Zavřít reklamu

App Store slaví už čtvrtý rok své existence. Byl představen společně s iOS 2 a iPhonem 3G jako jedním z hlavních taháků pro nadějnou mobilní platformu. Když byl obchod spuštěn, bylo v něm pouze několik set aplikací, dnes jich tam najdete přes 600 000. App Store se rozrostl v největší digitální distribuci mobilních aplikací a konkurence zatím stále jen dohání.

Za čtyři roky se toho změnilo hodně. App Store prodělal několik kosmetických úprav, přibyla možnost generovat redeem kódy, darovat aplikace, historie nákupů, automatické stahování nebo možnost nákupů dodatečného obsahu přímo v aplikaci. Obchod však stále má ještě daleko k dokonalosti a rozhodně by mu prospělo několik dalších funkcí, které by ocenili jak uživatelé, tak vývojáři. Vybrali jsme proto pět hlavních nedostatků, na kterých by měl Apple zapracovat.

Hledání

Objevovat nové aplikace v App Store je docela problém. Apple sice upozorňuje na zajímavé aplikace a tyto propagační kategorie aktualizuje každý týden, přesto i tak mnoho skvělých aplikací zapadne a integrovaný vyhledavač tomu mnoho nepomůže. Pokud totiž neznáte přesný název aplikace, kterou hledáte, máte problém. Vyhledávací algoritmus v App Store je jedním slovem mizerný.

Vývojáři mají několik způsobů, jak zlepšit svoji pozici ve výsledcích. Vyhledavač bere v potaz název aplikace, klíčová slova (nejsou pro uživatele viditelné) a částečně i popis aplikace. Nejvyšší prioritu má název, klíčová slova mohou trochu pomoci. Popis aplikace je v algoritmu skoro irelevantní. Apple navíc ignoruje některá klíčová slova obsahující nějakou značku, například WordPress. Vývojáři jsou tak nuceni dávat klíčová slova do názvu, aby se dostali na nějaké slušné místo ve výsledcích. Proto se často můžete setkávat s názvy jako „Blog Docs – HTML editor for WordPress Blogger and Tumblr“. Zatímco skutečný název aplikace se nachází před pomlčkou, zbytek jsou pouze sestavená klíčová slova do srozumitelné fráze.

Mnozí vývojáři na tento typ SEO optimalizace nejsou pyšní, ale bez něj mohou tratit stovky až tisíce dolarů, jelikož si uživatelé jejich aplikací jinak nevšimnou. Nadějí je nedávná akvizice vyhledavače Chomp. Ten dokáže hledat aplikace nejen podle názvu, ale zejména podle funkcí nebo popisu, což je mnohem přirozenější způsob pro objevování nových aplikací. Je možné, že jej Apple integruje už v nadcházejícím iOS 6.

Demo verze

Zatímco u desktopových aplikací a her můžete snadno stáhnout demoverzi a na základě vyzkoušení potom aplikaci zakoupit, u iOS software je to problém. Apple nenabízí žádnou možnost časově omezených aplikací a vývojáři tak museli přijít s vlastním nouzovým řešením. Některé aplikace, zejména hry, jsou dostupné ve dvou verzích, zdarma a za peníze, přičemž verze zdarma je vždy nějak omezená nebo plná reklam. Podle toho se pak rozhodujete o koupi plné verze. To je někdy možné i koupí v aplikaci. Pro zákazníka to však není úplně uživatelsky přívětivé řešení, navíc spoustu aplikací zkušební verzi vůbec nemá a přitom stojí až několik desítek eur. Vám pak nezbývá než se spolehnout na pár screenshotů, popis, nebo na recenzi, kterou musíte někde na internetu najít.

Nejlepší způsob zvolil Microsoft ve svém Windows Phone Marketplace. Ten umožňuje vývojářům implementovat takzvaný zkušební režim, kdy je možné stáhnout nejprve placenou aplikaci zdarma. Ta je funkční po omezenou dobu. Poté si můžete buď aplikaci zakoupit nebo zkušební verzi smazat. Nemusíte se tak bát, že koupíte zajíce v pytli. Apple by si tímto přístupem možná ušetřil spoustu reklamací. Díky současnému stavu se v App Store válí hromada zkušebních verzí, ve které se pak musí zákazník přebírat. Lze těžko odhadnout, kolik procent z více jak 600 000 aplikací jsou pouze trial verze, ale řekl bych, že by to mohla být více jak desetina.

