Zavřít reklamu

Mac OS X, vlastně nyní už jen OS X, mě zaujal hned po první minutě používání. Bylo to ještě na starších školních iMacích běžících na tygrovi. Že můj příští počítač bude mít na sobě nakousnuté jablko, byla naprosto jistá věc. Nicméně od té doby nějaké doba uplynula, a já si koupil Mac mini se Snow Leopardem. Vše bylo naprosto perfektní, až doby otevření Safari a stisknutí čtvrtého a pátého tlačítka myši.

To, co na Windows fungovalo bez jakéhokoli nastavování, na Macu jednoduše nešlo. Ano, mluvím o vícetlačítkových myších. Ty se dvěma tlačítky a kolečkem se chovají naprosto standardně, avšak pokud vlastníte myš se čtyřmi a více tlačítky, nastává problém. Nastavení myši v předvolbách systému vůbec nepočítá se zapojením takovéto periferie, a tak jsou všechna „nadbytečná“ tlačítka namapována jako kolečko.

Proč je to například pro mě takový problém? Jednoduše jsem zvyklý používat čtvrté a páté tlačítko, jež jsou umístěny pod palcem, pro navigaci zpět a vpřed. Nedokážu si představit, že bych denně musel nesčetněkrát najet kurzorem na navigační šipky v prohlížeči, Finderu a v jiných aplikacích. Zřejmě bych zešílel. Vinu nelze přitknout pouze Applu ale také výrobcům příslušenství. Ti často vydávají ovladače nebo utility pro OS X v podivné formě, nebo vůbec.

Samozřejmě někdo může namítnout, ať si pořídím Magic Mouse a používám gesto šoupnutím dvěma prsty do stran. Stalo se. Jenže jakkoli dělá Apple skvělé produkty, Magic Mouse se dá popsat jedním slovem – tragédie. Jako všechny bezdrátové myši je těžká. Po půl hodině používání mně bolelo zápěstí a já věděl, že tohle není řešení pro mě. Navíc její plochost, a tím pádem minimální podpora pro zápěstí, má s ergonomií společného jen velice málo.

Avšak přeci jen existuje jedno řešení, které mi dovolí používat plnohodnotně vícetlačítkovou myš – SteerMouse. Tuto výbornou utilitu napsali vývojáři z japonské společnosti Plentycom Systems. Za dvacet dolarů amerických dostanete poměrně schopnou aplikaci, jež dokáže detailně upravit chování vaší oblíbené myši. Funkčně je rozdělena do čtyř karet.

V té první lze nastavit akce až šestnácti tlačítkům. Může se jednat o zkratku; scrollování; pohyb kurzoru na definované tlačítko; přepínání mezi aplikacemi; kliknutí s kombinací s klávesou; otevření souboru, složky či aplikace; a zobrazení Mission Control. Možností a variant je opravdu spousta. Já jsem si nastavil nepostradatelné zkratky pro zpět (⌘ú) a vpřed (⌘)).

Druhá karta nabízí nastavení akcelerace vertikálního scrollování pomocí kolečka, třetí pak u myší s nakláněcím kolečkem umí nastavit totéž avšak horizontálně. V poslední kartě najdete posuvníky pro úpravu rychlosti kurzoru a citlivosti snímače. Dále lze kurzoru nařídit automatický pohyb na určité tlačítko.

Osobně se domnívám, že alespoň detekci počtu tlačítek a přiřazení jednoduchých akcí k nim by měl umět samotný systém. Vše ostatní je spíše nadstandardní záležitost, kterou by měly zajistit utility od výrobců polohových zařízení. Bohužel tomu tak není. Pokud se tedy najde někdo v podobné situaci jako já, můžu mu SteerMouse doporučit.

[button color=red link=http://plentycom.jp/en/steermouse/purchase.html target=““]SteerMouse – 20 $[/button]

.