Zavřít reklamu

Mnohým z vás asi neuniklo oznámení Android verze populární aplikace Instagram, také jsme se o ní zmínili. Následná vlna pobouření majitelů iPhone mne přinejmenším zarazila a donutila popřemýšlet o mobilní společnosti.

Přirozená expanze

Instagram byl vyvinut jako fotografický ekvivalent Twitteru, který nechal vzniknout zcela novou sociální síť, na níž se mnohdy objevují úžasné fotografie, které nebyly vyfocené profesionální zrcadlovkou, nýbrž středoproudovým fotomobilem. Když si člověk prohlíží některé snímky, musí si říkat, kam až se mobilní fotografie dostala.

Velký vliv na úspěch Instagramu má samozřejmě i kvalitní fotoaparát zabudovaný v těle iPhonu 4 a stal se tehdy jedním z nejlepších fotomobilů na trhu. iPhone 4S zašel ještě mnohem dál a díky pokročilé optice, která je na mobilní telefon téměř absolutně špičková, pomalu společně s dalšími značkami zabíjí trh levných kompaktů.

Přirozenou volbou pro expanzi je Android. Ten je co do podílu nejrozšířenějším OS pro mobilní telefony a největším trhem pro mobilní aplikace, ale pouze teoreticky. V praxi to s prodejem aplikací na Androidu v porovnání s iOS tak slavné není. Z hlediska výnosů je pro vývojáře stále lukrativnější trh iOS zařízení, jenže to není případ Instagramu. Ten je totiž nabízen zdarma a nevytváří zisk prodejem aplikace, jeho hodnota spočívá v aktivní komunitě.

Aby ji mohl nadále zvyšovat a nespoléhat se pouze na prodejní čísla iPhonu, musí rozšířit portfolio platforem. Díky popularitě neplacených aplikací na Androidu má Instagram šanci stát se okamžitým hitem a získat tak další miliony uživatelů, na které by si při zachování exkluzivity iOS nikdy nesáhl. Pokud se masově rozšíří platforma Windows Phone, určitě se i uživatelé tohoto operačního systému dočkají svého Instagramu.

Iluze o hodnotě sociálních sítí

Po vydání androidího Instagramu se na sociálních sítích a jiných diskuzích začaly objevovat první výkřiky a nadávky směrem k androidistům. Za všechny hovoří tweet uživatele s přezdívkou m0nster:

“No skvěle. Instagram je nyní dostupný pro telefony s Androidem. Teď budu nucen koukat na to, co mají chudí k večeři.”

Pokud bych měl ony výkřiky směrem k Android komunitě shrnout, ozývají se obavy, že Instagram bude zaplaven tunami fotek bez jakékoliv hodnoty. Upřímně mám z lidí s takovými názory pocit, že spadli z digitální višně.

Facebook, Twitter, Google+ nebo Instagram, to všechno jsou populární sociální sítě a mají jednu velkou věc společnou – filtrovatelný obsah. Na Facebooku to jsou přátelé, v Google+ kruhy, na Twitteru a Instagramu followeři. Vy sami si vybíráte, čí příspěvky se zobrazí na vaší časové ose, čí fotky uvidíte v inkriminované aplikaci.

Že na Twitteru nenajdete hlášky typu co měl někdo k obědu či koho momentálně “lovískuje”? Takový obsah tam je, jen jste na něj nenarazili. Možná byste měli spíš zvážit redukci přátel na Facebooku, které jste viděli jednou v životě, pokud vůbec, a kteří pro vás nemají prakticky co zajímavého říct. Sociální síť je taková, jakou si ji z uživatelů poskládáte. A to ostatní je pouze bonus.

Zažitý stereotyp, že jsou uživatelé rozvrstvení do sociálních sítí podle své osobnosti, zajímavosti a životního stylu, je zcela mylný. Ostatně mýtus o vysoké úrovni Twitteru nad ostatními sociálními sítěmi vyvrací fakt, že jednou z nejpopulárnějších tamních osobností je Justin Bieber. A stejně mylná je i presumpce, že androidisté zaplaví Instagram nezajímavými fotkami pochybné kvality. Nezáleží na operačním systému telefonu, mizerný snímek může udělat kdokoliv. Je pouze na vás, jak schopné “fotografy” si zařadíte k lidem, které sledujete.

Xenofobní mobilní společnost

Nemá smysl popírat, že Apple je obestavěný nekritickým kultem uživatelů, kteří nedají na výrobky této společnosti dopustit. Tito lidé, jež pějí ódy na iPhony, MacBooky a iPady jsou také považováni za iOvce. Apple ultras však mají ekvivalent u každé značky, u každé platformy. Tito lidé se pak střetávají na všech frontách, na sociálních sítích, v diskuzích pod články i na komunitních fórech. To není žádný nový jev a situace se jen tak nezmění. Horší ale je, že se těmito ultras nechává strhnout mnohem početnější masa jinak běžných uživatelů a vzniká tak obecná nenávist vůči ostatním značkám a ostatním uživatelům.

Trochu mi to celé připomíná rivalitu fanoušků sportovních klubů, kteří se kvůli klubové příslušnosti nemají problém porvat do krve. Pochybuji ale, že by se iPhonisté, androidisté a ostatní -isté scházeli organizovaně na loukách a bili se hlava nehlava. Nicméně verbální nesnášenlivost, byť ve formě textu, je také jistý druh násilí.

Spotřební elektronika dokáže lidi rozdělit na zcela neslučitelné tábory přívrženců a vznikají tak mnohé stereotypy – uživatel Androidu = chudý člověk. Telefony s Androidem mají na rozdíl od iPhone širokou nabídku od nejlevnějších přístrojů za pár tisíc po high-end v podobné cenové hladině jako telefon od Applu.

Android může být pro chudší lidi možností jak mít telefon s operačním systémem, na kterém si zahrají populární hry nebo nainstalují zajímavé aplikace, jako je třeba Instagram. Existence high-endových telefonů s operačním systémem od Google a jejich popularita jednoznačně vyvrací stereotyp, že jsou mobily s Androidem doménou nižších sociálních vrstev. Operační systém je odrazem osobních preferencí uživatele, nikoliv o sociálním postavením či osobnosti.

Resumé

Instagram už není exkluzivně pro iOS a Apple ultras se to samozřejmě nelíbí. Vidí v tom zradu vývojářů vůči platformě, která jim dopomohla k věhlasu. Vnímají to jako dezerci k nepříteli. Nezaujímejme pozici ortodoxních zastánců a buďme místo toho tolerantní k uživatelům ostatním platforem.

Neodsuzujme lidi podle toho, jaký operační systém nebo značku telefonu používají. Siri to možná neví, ale existují i jiné skvělé telefony, které přesně dokáží pokrýt potřeby uživatelů a jsou pro ně tím, co iPhone pro vás. Nemá smysl vyvolávat žabomyší války. Není zde vítěze, jen nenávistné komentáře, příspěvky ve fórech a vzkazy na sociálních sítích.

Rozšíření uživatelské základny Instagramu vám může umožnit sledovat další zajímavé uživatele nebo přátele, kteří nesdílí vaše nadšení z Apple produktů, zato dokáží zachytit skvělé momentky telefonem s operačním systémem Android. A možná fotí lépe než vy s iPhonem. Jestli se nakonec iPhonisté jen nebojí, že nějaký jiný telefon může fotit lépe a díky aplikaci Instagram to vyjde najevo.

.