Zavřít reklamu

Worldwide Developers Conference neboli celosvětová konference vývojářů Applu má tradici trvající již od roku 1983. Ovšem co před třemi dekádami bylo primárně způsobem komunikace Applu s programátory softwaru pro tehdejší operační systém, se dnes mění v něco úplně jiného.

Čísla mluví sama za sebe. Před třemi lety trvalo měsíc, než se vyprodalo všech asi 5 000 lístků. V roce 2010 už jen týden. Loni už jen půlku dne a dnes již byla zaplněna všechna místa za dvě hodiny.

Po návratu Steva Jobse do firmy v roce 1997 bylo představování produktů velmi jednoduché. Macworld Expo bylo místo, kde se odhalily nové produkty, a Apple se tam zaměřoval na tisk a veřejnost. WWDC byl spíše neznámý roční slet programátorů, který průměrného uživatele Apple produktů moc nezajímal. Během několika let se však začalo více pozornosti obracet směrem k WWDC na úkor Macworld Expo. Lze říci, že šlo o logický proces, vzhledem k tomu, jakou důležitost Apple vývojářům přikládá.

Vše se zrychlilo vydáním prvního telefonu iPhone v roce 2007. O rok později se zrodil průmysl, který dnes zaměstnává statisíce lidi po celém světě – App Store. S jakou jednoduchostí se šlo stát tvůrcem obrovsky populární aplikace na iPhone dokládá mimo jiné nejstahovanější hra App Storu – Angry Birds od firmy Rovio Games. Ta byla založena třemi studenty z Helsinek a dnes již celkový počet stáhnutí této hry činí více než 500 milionů. Co dříve bylo výsadou obrovských firem, se dnes stává doménou kreativních individualistů a firmiček.

Samotný App Store již čítá přes 500 000 nejrůznějších aplikací s celkovým počtem 25 miliard stáhnutí. Každý obyvatel této planety si tedy průměrně stáhl alespoň 4 aplikace z App Storu na libovolné iOS zařízení. Boom App Storu pomohl nastartovat nespočet firem, které jsou dnes miliardovými společnostmi a zásadními hráči v softwarovém světě. Jeden příklad za všechny je Instagram. Kombinace sociální sítě a filtrů do fotografií si za dva roky vybudovala přes 30 milionů aktivních uživatelů a nedávno ji koupil Facebook za v přepočtu 20 miliard korun.

Po roce 2009 tedy popularita vývojářského světa začala růst, protože být vývojářem už mohl být kdokoliv – s trochou kreativity a programátorských zkušeností. Tím se hranice mezi uživateli a tvůrci softwaru začala úžit na dříve nevídanou, velmi tenkou hranici, která stále velmi slábne. Celý tento proces dopomohl WWDC stát se jednou z hlavních událostí firmy Apple. Již nečeká jen pouhá hrstka programátorů, ale také stomilionová uživatelská základna. Tyto emoce vyvrcholily představením iPhonu 4 na WWDC 2010. Tehdy již bylo evidentní, že Apple opouští od stále méně navštěvovaného Macworld Expo.

Když se v roce 2011 vyprodaly lístky již za 12 hodin, popularita WWDC byla velmi zřejmá. Po vydání iPadu se síla App Storu ještě znásobila a lidé prostě chtěli být u toho, kdy Apple představí další dokončený kus téměř dokonalé hardwarové a softwarové práce, která již několik let udává trend naprosté většině výrobců elektroniky po celém světě. Obrovský podíl na této popularitě měly samotné úvodní řeči Steva Jobse (tzv. keynotes, díky dominanci na jevišti tehdejšího CEO Applu často přezdívané Stevenotes). Jobsovo známé ohýbání reality, které dokázalo přesvědčit nejednoho skeptika, že „vše je možné“, se stalo zdrojem obrovské pozitivní energie a inspirace. Málokdo dokázal nepodlehnout kouzlu jeho prezentací, podle kterých by se mělo učit na školách.

O to smutnější byl náhlý odchod Steva Jobse v říjnu 2011, který v mnoha lidech zanechal otázku, zda-li tím vše nekončí. Nebyla síla firmy Apple převážně v jeho šarmu a méně v produktech, které tvořil? Naštěstí se ukázalo, že firmu, kterou vybudoval, postavil stejně jako své produkty. Úspěšnou, žádanou a „aby něco vydržela“. Ačkoliv Steve v Applu chybí, můžeme ho vidět v každém produktu a každé aplikaci, kterým umožnil, aby vůbec spatřily světlo světa. Ale jak Jobs často zdůrazňoval – vývojáři jsou všechno.

Z vývojářů, programátorů za oponou, se tedy stávají vývojáři, ceněné celebrity, které nám jak ulehčují a obohacují životy díky software, za který jsme dnes již ochotni platit a stahovat do těch krásných zařízení, které nám Apple dodává, tak nás inspirují k tomu, abychom své štěstí zkusili taky. Pirátství je na platformě OS X a iOS minimální a atmosféra přátelštější, už díky tomu, že vztah mezi tvůrcem a uživatelem softwaru je více fair. Díky kontrole aplikací Applem se málokdy stane, že by byl uživatel oklamán. Pro všechny je to tedy více fair. Obraz tvorby softwaru se dnes ve zraku veřejnosti mění na něco víc. Na něco, co doplňuje a zlepšuje každý nový iPhone či iPad, který vyjde a ne jen zaplňuje paměť.

Možná bychom tedy neměli být překvapeni, že zájem o takovou vývojářskou konferenci, jakou Apple každoročně pořádá, se stále zvyšuje. Je to jedna z nejlepších show, na kterou můžete jít. Přece jenom, přes 5 000 lístků v ceně 1 599 dolarů za kus prodaných během dvou hodin vypovídá o zájmu lidí „být přitom“. Pocity můžou být podobné jako čekání na koncert vaší nejoblíbenější kapely.

Nikdo totiž dost dobře neví, co nás čeká. Pravděpodobně další informace o OS X 10.8 Mountain Lion, možná iOS 6.0 a také možná něco úplně jiného. Podle toho, co Tim Cook, nový CEO Applu, sliboval, se v roce 2012 máme na co těšit. Tak proč nebýt u samotného začátku.

Protože nikdy nemůžeme vědět, co bude ta poslední a vysněná: „…one more thing…“

Autor: Jan Dvorský

.