Zavřít reklamu

Apple letos na iPhonu 16 skutečně nešetří. Neopakuje se tak situace z loňského roku, že bychom zde měli starý čip a chyběl by hlavní nový prvek. O to víc je také iPhone 16 zajímavější a oproti modelu 16 Pro přináší vlastně jen málo omezení. 

Dvě hlavní nevýhody základních iPhonů známe všichni. Nemají ProMotion a nemají ani fixní 120Hz obnovovací frekvenci jejich displeje. Mají jen 60 Hz a nic víc ani míň. Hejtuje se to každoročně, tak proč si to neodbýt hned na začátek. Druhou věcí je absence teleobjektivu, který nabízí o poznání více kreativity v oblasti focení. Takže to bychom měli. Zbytek iPhonu 16 se totiž skutečně povedl. Od A do Z.

iPhone 16 21

Starý a dobře známý displej 

Stejně se ale k tomu displeji ještě vrátíme. Definuje totiž velikost zařízení. Je zde pořád ten 6,1“, díky čemuž se nám nijak nezvětšují rozměry ani váha zařízení – konkrétně ta se tedy o 1 gram snížila a celková váha je tak tuze příjemných 170 g. Rozměry jsou pak na vlas stejné jako loni, tedy 147,6 x 71,6 x 7,8 mm.

Protože nám poskočila velikost displeje iPhonu 16 Pro na 6,3 palců, tak se spolu s tím zvětšily i rozměry telefonu, a tak po ukončení modelu mini je základní iPhone tím nejmenším v portfoliu společnosti. iPhone 15 Pro byl sice o 1 mm na šířku i výšku ještě menší, jenže ten nám z nabídky vypadl.

U displeje se nám meziročně nezměnilo vůbec nic, pokud tedy nepočítáme fakt, že dokáže svítit jedním nitem. Je ale otázka, do jaké míry to má pro používání zařízení nějakou vypovídající hodnotu. Pořád tedy jde o OLED Super Retina XDR displej s rozlišením 2556 × 1179 při 460 pixelech na palec, Dynamic Islandem a špičkovým venkovním jasem 2 000 nitů.

Teď se tedy ještě vrátíme k té jeho kvalitě, kterou jasně limituje obnovovací frekvence. Jasně ji limituje v mém případě, možná ve vašem případě a možná v případě mnoha kritiků napříč internetem sociálními sítěmi. Holý fakt je ten, že mnohým je to úplně jedno. Mezi ty mnohé patří nenároční a běžní uživatelé, kteří ten rozdíl nevidí, ani když přímo porovnávají základní iPhony s těmi řady Pro. 

K tomu se tedy nabízí dodat, že pokud o iPhonu 16 uvažujete, ale nevíte, jestli vám toto může vadit, raději se na iPhony řady Pro vůbec nedívejte, a budete vlastně spokojení. Nebo ještě lépe: jděte do obchodu a oba displeje si naživo vzájemně porovnejte. Obrázek si uděláte poměrně jasný, protože to bude hra na vadí/nevadí.

Láska na první pohled 

Ono když si ale vezmete iPhone 16 a potažmo iPhone 16 Plus do ruky, je klidně možné, že displej bude až to poslední, na co se budete dívat. Apple od něho totiž letos více než kdy jindy dokáže skvěle odtrhnout pozornost. Mohou za to nové barvy, kdy my testujeme model v modrozelené barvě. Naprosto fantasticky ale vypadá i ta ultramarínová a růžová, i když ta je samozřejmě hodně specifická. Bílá a černá jsou spíše nudné, i když chápeme, že v portfoliu být musí pro ty více usedlejší zákazníky.

V každém ohledu jsou ale nové barvy základních iPhonů hezčí, než ty modelů Pro. Jistě že na nich vypadá titanové šasi luxusněji, jenže i tam je to do jisté míry poněkud nuda, tady vás bude bavit se na iPhone 16 dívat dnes i za rok. Ke zpracování jde ještě dodat, že Apple letos přišel s odolnějším Ceramic Shieldem nejnovější generace na přední straně (a která by měla být o 50 % odolnější jak ta předchozí), ta zadní je stejná jako loni a nabízí probarvené sklo. Změnil se nám ale fotomodul, který má objektivy pod sebou, aby i základní iPhony uměly prostorové fotky a video. 

Rám samozřejmě zůstává hliníkový. Nově je v něm ale tlačítko Akce, kterého jsme se loni dočkali jen u modelů iPhonů 15 Pro. Nevyniká ničím jiným, než co už dávno známe, takže nemá příliš smysl jej dlouze popisovat. Apple tím tedy pohřbil přepínač hlasitosti a je velice nepravděpodobné, že se ho ještě v nějakém budoucím SE modelu dočkáme. Co je ale zajímavější, je tlačítko Ovládání fotoaparátu. V tomto ohledu totiž Apple letošní základní modely nekrátil a dal jim to, co mají i iPhony 16 Pro.

