Zavřít reklamu

Kvalita seriálu Simpsonovi bohužel v poslední době stále klesá. To se ovšem nedá říct o hrách, které na motivy známé springfieldské rodinky vycházejí. Nejnovější z nich vyšla pro dotyková zařízení s iOS a Androidem a nese příznačně podtitulek Tapped Out.

Her na motivy rodiny Simpsonových tu bylo už několik. Všechno začalo v roce 1991 s mlátičkou The Simpsons Arcade Game od japonského studia Konami. Od té doby ušel seriál i videohry velký kus cesty a zářným příkladem toho je Hit & Run (2003), sandboxová hra typu GTA s nesrovnatelně menším výskytem násilí, ale stejnou dávkou humoru a nadsázky. Vývojáři se dále věnovali i mobilním platformám, kromě několika menších arkád pro klasické mobilní telefony přišlo studio EA i s úspěšnou akční hopsačkou s prostým názvem The Simpsons Game (2007), která nově přinesla příběhy žluté rodinky na populární platformy XBOX 360, Nintendo Wii a handheldy DS a PSP.

A dnes tu konečně máme další titul z dílny EA Mobile, který tentokrát osciluje někde mezi budovatelskými hrami typu SimCity a sociálními simulacemi, jako je notoricky známý Farmville. Vše začíná – jak jinak – tím, že se Homer opět dostane do pořádných potíží. Kvůli svojí neohrabanosti způsobí obrovský výbuch v jaderné elektrárně a výsledkem je zničení celého Springfieldu. Jeho obyvatelé jsou naštěstí díky svojí animované podstatě nesmrtelní, a tak je můžeme postupně vracet zpět do běžného života. Nejdříve však budeme muset postupně znovu vybudovat jejich obydlí, obchody a restaurace, ale i silnice, lavičky, stromy – zkrátka celé město.

V počátcích nám pomůže šikovný tutoriál, kde se naučíme základním herním principům, splníme několik úkolů a postavíme pár důležitých budov. Začínáme se samotným Homerem, který vlastně celou katastrofu způsobil a snaží se ji napravit. Jako první tedy vybudujeme dům Simpsonových na světoznámé ulici Evergreen Terace. Jeho stavba nám bude chvíli trvat, ale při jejím dokončení nám přibyde několik důležitých bodů XP. Ty můžeme získat kromě stavění budov také plněním různých úkolů. Po nějaké době například postavíme obchod Kwik-E-Mart, na jehož dokončení budeme sice několik hodin čekat, ale posléze tam budeme moci poslat Homera nakoupit, čímž opět po určitém čekání získáme body XP a také herní peníze.

Hra tedy funguje na poměrně známém principu. Rozdáváme postavičkám úkoly, na jejichž (někdy zdlouhavé) dokončení dostaneme herní peníze. Za tuto odměnu pak můžeme rozvíjet svoje město. Aby hra byla více atraktivní, dostáváme také jednou za čas speciální úkoly, které se drží určité dějové linky. Tu zde nebudeme příliš rozebírat; snad postačí říci, že jelikož se blíží Halloween a brzy po něm také předpokládaný konec světa, potkáme se ve Springfieldu s marťany, explodujícími zombíky a také s představiteli mayské civilizace.

Jako další prostředek k udržení hráče tu složí několik multiplayerových prvků. Pomocí (mnohými zavrhované) sítě Origin můžeme do hry pozvat svoje kamarády a poté sledovat jejich postup a případně se smát jejich budovatelskému diletantství. V současné době jim také můžeme vyvádět klasické halloweenské zlomyslnosti typu házení vajíček po domech. A kdo by nechtěl ničit práci druhých, že?

Někoho může překvapit zjištění, že jelikož se jedná o bezplatnou hru, už několik dní se Simpsonovi drží mezi nejvýdělečnějšími hrami v App Storu. Jak je to možné? Kromě zmiňovaných herních dolarů zde totiž existuje ještě jedno další, prémiové platidlo ve formě donutů. Ty dokážou urychlit zadávané úkoly na jednotky sekund, i pokud by postavičkám běžně zabraly hned několik hodin. Hlavně je za ně ale možné kupovat jinak nedostupné speciální předměty a odemykat další postavy. Bez nákupu donutů za reálné peníze zkrátka nikdy nepostavíte laboratoř doktora Frinka a neodemknete oblíbeného smolaře Hanse Molemana. A všechno vám bude trvat podstatně déle.

Zmiňovaný tutoriál i speciální úkoly nás navíc k nákupu za reálné peníze celkem umně vedou. Hra nám totiž do začátku pár donutů přidělí a v počátečních minutách nám ukáže, jak skvělé je jich využívat. Z tohoto freemium modelu si přitom herní postavy tak trochu dělají legraci, je ale otázka, na kolik je to legitimní, když pak zmiňovaných metod samotná hra vesele využívá. Pro ilustraci: v jednu chvíli padne hláška parodující známou hru Smurfs’ Village, v němž můžete Šmoulům za svoje reálné peníze koupit obrovská kvanta „smurfberries“. Na druhé straně vás pak hra dobře mířenými úkoly vede k podobnému nákupu krabic s donuty za o nic méně reálné peníze.

Když to vezmeme kolem a kolem, je naprosto logické, že se vývojář snaží vydělat za svůj výtvor co nejvíc peněz. Nemusíme ostatně utratit ani korunu a je jen na nás, jak moc se necháme do hry vtáhnout. Na druhou stranu nejsou ceny v herním obchodě úplně lidové a s vyššími levely se také postupně zvyšují ceny za prémiové předměty. Zaplatit desítky až stovky korun za odemčení jediné budovy je přece jen trochu zvláštní.

Přesto má Tapped Out spoustu příznivců a vlastně se ani není čemu divit. Úkoly jsou zábavné, grafika je jednoduše úchvatná a opravdu není těžké stát se na hře tak trochu závislým. Jednou z mála věcí, kterou můžeme hře vytknout, je ne zcela oslnivá zvuková stránka. Jistě potěší několik hlášek (někdy spíše skřeků) nadabovaných samotnými herci známými z televizního seriálu, těch je ale opravdu málo a postavičky by si možná zasloužily nadabování celých replik. Také hudební doprovod není zrovna rozmanitý a po chvíli hraní narazíme na hluchá místa. Vzhledem k charakteru hry, jež prospívá spíše útržkovitému hraní, to však není až taková tragédie.

Postupem času se bohužel objevil podstatně závažnější problém, a to nespolehlivost herních serverů. Kvůli multiplayerovým prvkům je k hraní potřeba být neustále připojen k serverům EA, které však v posledních dnech očividně nezvládají velký nápor hráčů. Někdy proto hra tak trochu laguje nebo nás přerušuje dlouhou synchronizací. Může se také stát, že se po zapnutí do hry vůbec nedostaneme. Doufejme, že se situace brzy zlepší, neboť ani ta sebelepší hra není k ničemu, pokud není možné se do ní přihlásit.

I přes tyto nešvary tu máme kvalitní a zábavnou hru, která vás může zaměstnat na dlouhé hodiny, dny nebo i týdny. Bezesporu se u The Simpsons: Tapped Out budete bavit o mnoho více než u posledních sérií televizních Simpsonů. Je to sice trochu smutné, ale je to tak.

.