Zavřít reklamu

Staré přísloví praví: „Když je nemůžeš porazit, přidej se k nim.“ Moderní digitální éra toto úsloví trochu obrátila a přinejmenším v IT odvětví platí následující modifikace: „Když je nemůžeš porazit, kup je.“ Tento postup má jasné vítěze a ještě jasnější poražené. Zatímco obě soupeřící strany se slunní na poli vítězství, uživatelé musí skousnout hořkou porážku, jež jim obě strany, rozumějme společnosti, zasadily. Porážku v bitvě, které se neúčastnili a ani účastnit nechtěli. Alespoň tak to vnímají uživatelé.

Akvizice (skupování společností) nejsou ve světě IT zdaleka nic nového. Větší firmy pohlcují menší, aby získaly oblíbené produkty nebo nové talenty, případně zabily rostoucí konkurenci. Současným králem akvizic je pravděpodobně Google, který na slučování nešetří. Za poslední roky koupil desítky, možná stovky firem a společností, přičemž mezi jeho největší „zářez na pažbě“ patří Motorola Mobility, výrobce mobilních telefonů. V těsném závěsu jsou pak Facebook nebo třeba Zynga, alespoň co se týče aplikací a her. Cíle akvizic jsou různé a dají se rozdělit zhruba do tří kategorií.

  • Získání silné značky do vlastního portfolia – K tomuto se uchylují zejména velcí vydavatelé, kteří v daném titulu vidí potenciál a chtějí ho proto mít pod svým jménem. V poslední době se jednalo převážně o nákupy herních studií, dobrým příkladem je skoupení Firemint a PopCap společností Electronic Arts. Pokud odhlédneme od her, není to tak dlouho, co Facebook koupil Instagram za celou miliardu dolarů. U Facebooku se však jednalo spíše o prevenci před konkurencí. V takovém případě vývoj aplikací nadále pokračuje, mnohdy ještě ve zběsilejším tempu.
  • Získání talentů – Děje se v případě, když společnost ve vývojářském týmu vidí velký potenciál a chce talentované lidi využít pro své aplikace a služby. Akvizice je mnohdy spojena i s eliminací konkurence, společnosti totiž nakupují firmy s podobným zaměřením. Skvělým příkladem je Google. Nedávno koupil studio, které stálo za vývojem Sparrow, Facebook se může pyšnit úlovkem služby Gowalla. V obou případech to bohužel znamenalo smrt zavedených služeb a aplikací. To je tedy ten nejhorší způsob z hlediska uživatelů.
  • Rozšíření služeb – Zde nejde přímo o získání talentů, jako spíš o zavedení nové služby modifikací, nebo změnou stávající značky tak, aby zapadla do portfolia společnosti. Apple takto například provedl akvizici týmu vyvíjející Siri (ano, název zůstal) nebo skoupil hned tři společnosti zabývající se mapovými podklady a prací s nimi, aby mohl v iOS 6 představit vlastní mapové řešení. I v tomto případě bohužel původní služba zanikla. Uživatelé se musejí poohlížet po alternativách, případně používat upravenou verzi, tedy pokud z původního konceptu vůbec něco zbylo.

Na akvizice se můžeme dívat hned z několika úhlů, ať je to pohled kupujícího, kupovaného, nebo pohled běžného uživatele. Jakmile některá ze služeb nebo aplikací zmizí, případně přijde o následující vývoj, uživatelé zpravidla jako první viní vývojáře. Podívejme se na situaci z pohledu týmu, stojícím za Sparrow. Ten několik let vyvíjel svého e-mailového klienta pro Mac, který se posléze objevil i v iPhone. Vyvíjel aplikaci, kterou chtěl především používat sám. Bylo za ní mnoho práce a úsilí, které nakonec přineslo ovoce – Sparrow se stal velice oblíbeným a týmu přinesl přinejmenším několik set tisíc dolarů zisku.