Hodně specifické Ovládání fotoaparátu 

Zajímavější je to o to, že Ovládání fotoaparátu rozhodně není pro každého. Pokud byla chyba, že iPhony 15 neměly tlačítko Akce, tady bychom se vůbec nedivili tomu, kdyby iPhony 16 Ovládání fotoaparátu neměly. A dokonce i kdyby jej neměly ani iPhony 17. Rozhodně je to nevšední prvek, který má skutečně poutavou funkcionalitu, ale nemělo by to být něco, proč iPhone nové generace chcete. Je totiž hodně specifické a musíte mu dát čas. I když vlastně možná spíš sobě než jemu.

Musíte si totiž zvyknout na to, že tu je a na to, co umí. Musíte si jej také vhodně nastavit. Apple to sice s jeho základním nastavením myslí dobře, ale neznamená to, že je to dobře i pro vás. Osobně jsem u něho nastavil aktivaci na dvojité zmáčknutí a nechal si zobrazit všechny prvky rozhraní aplikace Fotoaparát. 

V prvním případě je tomu proto, že i když je tlačítko stejně vysoko od spodní strany telefonu jako u iPhonu 16 Pro Max, stávalo se mi, že jsem ho mnohdy stiskl náhodně, zejména když jsem zvedal telefon ze stolu. Abyste jej ale omylem stiskli dvakrát, se vám už nestane. Mizející prvky v rozhraní mi pak spíše vadily, než pomáhaly, ale je to samozřejmě na každém. Určit mu můžete i citlivost.

Dokážete bez něho ve svém stávající iPhonu žít? Zcela určitě. V té nové vám ale ušetří funkci na zamčené obrazovce a zároveň pod tlačítkem Akce, kde tak můžete mít jiné věci než aktivaci Fotoaparátu. I když pak používám iPhony 16 od vstupu na trh, neochočil jsem jej ještě 100 %. Zatím se soustředím na to aktivovat s ním focení, fotit s ním a nastavit s jeho pomocí tón scény. Uvidíme, co přijde dál. Měnit objektivy mi pořád přijde lepší a snazší na displeji, přiblížení je pak ideální jen ve videu, protože u focení nechcete mít digitální zoom. 

Klasické fotografické duo 

Je zde hlavní fotoaparát, který se nově jmenuje Fusion, i když je papírově totožný s tím loňským 48MPx. Máme zde ale vylepšený ten 12MPx ultraširokoúhlý, který má lepší citlivost na světlo, protože je jeho clona ƒ/2,2, loni byla clona ƒ/2,4. Zvětšil se ale také sám od sebe, protože jeho velikost pixelu je nově místo 1,0 µm rovnou 2,0 µm. Právě díky těmto vylepšením se iPhone 16 naučil makro fotografii, tedy tu, která byla zatím vyhrazena jen vyšším modelům od iPhonů 13 Pro.

I přesto pořád nabízí jen slušné záběry. Má nedostatek ostrých detailů a pořád také maže strany, v noci s ním moc nedává smysl fotit vůbec. Makro je ale fajn, pokud tedy máte dostatek světla. Kvalita je srovnatelná s tou v iPhonech 13, 14 a 15 Pro. Letošní 16 Pro samozřejmě kvůli jejich rozlišení 48 MPx o něco uskočily.

Hloubka ostrosti IMG_0071
IMG_0072 IMG_0072

Hlavní fotoaparát pořád nabízí 1x a 2x přiblížení, můžete s ním také standardně fotit 12 nebo 24MPx snímky. A výsledky jsou o něco jasnější, jak loni, lépe si hraje se stíny a nabízí více detailů. To všechno ale pravděpodobně díky softwarovým hrátkám. I barvy jsou hodně věrné. Důležité je ale zmíněné dvojnásobné přiblížení, které funguje i u Portrétů.

Právě to vám do jisté míry dokáže trochu nahradit chybějící teleobjektiv, protože je pravda, že krok mezi 2x a 3x je poměrně malý. Osobně bych se tedy spíš vykašlal na ultraširokoúhlý a bral tele, ale v tomto ohledu mě jistě nikdy Apple nevyslyší. Jenže já už bych se stejně nevzdal 5x přiblížení, protože to je v modelech 15 Pro Max, 16 Pro a 16 Pro Max naprosto fantastické, i když chápu, že mnozí si přibližovat scénu nijak nepotřebují a vystačí si s tím, co jim základní iPhone nabídne.

Jednoduše jde říci, že s výsledky fotografií budete u iPhonu 16 spokojeni. Ne nadšeni, ne zklamáni. Není to vrcholný fotomobil, ale focení s ním pořád baví. To i díky již zmíněnému inovativnímu tlačítku Ovládání fotoaparátu a třeba novým fotografickým stylům. 

Výkonem jen o půl kroku pozadu 

Standardní iPhone 16 není nijak výrazně krácený ani na čipu, protože obsahuje jeho nejnovější generaci, ne nějakou, která zbyla Applu na skladě z loňska. Jde tedy o A18 Bionic, který je postaven na novém 3nm procesu TSMC s názvem N3E, i když je pravda, že iPhony 16 Pro mají čip A18 Pro, takže jsou ještě o pomyslný půlkrok vepředu.

