Zavřít reklamu

Je tomu už více jak měsíc, co nám Apple ukázal své iPhony 16. Stále jsou ale slyšet ty kritické hlasy, které zmiňují, jak jsou iPhony pořád stejné. Ano, jsou, to nelze rozporovat. Otázkou je spíše to, proč a čemu to vlastně vadí? 

Vezměte si, když Apple představil iPhone 3G. Byl to vlastně první iPhone, ale s plastovými zády. iPhone 3GS pak vypadal naprosto totožně jako iPhone 3G. Totožný design měly i iPhony 4 a 4S, poté 5 a 5S a vlastně i první SE, stejně jako iPhony 6, 6S, 7 a 8. Proto je s podivem, že nyní někoho zaráží, že iPhony 11 vydají jako iPhony 14 a iPhony 16 se oproti iPhonům 15 nikam designově neposunuly.

Jen skládačky se liší 

Změny zde jsou, jsou ale menší, než tomu bylo dříve a vycházejí z limitace hardwaru a samotného form factoru. Je jisté, že všechny budoucí iPhony budou vypadat vlastně velice podobně, dokud Apple nepřijde s ohebným zařízením, které to nějakým způsobem změní, jako to třeba změnily Apple Watch Ultra. I tak je ale řada Series pořád jasně identifikovatelná, jako budou i „běžné“ iPhony.

Ten design navíc funguje. Méně znalý zákazník sice na první pohled nerozezná, jestli jde o iPhone 14 nebo 15, iPhony 16 alespoň mají jiný fotomodul, čímž jsou charakteristické. Důležité ale je, že i při prvním pohledu každý ví, že jde o iPhone. U řady Pro je těch podobností mezi generacemi více. Vadí ale tento pořád stejný design? Jen pokud potřebujete okolí hlásat, že zrovna vy máte ten nejnovější iPhone a ona to není schopna na základě designu vlastně rozeznat.  

Konkurence je na tom stejně 

Apple není sám, kdo se v oblasti vzhledu příliš nikam nežene. I Google prakticky mění jen podobu fotomodulu s rozmístěním objektivů. Samsung to dokonce dohnal do extrému, kdy design sjednotil napříč celým portfoliem. Vynikají v něm tak akorát modely Galaxy S Ultra, jinak má každý jeho smartphone poměrně jasně unifikovaný design s minimalistickým trojitým fotoaparátem. A je jedno, jestli je to Galaxy S24 nebo Galaxy A15. Finanční rozdíl mezi telefony je přitom kolem 15 tisíc.

S přední stranou telefonu těžko něco vymyslíte, když je to prostě jen displej. Apple alespoň změnil výřez v Dynamic Island, který může ještě dále upravovat, tedy zmenšovat nebo dát jeho senzory pod displej. Android konkurence zde má průstřel pro selfie kameru, se kterou toho moc nevymyslí. Opustila už i od zahnutých displejů, takže veškeré inovace designérů se mohou soustředit kolem fotomodulu a materiálu zad telefonu. Rámeček už nám přece jen materiál a povrchovou úpravu změnil. 

Apple sklo na zádech zařízení používá už od iPhonů 8 a pravděpodobně se na tom nic nezmění. Čínští výrobci to ale zkoušejí jinak, třeba s umělou kůží, dokonce i dřevem. Apple má zadní sklo probarvené od loňské generace a rozhodně by zde byl prostor pro kreativitu, kdy by se mohlo udělat nějak strukturované nebo žíhané atd. Jenže tím by se narušil ten čistý design. Od Applu tedy nemůžeme čekat žádné divočiny. Pokud se vám tedy stávající design iPhonů nelíbí, máte jednoduše smůlu.  

.