Zavřít reklamu

Výkon čipů Applu je fantastický, a to je problém. Pro nás v tom dobrém slova smyslu, pro Apple v horším. První Apple Silicon čip M1 přišel na podzim roku 2020 a stále nemáte potřebu jej jakkoli upgradovat. Společnost nás k tomu může ale uměle donutit. 

Bylo to 10. listopadu 2020, když Apple představil svůj první Apple Silicon čip M1, který ukázal nový jeho směr. Jeho varianty M1 Pro a M1 Max následovaly v říjnu 2021, v roce 2022 pak dorazil ještě M1 Ultra. Nyní čekáme na čip M4 a jeho výkonnostní varianty, který společnost však už představila v iPadech Pro. 

Když se podíváme na podporu macOS Sequoia, s mírnými omezeními jej rozjedete i na počítačích z roku 2017 (konkrétně jde o iMac Pro). I čtyři roky po „revoluci“ Applu v počítačových čipech tak nemá problém podporovat stroje od Intelu. V tomto ohledu je na tom pravděpodobně nejhůře MacBook Air z roku 2020, který byl na jaře představený ještě s čipem Intelu ale na podzim už s čipem M1. MacBook Air z roku 2019 podporu nového macOS už ztratil.

MacOS Sequoia ale podporuje ještě model Macu mini z roku 2018, což platí i pro MacBooky Pro. Applu tedy bude ještě minimálně rok trvat, než se zbaví podpory nového macOS u všech strojů s Intelem, spíše to ale budou roky dva. Pak až přichází na řadu možné krácení modelů s čipem M1. Jenže je to nutné? 

8GB RAM už nejspíš nestačí 

Čip M1 je v počítačích Applu pořád dostatečně výkonný a nedává příliš důvodů k upgradu. Apple jej navíc v různé podobě přestal prodávat až 7. května letošního roku, kdy z portfolia vypadl poslední počítač s nějakou variantou tohoto čipu. Mac mini, Mac Studio, Mac Pro navíc přeskočily podporu čipu M3 a pořád obsahují nějakou variantu druhé generace počítačového čipu Apple Silicon.

Jednoduše jde říci, že s počítači Applu, které už na jeho čipu řady M jedou, nemáte příliš důvodů ke koupi novější generace, pokud se tedy nijak nezvětšily požadavky na vaši práci. Podle toho se dá také soudit, že by Apple mohl i čipu M1 poskytnout skutečně dlouhou podporu. Zabít jej může ale jedna věc. 

Pravděpodobně jediným logickým řešením, jak by Apple mohl nějakým rozumným způsobem v budoucnu odůvodnit ukončení podpory pro M1 čip, ale stejně tak čipy M2 a M3, a naopak obhajoval podporu čipu M4, bude dost možná RAM paměť. Silně se očekává, že chystané Macy s čipy M4 budou mít už v základu 16GB paměť. Zde samozřejmě ale bude hodně matoucí to, pokud jste sáhli po vyšší nebo vlastní konfiguraci Macu právě s vyššími paměťmi. Je tak klidně možné, že Apple bude podporu krátit ne podle stáří, ale podle dalších specifikacích.  

Jednoho dne tak třeba přijde oznámení, že nový macOS podporuje jen počítače Mac s čipem Apple Silicon a 16GB RAM a vyšší. Jedním šmahem tak může Apple vyřadit z podpory základní počítače, které vydával tři roky po sobě. 

.