Zavřít reklamu

MacObserver získal vyjádření bývalého zaměstnance Apple, jak to probíhá s údajnými úniky dat o nových produktech. Promluvit se rozhodl John Martellaro, což byl dříve Senior Marketing Manager Applu. V článku nechybí ani některé další informace o vydání tabletu.

John mluví o těchto únicích dat jako o kontrolovaných. Apple měl vždy pod kontrolou, které informace půjdou ven a které ne. Apple občas potřeboval dostat některé informace ven, ale neoficiálně. Apple si totiž chce zachovat tvář, kdy o svých nevydaných produktech nikdy nemluví na veřejnosti.

John dále mluví o tom, že on sám byl několikrát osloven, aby zařídil „úniky“ dat některých informací. Vždy ale platilo jedno pravidlo – žádné emaily! Nikdy, ale opravdu nikdy, nesmí žádné informace odejít přes emaily. Informace byly vždy prozrazeny osobně či přes telefon. Tím se zaručilo, že Apple mohl vždy kdykoli vyvrátit některou prozrazenou informaci s tím, že šlo pravděpodobně jen o nedorozumění. To chrání jak Apple, tak i dané médium.

John Martellaro se rozhodl promluvit z toho důvodu, že v pondělí se ve Wall Street Journal objevila informace, která mluví o tom, že by měl být tablet představen ve středu 27. ledna, začít prodávat by se měl v březnu a začalo se také mluvit o ceně 1000 dolarů (tyto informace jsem vám přinesl na Facebook stránce Jablíčkář.cz). Obrazovka by měla být velká 10-11 palců a v ceně může být zarhnut i paušál za Wifi v celé zemi (platí pro USA). A právě to John Martellaro označil za klasickou ukázku kontrolovaných úniků dat.

Informace unikla v pondělí ráno, kdy již byla uzavřena burza. Tím si Apple posychroval to, aby se nemohlo mluvit o snaze manipulovat s trhem akcií. S danými informacemi byli obeznámení dva novináři a ti na sebe mohou vzájemně ukazovat, že ten druhý mu řekl, ať tento článek vydá – WSJ tak může případně říct, že šlo jen o nedorozumění.

A proč Apple tyto kontrolované úniky například provádí?

  • zkusí reakce případných kupujících na cenu 1000 dolarů
  • nechat zpanikařit či zmást konkurenci
  • zajistit, aby se na daném eventu objevili správní lidé ve správném množství, Apple nesnáší prázdné sedačky na těchto eventech

Pokud byly informace správné, tak získá jak Apple (akcie půjdou nahoru), tak WSJ, který přinesl exkluzivní informace. Ale manipulace s akciemi nikdy není cíl Applu, to je jen takový bonus k této činosti. A v případě, že by byly problémy, tak Apple je prostě chráněn.

Zdroj: MacObserver
.