[do action=“citace“]Život vývojáře bývá těžký a většina z nich dá raději přednost finanční jistotě.[/do]

To rozhodně na zabezpečení a nájem stačí, nicméně není to tak, že by se tým Dominica Lecy topil v penězích. V tom objeví Google a nabídne francouzské firmě necelých 25 milionů, což je pro pětičlenný tým téměř pět milionů dolarů na hlavu. A teď ruku na srdce, kdo z vás by takovou nabídku nevzal. Kluci se sice stanou „pouze“ zaměstnanci Googlu a přijdou o svou nezávislost a své „dítě“. Na druhou stranu mají pravděpodobně do konce svých dnů vystaráno. Život vývojáře bývá těžký a většina z nich raději dá přednost finanční jistotě.

Máme se tedy zlobit na Google, že nenechal tým Sparrow na pokoji? To oni přece nebyli schopní udělat pořádného iOS klienta pro Gmail! Místo toho zabijí úspěšnou aplikaci, než aby svůj průšvih napravili. Prostě i Google vsází na jistotu, místo toho, aby se dál trápil s vlastním řešením. Sparrow jim bohužel padl za oběť. Google sice mohl umožnit další vývoj aplikace, ale nyní pravděpodobně potřebuje, aby se tým soustředil na zlepšení Gmailu a související aplikace. A kdo ví, možná budeme mile překvapeni, až budou vydány nové aplikace pro Mac i iOS, do kterých bude možné přidávat i účty mimo Gmail, což je ostatně možné i ve webovém rozhraní.

Zabitých aplikací je tu samozřejmě více, nedávno byla v rámci akvizice Googlem ukončena služba Meebo, multiprotokolový webový IM klient s vlastní sociální sítí, jenž měl i svou iOS aplikaci. Aplikace přitom byla asi nejlepším IM klientem pro iPhone. I ta bohužel skončila a Google využil tým pro zlepšení a sjednocení svých IM systémů a sociální sítě Google+. V tomto případě však neměl tým kolem Meeba moc velký výběr, nevěděl totiž co se sebou. Celá služba spíše stagnovala, nabídka odkoupení byla přijata s otevřenou náručí.

Ani akvizice s dobrým záměrem, pozitivním pro uživatele, nemusí dopadnout dobře. Příkladem budiž koupě klienta Tweetie Twitterem, který z aplikace udělal oficiálního klienta pro tuto mikroblogovací síť. Zatím, co jsme všichni očekávali masivní vývoj, například Mac aplikace se nedočkala aktualizace dlouhé měsíce, přitom je stále plná známých chyb. iPhone verze se zase proměnila v něco, co dodnes nemůže mnoho uživatelů skousnout, a proto se obrátili raději na alternativní klienty třetích stran, jako je Tweetbot.

[do action=“citace“]Nejvíc totiž ztrácíme my, kteří jsme těmto vývojářům pomohli na ‚vrchol’.[/do]

Poslední léta byla vůbec bohatá na skupování menších společností kvůli aplikacím. Připomeňme si několik nejzajímavějších:

Google

  • Meebo – Google skoupil službu, která poskytovala multiprotokolového klienta a související sociální síť ve formě webové aplikace a mobilních aplikací. Meebo pro iPhone byl jeden z nejpopulárnějších IM klientů. Nedlouho po akvizici byl provoz služby ukončen.
  • Quickoffice – Nákupem společnosti, která vyvíjela aplikaci pro editování dokumentů Office, chce Google zřejmě rozšířit možnosti Google Docs, zejména pak prostřednictvím mobilních aplikací. Quickoffice pro iOS i pro Andorid jsou stále k dispozici jak v App Store, tak v Play Store.
  • SparrowKoupě oblíbeného e-mailového klienta pro Mac má přinést vylepšení zejména do iOS aplikace pro Gmail a další vývoj e-mailové služby. Po „sloučení“ vývojáři oznámili, že nebudou nadále klienta vyvíjet, maximálně budou opravovat chyby. Očekávané aplikace pro iPad a push notifikací se tak už nikdy nedočkáme.

