Zavřít reklamu

Pokud jste se hledali aplikaci, která by vašim fotografiím dodala šťávu či barevnost, máme pro vás tipy, zkušenosti a zážitky s fotoaplikacemi. Všechny v čele s Instagramem nabízejí úpravu fotek a jsou zdarma.

Při nedávném procházení hezkých designových aplikací jsem přemýšlel, proč existuje tolik aplikací pro sdílení fotografií. A tak jsem hledal, zkoušel a teď i částečně sepsal zkušenosti, co mne zaujalo a co naopak ne.

Možná to znáte. Vyfotíte zajímavou fotografii a chcete dát vědět světu, že existujete. Osobně jsem nejdelší čas věnoval Instagramu, který je vlastně takovým průkopníkem tohoto typu aplikací pro iPhone. Mluvíme o aplikacích, které dokáží jednoduchým způsobem upravit fotografii, přidat jí filtr a následně sdílet do mnohých sociálních sítí či mikroblogovacích služeb. Nějakou dobu jsem si lámal hlavu, proč jich zrovna tolik chtělo napodobit právě zmiňovaný Instagram a čím je tak zvláštní. Také jsem se zabýval myšlenkou, jestli je takových aplikací více, pro kterou se mám rozhodnout, kterou vyzkoušet, či proč bych takových aplikací měl mít desítky.

Vybral jsem pro vás asi ty nejznámější a nejzajímavější. Tento článek je jakýmsi úvodem do této kategorie ve formě kratších informací o většině z nich se zaměřením na to, v čem je každá aplikace dobrá nebo v čem vyniká. Časem některým z nich věnuji samostatnou recenzi. Všechny aplikace zmíněné v tomto přehledu jsou dostupné v App Store zdarma.

Společně se tedy podíváme na Instagram, EyeEM, KLIK, glmps, Piictu, Leme Cam a Tripty. Několik dní jsem aplikace testoval z pohledu běžného uživatele. Pokud někomu bude vrtat hlavou, proč jsou jednotlivé popisy spíše obecné, je to právě z toho důvodu. Ne všechny zmíněné aplikace jsou originálním počinem, některé z nich se snaží svézt na úspěchu Instagramu, jiné však naštěstí jdou svojí vlastní cestou.

Instagram

Instagram snad ani není třeba představovat. Je průkopníkem a lídrem této kategorie a tato aplikace byla vyhlášena za nejlepší v tradičním iTunes Rewind 2011. Přišla jako první, nabídla možnost přidání několika filtrů a rychlého sdílení. První mini sociální síť, kde pouze ukazujete své skvosty a postupně díky nim získáváte i hodnocení od dalších uživatelů. Zajímavé je, že neexistuje jiný způsob nahrávání fotografie do aplikace jinak než přes telefon. Žádná možnost poslat vaši fotku na web třeba z počítače.

Co je tedy posláním? Nafotit, přidat filtr či zaostření detailu a odeslat. Postupem času si najdete zajímavé osoby, které fotí skvělé fotografie a třeba se přidáte mezi ně. A jako na Twitteru – někoho začnete sledovat, někdo zase bude sledovat vás. Pak začnete mít více fotek, více nápadů jak fotit, uvidíte více detailů, kterých jste si třeba do té doby nevšimli, a budete získávat čím dál více „followerů“.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/instagram/id389801252?mt=8 target=““]Instagram – Zdarma[/button]

EyeEM

Výhoda této aplikace jsou jednoduché ikonky a navigační lišty, při používání aplikace vás tedy nic neruší. Je laděná do šedé a černé a barevně na vás zasvítí pouze, když budete prohlížet názvy témat, míst či událostí. A tím se dostávám i k hlavní podstatě: EyeEM si na právě takovém způsobu zakládá – můžete libovolně přidávat fotografie k 1) Událostem, 2) Tématům a 3) Místům.

Vyfotíte si například koncert, na který jste si zašli, přidáte filtr a za chvíli už můžete sledovat, jak přidávají další a další lidé podobné fotografie k té vaší a stává se z jediné fotografie pás několika desítek, týkající se jednoho tématu, jedné události – konkrétně té vaší. Je to v podstatě takový volnější Instagram. Zaměřující se nejen na vaši osobu a to, co fotíte, ale také na váš talent a na vaše nápady, ať už jste kdekoli. A umožňuje i dalším uživatelům vytvořit s vámi nezapomenutelný zážitek.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/eyeem/id445638931?mt=8 target=““]EyeEM – Zdarma[/button]

Klik

Tato aplikace mě uchvátila svou naprostou jednoduchostí. Má jednoduché okraje ikonek, jednoduchou navigaci, ve zkratce se tvůrci nechali inspirovat filozofií „čím méně, tím lépe“. A opravdu se jim to vydařilo. Má to ovšem i druhou stranu mince. Musíte se nejdříve přihlásit na Facebook a poté můžete i volitelně na Twitter. Není tedy jiná možnost přihlášení. Škoda, že na to tvůrci nepamatovali, je tu totiž jedna zrádná část: když se odhlásíte z Facebook spojení (jako například já, protože si nechci dublovat fotografie posílané Instagramem), jste nahraní, protože propojení na 140znakovou síť vám nestačí. Prostě vás aplikace odhlásí a jediná možnost je přihlásit se zpět přes Facebook, což považuji u Kliku za velké mínus.

