Zavřít reklamu

Zvířátka je název aplikace Petry Sollén, maminky, která ji ve volných chvílích vyvinula pro svého syna. P. Sollén žije ve Švédsku, kde vystudovala Grafický design a vývoj webu na univerzitě v Jönköpingu. Pracuje jako vývojář webových stránek a mobilních aplikací v reklamní agentuře.

Aplikace je primárně určena dětem předškolního věku. Na sedmi stránkách se děti učí poznávat zvířátka, zkouší, jaké vydávají zvuky a kde žijí. Najdeme tam nejen obyvatele ze dvorku a lesa, ale také z podvodního světa a daleké divočiny. Aplikace obsahuje mnoho vtipných animací, u kterých se pobaví nejen děti, ale mnohdy i jejich rodiče. Grafika je jednoduchá, bez zbytečností, které by odváděly pozornost. Využívány jsou základní barvy a co je dle mého názoru důležité, zvířátka jsou vyobrazena tak, jak je můžeme potkat v přírodě. S fialovou kravičkou nebo zeleným králíčkem se tak nesetkáte :)

Co Vás vedlo k vytvoření Zvířátek? Chybí na trhu aplikace tohoto typu?

To bych neřekla, App Store se hemží úžasnými aplikaceni pro nejmenší a já a můj syn jsme jejich náruživými konzumenty. Myšlenka k vytvoření Zvířátek nebyla motivována vyplněním mezery na trhu nebo vyděláváním peněz. Již před lety zdobily kresby mých zvířátek školní lavice obchodní akademie ve Vimperku. Na konci roku jsem je samozřejmě pečlivě umyla a nalakovala :). Jelikož se programováním aplikací pro smartphones živím a jsem matka malého syna, bylo zrození Zvířátek přirozené. Dělala jsem je čistě pro radost mou a mého syna.

Jak dlouho trval vývoj?

Rok a půl. Je to ale hodně zavádějící údaj, protože jsme s manželem měli poslední rok spoustu jiných projektů a Zvířátka tak musela být odsunuta do pozadí.

Přesto, kdy jste si mezi starostmi o dítě a péčí o domácnost našla čas?

To byl a stále je velký problém. Pracuji na plný úvazek a teď kvůli těhotenství přebytkem energie rozhodně netrpím. Ale na všechno jsme s manželem dva, takže malou chvilku si najdu buď po večerech, nebo o víkendech.

Co bylo na celém projektu nejtěžší?

Nejtěžší bylo najít si právě ten čas. Na projektu pracuji úplně sama. Od kreslení a animování, přes programování až po opatření animací zvukem a testování. Mám spoustu nápadů, jak Zvířátka udělat ještě mnohem lepší. Mít tak ale více času!

V minulosti už jste něco vyvinula, nebo jde o vaši premiéru?

Tap-it-too a jeho česká verze Zvířátka jsou první aplikace pro iPhone, kterou jsem vytvořila zcela sama a vydala pod svým jménem. Ale jelikož pracuji jako programátorka v reklamní agentuře, tak mám za sebou samozřejmě více práce, například aplikace jako Crescent, Monark a Kildemoes. Ty jsou ale dostupné pouze ve Skandinávských zemích.

Jak dlouho si syn se Zvířátky vyhrál?

Celý ten rok a půl ho to bavilo. Teď už mi pomalu vyrůstá z cílové skupiny a spíše jen kontroluje, co nového jsem přidala. Když jsem poslala Tap-it-too do App Storu, měla aplikace pouze čtyři stránky. Od té doby jsem vydala tři aktualizace, v nichž jsem přidala další stránky. Děti mají rády překvapení a nadchne je, když v aplikaci najednou objeví zcela novou stránku. V tomto duchu chci pokračovat, přidávat stránky a prodlužovat tak životnost Zvířátek.

Zmínila jste cílovou skupinu, jaké věkové kategorii jsou Zvířátka určena a co mají u dětí rozvíjet?

Má Zvířátka jsou určena pro děti od 1 do 4 let. Děti se naučí, jak různá zvířata zní. Ale pozor! Některá zlobí a nedělají přesně to, co byste čekali :) Hlavním cílem je pobavit ty nejmenší.

Mám taky pocit, že aplikacím pro děti v App Storu chybí dostatečně jasná informace pro rodiče o tom, zda aplikace obsahuje externí odkazy, které dítě odvedou někam jinam, jestli shromažďuje data o uživateli a jaká, zda obsahuje In App purchases a podobně. Rodiče by měli mít o takových věcech přehled, než půjčí svůj iPhone dětem a je na nás, vývojářích, to zajistit. Moje Zvířátka jsou samozřejmě zcela baby-safe.

Prozraďte mi, která animace vás zaručeně pobaví nebo kterou jste si nejvíce oblíbila?

Já mám nejraději čuníky. Malovala jsem je už v dětství. Jsou to raubíři a vždy přijdou na nějakou lumpárnu. Co pobaví mého syna a na co přišel sám je, že když se správně načasuje zmáčknutí kytičky a ptáčka na první stránce, tak ptáček pustí bobek zajíci na hlavu. Pro děti zaručený hit!

Plánujete i verzi pro iPad?

Ano, už ji mám z velké části hotovou. Měla by být dostupná na konci března.

Budou mít Zvířátka pokračování?

Jak už jsem naznačila, Zvířátka budou růst. Budu postupně přidávat nové stránky. V plánu mám navíc verzi, která by měla hlubší vzdělávací aspekt.

S Petrou Sollén hovořila Dagmar Vlčková

[button color=red link=http://itunes.apple.com/cz/app/zviratka/id502790145 target=““]Zvířátka – 0,79 €[/button]

.