Apple o něm říká, že má o 30 % rychlejší CPU a o 40 % rychlejší GPU ve srovnání s A16 uvnitř iPhonu 15. Jak CPU, tak GPU jsou údajně také energeticky úspornější, což rozhodně pomáhá se zlepšením výdrže baterie, a je to pravda. Apple také přidal novou tepelnou substrukturu vyrobenou z hliníku, která poskytuje o 30 % vyšší trvalý výkon. Efekt má i v tom, že iPhone méně topí. 

I když je pak frekvence displeje zmíněných 60 Hz, je zde podpora pro hardwarově akcelerovaný Ray Tracing. Samozřejmě z AAA her nedostanete jejich plný potenciál, hrát je ale můžete. I základní iPhony mají nyní 8GB RAM. Je tomu však především proto, aby zvládaly Apple Intelligence. Integrovaná paměť zůstává na klasických hodnotách, tedy 128, 256 a 512 GB. Tady rozhodně není třeba cokoli měnit. Zařízení pak samozřejmě jede na iOS 18, které telefonu sluší, a to zejména s možnostmi personalizace plochy.

Očekávaná výdrž, neočekávané novinky 

iPhone 16 nebude zrovna vaše volba, pokud vám jde o výdrž baterie. Navzdory tomu, že je v něm o něco větší, jak tomu bylo u iPhonu 15, zařízení jasně limitují velikosti jeho těla. Nechápejte to špatně – iPhone 16 netrhá tabulky výdrže baterie, to ale neznamená, že by nic nevydržel. Pro většinu uživatelů bude v tomto ohledu naprosto v pořádku a při pravidelném používání jim vydrží bez problémů po celý den. Pokud však bude telefon dřít z kůže neustálým focením, sledováním videa a hraním náročných her, může vám šťáva dojít dřív než byste čekli. Hodnoty, které konkrétně uvádí Apple jsou: 

  • Přehrávání videa až 22 hodin 
  • Přehrávání videa (streamování) až 18 hodin 
  • Přehrávání zvuku až 80 hodin 

Za 30 minut pak iPhone nabijete na 50 % kapacity jeho baterie, tady se nám nic nezměnilo. Musíte k tomu ale mít alespoň 20W adaptér. Jenže když použijete ten 30W, dostanete se na tuto hodnotu i v případě MagSafe nabíjení.

USB-C sice pořád podporuje jen USB 2, kdy jsme se tu nikam neposunuli, což je běžným uživatelům úplně jedno. Ti port používají jen k nabíjení a ničemu jinému. Proto je také poměrně s podivem, že tu už máme Wi-Fi 7, žádné Wi-Fi 6E. Je zde také podpora pro technologie sítí Thread, což bylo loni jen u modelů iPhonů 15 Pro. 

Opravdu se povedl 

Když se zpětně podíváme na iPhone 15, musíme konstatovat, že se Applu úplně nepovedl. Bylo na něm opravdu hodně kompromisů, a to i s ohledem na výkon a paměť. Ale jako by se společnost s iPhony 16 poučila a rozhodla se, že je až na detaily udělá skutečně našlapané a vykašle se na zbyteční omezování (tedy až na displej). Ten finanční rozdíl mezi iPhonem 16 a 16 Pro Max je navíc poměrně veliký, protože jde o 6 000 Kč. Samozřejmě že mají modely Pro mnoho svých předností, ale je spíše na každém říci si, jestli je vůbec využije.

Mnozí pořád neví, co je to RAW, ProRes a LOG, co jim přinese USB 3 nebo LiDAR skener. Pokud mezi ně také patříte, jen se rozhodněte, jak moc vám bude vadit horší displej a absence teleobjektivu. Pokud vůbec, může se vám vyplatit ty peníze ušetřit, nebo si spíše pořídit vyšší paměťovou variantu iPhonu 16, či rovnou sáhnout po modelu iPhonu 16 Plus, abyste měli větší 6,7“ displej. Za poslední roky nejsme úplně zvyklí na to základní model chválit, letos je tomu ale jinak. iPhone 16 se totiž Applu opravdu povedl. 

Mimochodem jeho cena startuje na 23 990 Kč a cena iPhonu 15 tak s jeho příchodem spadla na 19 990 Kč. Pokud se příplatek šesti tisíc za model iPhonu 16 Pro nemusí zdát jako opodstatněný, tady ty 4 tisíce rozhodně má smysl připlatit a nespokojit se s loňským iPhonem 15. Těch novinek je tu prostě více než jindy, a budete za ně rádi, ať už teď nebo v budoucnu (zejména pokud k nám někdy dorazí Apple Intelligence, kterou iPhone 15 nerozjede).

iPhone 16 (Plus) & 16 Pro (Max) lze zakoupit zde

Při koupi iPhone 16 a 16 Pro u Mobil Pohotovosti dostanete k telefonům zcela zdarma prodlouženou záruku na 3 roky (dárek v hodnotě až 7 200 Kč). A při upgradu ze starého telefonu vás novinka vyjde už za 544 Kč x 26 měsíců, a to díky službě Koupíš, Prodáš, Splácíš. Mrkněte na mp.cz/apple-iphone-16 a zjistěte víc.

.