Video prezentace

Každá aplikace má svou prezentační stránku, jejíž součástí jsou i obrázky. Ty nejsou limitovány pouze na screenshoty, vývojář zde může dát prakticky jakékoliv obrázky, které nějak souvisí s aplikací. Bohužel z pěti obrázků si mnohdy neuděláte jasnou představu, jak aplikace vypadá, jak se ovládá a tak podobně. Zejména u her je to problém. Mnohem lépe by posloužila videa, které nabízí například Steam nebo nově i Google Play pro Android.

Každý vývojář by si tak mohl vytvořit časově omezenou (například na 1 minutu) video prezentaci své aplikace, aby dal potenciálním zákazníkům mnohem lepší představu, co jeho dílko dokáže a co může nabídnout. Jistě, člověk může vždycky zabrousit na YouTube a najít alespoň nějaké video z hraní nebo videorecenzi, ale ne každou aplikaci zde najdete. Hlavně to ale není nejpohodlnější způsob a nezapadá do filozofie Applu.

Wish Listy

App Store umožňuje ukládat aplikace do Wish Listů a vytvářet si tak seznam těch, které si plánujete koupit, ale z nějakého důvodu chcete ještě počkat. Nejčastějším důvodem může být čekání na lepší cenu. Wish Listy jsou však dostupné pouze v iTunes, nikoliv v App Store v iOS. Přitom právě v App Store budete mnohem častěji aplikace hledat, je tedy nepochopitelné, proč Apple neumožnil tuto funkci také na zařízeních, pro které jsou aplikace určené.

Wish Listy by navíc mohly fungovat nejen jako hloupý seznam aplikací, které si chcete koupit, ale mohl by také sledovat jejich aktivitu, jako například změny v ceně nebo aktualizace. Jistě, tuto funkci zastane například aplikace AppShopper, ale nebylo by lepší mít vše pod jednou střechou?

Žebříčky v kategoriích (iPad)

Kategorie v App Store se na iPhonu a iPadu velice liší. Zatímco iPhone nabízí pro danou kategorii žebříček nejlepších placených aplikací a těch zdarma, plus seznam seřazený podle data vydání, nabídka na iPadu je ironicky mnohem chudší. Nabízí totiž pouze zobrazení populárních aplikací (What’s Hot) a ono seřazení podle vydání. Propagace populárních aplikací je sice hezká, ale proč proboha Apple úplně vyřadil žebříček, který by k objevování dobrých aplikací pomohl mnohem víc?

Pokud ještě zůstaneme u žebříčků, Apple by měl opravdu zvážit vyřazení svých aplikací z Top Charts. Často se totiž stává, že aplikace Applu obsadí třeba prvních sedm míst z deseti a odsune tak vývojáře třetích stran dále v žebříčku a vyřadí tak některé z první pětadvacítky. Přitom to není Apple, kdo potřebuje propagovat své aplikace. Vývojáři se mnohdy prodejem svých aplikací živí a takto jim Apple rozhodně nepomáhá. Místo toho by měly být tyto aplikace řazeny ve speciální kategorii, přinejmenším by to byl vstřícný krok směrem k vývojářům.

One More thing…

Malý bonus na závěr. V poslední době si můžeme všimnout počešťování všech aplikací společnosti Apple, včetně balíku iLife a iWork pro iOS (Mac v tomto ohledu stále ještě zaostává). App Store je však jediná nativní aplikace v iOS, která zatím nebyla do češtiny přeložena. Ačkoliv App Store není aplikací v úplně čisté formě, jedná se spíš o webovou stránku plnou javascriptů, zabalenou do rámu aplikace. Přesto by snad neměl být pro Apple problém lokalizovat App Store do češtiny a dalších jazyků.

Stejně tak by se mohla vrátit možnost vývojářům mít popisek aplikací v různých jazykových verzích, podle jazyku daného účtu. Český účet by viděl český popisek, v americkém App Store by byl v anglickém jazyce. Ideální možnost by byla možnost jazyky přepínat mezi tím pro daný stát a obecnou angličtinou.

Možná se některých výše zmíněných funkcí dočkáme už v iOS 6, které bude představeno za necelý týden, ostatně jsou indikace, že by se všechny digitální obchody Applu měly dočkat zásadních změn a vylepšení. Nezbývá, než se nechat překvapit, co na náš Apple přichystal, a doufat, že se mezi novinkami objeví i něco z naší pětice.

.