Zavřít reklamu

Když se minulý týden v Mac App Store objevila finální verze Tweetbotu pro Mac, vyvolalo to mnoho povyku. Vlnu nevole nicméně nezvedla samotná aplikace, která se řadí mezi nejlepší ve své kategorii, ale její cena. Přiznávám, že na první pohled mě cenovka také zarazila, ale když jsem vyhodnotil všechna pro a proti, byl Tweetbot pro Mac i za necelých 400 korun jasnou volbou.

Důvody, proč je cena macovské verze Tweetbotu, jsem již zmínil dříve, nicméně opakování je matka moudrosti, a tak budu Tapbots obhajovat ještě jednou. Sympatičtí vývojáři bohužel neměli příliš na výběr, když byli zatlačeni do kouta novými restrikcemi Twitteru, kterému se z nějakého důvodu zřejmě znelíbili klienti třetích stran, a tak jim omezuje pole působnosti.

Proto má Tweetbot pro Mac k dispozici jen necelých 200 tisíc tzv. přístupových tokenů, které dostane každý uživatel, jenž se v aplikaci připojí ke svému účtu. Ve chvíli, kdy se tokeny vyčerpají, nebude již moci aplikace přijímat nové uživatele, tím pádem ji již Tapbots nebudou moci nabízet, a tím pádem přijdou o možné zisky. Z toho důvodu byli nuceni zvolit poněkud vyšší cenovou politiku, než jsme byli dosud u Twitter klientů zvyklí.

[do action=“citace“]Zkušenost z iOS byla jedním z důvodů, proč jsem nad koupí neváhal.[/do]

Dvacet dolarů však Tapbots za svou v pořadí sedmou aplikaci nevybírají jen kvůli tomu, aby co nejvíce vydělali. Vyšší cenou chtějí dosáhnout také toho, že si Tweetbot pro Mac skutečně zakoupí jen ti, co o aplikaci doopravdy stojí, a tím pádem ji budou aktivně využívat. Pokud se totiž někdo do Tweetbotu přihlásí, přestane ho používat a manuálně „nevrátí“ získaný token, pak vývojáři zbytečně ztrácí přístup pro případného nového uživatele. I proto bylo přerušeno veřejné testování, protože betaverze Tweetbotu byla pochopitelně dostupná zdarma, a tak si ji stáhlo plno uživatelů, kteří si chtěli Tweetbot jen vyzkoušet a posléze ho přestali používat.

Osobně jsem Tweetbot pro Mac používal od první alpha verze a bylo mi jasné, že jsem narazil na ideálního klienta pro Mac. Nebylo to pro mě ale žádným překvapením, protože jsem „robotickou“ aplikaci již používal dlouhou dobu na iPhonu i iPadu. A právě zkušenost z iOS byla jedním z důvodů, proč jsem nakonec nad tlačítkem „Buy“ v Mac App Store příliš dlouho neváhal.

Na iPhonu jsem Tweetbot používal od jeho počátků, tedy zhruba od dubna loňského roku. Mezitím jsem na Macu vystřídal několik Twitter klientů a hledal nejvhodnější kandidáta pro volnou pozici v doku. Nakonec jsem relativně spokojen skončil u Osfoory, ovšem často jsem pozoroval, že mi chybí některé funkce, na které jsem zvyklý právě z iPhonu, respektive později i z iPadu, kde se Tweetbot také objevil. Buď jimi Osfoora vůbec nedisponovala, nebo je měla skryté jinde. Ne že by to snad byl nějaký zásadní problém, kvůli kterému by pro mě byla Osfoora nepoužitelná, ale zkrátka jsem kolikrát hledal funkci, která tu ani nikdy nebyla. To vše ze zvyku z iOS.

Když se pak potvrdily spekulace, že Tapbots chystají svou první aplikaci pro Mac a že to bude Tweetbot, zaradoval jsem se.

Přišel jsem totiž na to, že mi vyhovuje, když mi aplikace nabízí stejnou zkušenost na iPhonu, iPadu i Macu. Zatímco neustále sbližování iOS a OS X se mi zas tolik nelíbí a jsem toho názoru, že každý systém by měl zůstat svůj, u aplikací stejnou funkčnost a rozhraní kvituji. Je to jednoduché – iOS zařízení totiž využívám v podobné míře jako MacBook Air, a tak když mezi zařízeními neustále „přebíhám“, je příjemné, že si nemusím zvykat na nic nového, respektive používat danou aplikaci „jinak“.

Mluvím tady teď konkrétně sice o pouhém Twitter klientovi, přičemž většina z nich umí vesměs to samé, ale rozdíly jsou v maličkostech. U Tweetbotu jsem hned věděl, jak nahlásit spam, ale Osfoora mi na Macu stejnou funkci tak jednoduše nenabídla. Jak říkám, jsou to maličkosti, ale jistě mi dáte za pravdu, že i vy často zvolíte tu či onu aplikaci kvůli podobným záležitostem.

Za Tweetbot jsem tedy zaplatil v přepočtu téměř 400 korun kvůli tomu, že jsem moc dobře věděl, za co platím. Věděl jsem, že dostanu tu skvělou zkušenost, jakou znám z iOS, a že si po týdnu nebudu klepat na čelo, za co že jsem vyhodil 20 dolarů. Nehledě na to, že zas tak vysoká částka to není, když si vezmeme, že mi daná aplikace bude denně sloužit klidně několik let. Problém je v tom, že z iOS App Store jsme „zhýčkaní“ relativně nízkými cenami, a když se pak přesune do Mac App Store, nestačíme se divit. Cenová politika je však v softwarovém obchodě pro Mac nastavena trochu jinak, a to musíme brát v potaz. I tak ale uznávám, že 20 dolarů za Tweetbot pro Mac je moc, a rozhodně se nemůžu divit, když to někoho od Tweetbotu zcela odradí.

A pak je tu ještě jedna věc, kvůli které jsem do Tweetbotu pro Mac rád investoval – vývojáři. Tapbots jsou totiž zárukou kvality. Jestli jsme od nich dosud používal čtyři aplikace (Tweetbot pro iPhone, Tweetbot pro Mac, Calcbot a Convertbot) a se všemi jsem byl nadmíru spokojen, pak jim mile rád na další vývoj přispěji. U Tabpots mám totiž záruku, že se budou o své aplikace i v budoucnu starat a neukončí jejich vývoj. Přijít do Mac App Store s Twitter klientem za 20 dolarů někdo neosvědčený, pak nad tím asi jako mnozí z vás nad Tweetbotem taky kroutím hlavou, ale tady to zkrátka cítím jinak.

Sečteno, podtrženo, 400 korun mi bylo strženo z účtu a já teto investice rozhodně nelituji. Naopak se těším, co si pro nás Tapbots nachystají příště. Tweetbot je pro mě nejlepším Twitter klientem, který jsem kdy používal.

.