Čím se odlišuje? Tato aplikace vám umožní vyfotit si obličeje vašich přátel, a tak si je lépe zapamatovat a rozeznat. Začněte tím, že vyfotíte svůj obličej, sám sebe si přidáte se svým jménem a můžete pokračovat třeba přidáváním různých setkání, focením nových a nových tváří a „tagováním“ všech vašich známých s tím, že pak nikdy nezapomenete, s kým se bavíte. Dále nabízí možnosti vyhledávání lidí blízko vás nebo například sdílení vašich fotografií.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/klik-by-face.com/id484990787?mt=8 target=““]Klik – Zdarma[/button]

glmps

Je těžké popsat tuto aplikaci několika slovy. Jednak se snaží v několika ohledech napodobit Instagram, ale zároveň přináší vlastní pohled, vlastní způsob zobrazení a samozřejmě vlastní cítění sociálních sítí. Tedy jedné – té, na kterou si budete muset zvyknout. Má jednoduchý způsob sdílení, na který už jste si možná dost dobře zvykli. Tady vás však zklamu, osobně mi nedokázalo glmps nabídnout něco, co bych již neznal. A upřímně, dublovat či ztrojovat více napodobenin na svých sítích svým přátelům či následovníkům své fotky? Nemusím. A abych tam posílal jiné fotografie? Ne, to je moc, to je pro mne zbytečné.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/glmps/id452548312?mt=8 target=““]Glmps – Zdarma[/button]

Piictu

Piictu mi v mnohém připomíná Twitter, ale určený pouze pro fotografy. Základem této sociálně-fotografické sítě jsou tzv. Streamy (proudy), které by se daly přirovnat k trendům/hashtagům na Twitteru. Buď můžete vytvořit vlastní nový, nebo se svou fotografií připojit k existujícímu. Díky našeptávání při zadávání jména streamu se snadno přidáte k těm vytvořeným a nebudete tak vytvářet duplikáty, je však nutné přemýšlet spíše anglicky. Ke své fotce můžete samozřejmě napsat i vlastní komentář.

V záložce Discover pak můžete sledovat aktuální trendy, na které můžete odpovídat, nikoliv však komentářem, nýbrž pouze fotografií. Ostatně obrázek řekne víc jak tisíc slov. Cizí fotky jde samozřejmě „lajkovat“ nebo dále sdílet do ostatních sociálních sítí, pokud vás zaujaly. Co v aplikaci chybí, jsou filtry či nějaká jiná úprava fotek, funguje zde pouze ořez na formát Polaroid ála Instagram. Dalo by se říci, že si aplikace bere to nejlepší z Instagramu a Twitteru a jde si svou cestou „proudů“, podobně jako EyeEM, avšak v jednodušší formě. Po grafické stránce není co vytknout. Ještě připomenu, že se jedná o aplikaci od českých tvůrců.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/piictu-talk-with-photos/id439888569?mt=8 target=““]Piictu – Zdarma[/button]

Tripty

Tripty je zajímavá v tom, že vytváří krátký příběh ze tří fotografií, které poskládá k sobě. Vložené či přímo vyfocené fotografie můžete poskládat, otáčet, obrátit, oříznout či v případě potřeby přidat filtr. Hezká je také možnost přiblížení nebo oddálení každé fotografie samostatně. Na výběr máte 10 filtrů kromě originálního vzhledu, přičemž většina z nich je pojmenovaná podle velkých světových metropolí. Své dílo zakončíte přidáním pojmenování, výběrem kvality fotografií a nakonec sdílením do sociálních sítí.

Musím uznat, že je to jedna z mála aplikací, která vybočuje nějakým vlastním nápadem a není přímou konkurencí prvního průkopníka – Instagramu. Také vás nikam nezařazuje, nemusíte sledovat nikoho dalšího ani vás nikdo nesleduje, tudíž jsou zde možnosti jejího používání omezenější, ale za to daleko volnější.


[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/tripty/id463225772?mt=8 target=““]Tripty – Zdarma[/button]

Leme Cam

U Leme Cam nacházím to, co se mi nedostávalo u výše zmíněného Piictu. Nápad, se kterým přišli vývojáři, je zajímavým počinem. Na displej totiž neuvidíte jen to, co vidí objektiv plus ovládací prvky, nýbrž celé tělo fotoaparátu. Těch je několik a každý přináší různé způsoby focení a i několik čoček. Zajímavý je například způsob, kdy můžete díky jedné čočce vyfotit 4 fotografie, které si aplikace sama přizpůsobí a dá je kompozičně dohromady.

Stinnou stránkou aplikace je však její uživatelské prostředí. Měl jsem ze začátku velké problémy se orientovat, přijít na to, co dělá tohle a tamto a přišlo mi to jako změť „mít moc věcí najednou“. Přesto je zde zajímavá myšlenka a jako jedna z mála aplikací umožňuje i náhled vyfocených fotek čtyřmi způsoby. Je hezké vidět, jak vaše fotky drží na prádelní šňůře za dřevěné kolíčky. Hned si připadáte jako v ateliéru.

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/leme-camera/id409685366?mt=8 target=““]Leme Cam – Zdarma[/button]

Jakou aplikaci tohoto typu používáte vy? Nebo zůstáváte raději u nativního Fotoaparátu či nejznámějšího Instagramu?

Piictu doplnil Michal Žďánský
.