Facebook

  • Gowalla – Velká konkurence geolokační služby Foursquare, kterou Facebook koupil, aby mohl zkušený tým použít pro rozvoj své služby Places. Ačkoliv nebyla Gowalla tolik úspěšná jako Foursquare, stále měla miliony uživatelů, kteří o „svoji“ službu přišli, byla totiž nedlouho po nákupu zrušena.
  • Acrylic Software – Jedná se o společnost vyvíjející aplikace pro Mac a iOS, mezi neznámější byla velmi nadějná RSS čtečka Pulp nebo aplikace pro ukládání hesel a osobních údajů Wallet. V tomto případě se jednalo čistě o získání talentovaných lidí, o samotné aplikace neprojevil Facebook zájem, a proto bude jejich vývoj ukončen.

Electronic Arts

  • PopCap Games – Pod svá křídla vzal vydavatel Electronic Arts vývojářské studio, které se proslavilo hrami Plants vs. Zombies a Bejeweled. Akvizice stála pohádkových 750 milionů amerických dolarů. Hry jsou nadále vyvíjeny pod hlavičkou PopCap a uživatelé prakticky nezaznamenali změnu.
  • Firemint – Studio se proslavilo svými tituly Flight Control a Real Racing, který je dodnes považován za nejlepší závodní hru pro iOS. Ta přímo konkurovala titulům značky Need for Speed, což bylo patrně i důvodem nákupu. Hry jsou nadále vyvíjeny pod hlavičkou Firemint a těší se stále velkému úspěchu.

Zynga

  • Words with Friends – Multiplayerová modifikace scrabblu se díky své sociální hodnotě a propojením s Facebookem hodila společnosti Zynga skvěle do krámu. Ta hru změnila po svém, což se znelíbilo mnoha uživatelům, a hra poté spíše stagnuje.
  • Draw Something – Nečekaně úspěšná hra pro sociální kreslení si během krátké doby získala několik desítek milionů uživatelů, Zynga vývojářům za jejich společnost vyplatila 200 milionů dolarů. Nedlouho po transakci však přestal být o hru zájem a Zynga později označila koupi za nerozvážnou.

Ne vždy však na nabídku vývojáři kývnou. Hlavní představitel aplikace Camera+ pro iPhone se například zmínil, že dostal nabídky od společností jako Facebook nebo Twitter. Všechny však odmítl, protože chtěl zůstat nadále nezávislým. I Rovio, stojícím za populárními Angry Birds, zkoušela koupit Zynga. Údajná nabídka 2,25 miliard dolarů však byla odmítnuta. Ne každý se chce stát součástí velké korporace a to je nakonec dobře. Nakonec je tu i případ, kdy společnost stojící za Dropboxem odmítla nabídku Steva Jobse. Ani zesnulý CEO Apple nedokázal přesvědčit každého.

Závěrem

Nejsmutnější na skupování společností je, že kvůli nim zanikají skvělé aplikace a služby, byť za účelem „vyššího dobra“. Nezávislé „indie“ aplikace mají své osobité kouzlo a mnohdy v tomto prostředí mohou vzniknout kvalitnější produkty než v případě velkých společností, kde je každý krok vývoje sledován a zdaleka se tolik neriskuje. Mnoho nezávislých vývojářů stojí za nejlepšími aplikacemi pro Mac i pro iOS, důkazem budiž právě Sparrow, Reeder nebo Instapaper.

Ztráta každé aplikace je doprovázena hořkostí a vztekem, není divu. Nejvíc totiž ztrácíme my, kteří jsme těmto vývojářům pomohli na „vrchol“. K nám se otočili zády. Vnímáme to jako zradu, nůž do zad. Ani pro vývojáře to nebývá snadná volba a prvoplánově se nechtějí vykašlat na své věrné uživatele. Vidina zajištěné budoucnosti je však silnější než touha po nezávislosti, a tak se nemůžeme vývojářům divit, že se rozhodli tak, jak se rozhodli.

Do budoucna si pouze můžeme přát, aby vývojáři těchto aplikací byli natolik úspěšní, aby mohli bez mrknutí oka odmítat lukrativní nabídky. Tomu může pomoci každý z nás, a to tím, že si budeme takové aplikace poctivě kupovat a doporučovat je ostatním.

Zdroje: TUAW.com, Wikipedia.com
.