejmě na jeho konci, tedy ve čtvrtek 31. října. 

Čeho se dočkáme? 

Bude to primárně o čipu M4 a jeho variantách. Možnosti základní jeho konfigurace už ale známe právě z jarních iPadů Pro. Čip M4 je oproti čipu M3 až o 25 % výkonnější při vícejádrových procesech CPU, což je skutečně působivý nárůst. Může za to jeho 10jádrové CPU, kdy má čip M3 jen to 8jádrové.

Rozhodně zajímavé je ale to, že konečně bychom se u základních Maců s M4 měli dočkat navýšení RAM paměti. Stávajících 8 GB je totiž hojně kritizováno a navýšení na 16 GB by mohlo vypadat poměrně působivě. Dost možná je to ale i určitá nutnost pro plynulý chod Apple Intelligence, která má 8GB RAM jako minimální požadavek. 

MacBook Pro s M4, M4 Pro a M4 Max 

O žádných designových změnách se u nejvybavenějších notebooků Applu nemluví. Vylepšení, jako je OLED displej a tenčí design, se neočekávají dříve jak v roce 2026. Apple naposledy přepracoval 14palcový a 16palcový MacBook Pro v roce 2021 a poslední modely s čipy M3, M3 Pro a M3 Max byly vydány loni v říjnu.

Mac mini s M4 a M4 Pro 

Od nejmenšího a zároveň základního stolního počítače Applu se očekává ještě jeho větší miniaturizace, takže by měl mít velikost zhruba jakou má Apple TV. Nový Mac mini bude pravděpodobně už postrádat veškeré porty USB-A a místo toho bude obsahovat pět portů USB-C, kdy budou dva na přední jeho straně. Jednalo by se o první zásadní redesign Macu mini od roku 2010. 

iMac s M4 

Tady se žádné divočiny neočekávají i proto, že se pořád jedná o nový svěží design, i když by si většina přála celkové zvětšení úhlopříčky displeje. Ta je 24“ a pravděpodobně taková i zůstane. V nové generaci půjde jen o navýšení výkonu a jsme také zvědaví, jestli spolu s iMacem Apple konečně představí i své USB-C příslušenství v případě klávesnice, trackpadu i myši, které i s iMacem z podzimu minulého roku pořád obsahují Lightning port.

.