Zavřít reklamu

Každý rok dostaneme s novými iPhony, tedy alespoň těmi Pro, nový čip a nějaký posun ve fotoaparátech. Stejně jako mnoho jiných výrobců tlačí Apple na kvalitu pořizovaných fotografií svými zařízeními, něco mu ale pořád nesmyslně utíká. 

Tím „něčím“ je příslušenství. Když dal iPhonům 12 MagSafe, byla to možná jedna z největších novinek mnoha let. Jen taková hloupost v podobě magnetů pod zadním krytem má totiž neuvěřitelně praktické využití. Proto je s podivem, že všechnu práci zde Apple nechává na výrobcích třetích stran. 

Naposledy jsme to třeba viděli v podobě držáku Belklin, se kterým Apple prezentoval nové možnosti kontinuity FaceTimu (tato společnost ho třeba nabízí i pro Apple TV). Apple tak prezentoval něco, co mohl dost dobře udělat i sám. Při koupi iPhonu pak není nic jednoduššího, než nějaký stojan nebo klidně i stativ k iPhonu nabídnout a nechat tak zákazníka zaplatit více a tím i více vydělat. 

V Apple Online Storu najdete třeba i MagSafe držák pro iPhone do ventilační mřížky automobilu, bezdrátový nabíjecí stojánek nebo powerbanku Belkinu, či nabíjecí stanici Scosche BaseLynx. Stojánky přitom Apple dříve nabízel i vlastní, stejně tak MagSafe powerbanku, ale na všechno se vykašlal. V jeho vlastním obchodě tak najdete i příslušenství společností Anker, Mophie, Zens, Satechi a dalších výrobců. 

Jen troje fotografické příslušenství 

S ohledem na fotografování jsou v Apple Online Storu dostupné vlastně jen tři produkty. Jde o stativ JOBY, gimbal DJI Osmo Mobile 6 a balíček akční kamery Insta360 X4. Jako kdyby tím chtěl Apple říci, že nic víc vlastně není třeba, i když víme, že je kolem fotografického příslušenství k iPhonům skutečně velký trh. Pochopíme, proč neprodává třeba objektivy, u kterých by to mohlo vypadat, že jimi Apple říká, že není jejich kvalita dostatečně kvalitní. Ale co to všechno ostatní? 

Apple sice natáčí své Keynote jen a pouze na iPhony, jenže kolem nich je poskládáno skutečné množství dalšího příslušenství, díky kterému pak výsledek vypadá tak, jak vypadá. Bylo by pro Apple opravdu tak složité vyčlenit tým lidí na vývoj a výrobu příslušenství, které by společnosti jistě přineslo další zisky z něčeho, co si zákazník stejně koupí, jen jinde? 

Pravděpodobně se toho nedočkáme. Apple už se vykašlal prakticky na všechno, co nejsou kryty a adaptéry potažmo kabely, jinak už vše nechává na ostatních. Ti mu odvádějí „desátky“ z licenčního MFi programu, a společnosti to pravděpodobně stačí, než aby shrábla celou částku. 

.