Zavřít reklamu

V nově zveřejněných dokumentech Edwardem Snowdenem bylo zmíněno několik aplikací a služeb, přes které americká NSA a další bezpečnostní agentury získávají data o uživatelích. Jako první se k celé záležitosti vyjádřili vývojáři populární hry Angry Birds. Jakoukoliv spolupráci s vládními subjekty odmítli.

Na první pohled jsou Angry Birds nevinnou hru, kterou zná snad každý, kdo měl někdy iPhone či iPad. Zdá se však, že i díky ní mohla NSA ve spolupráci s dalšími agenturami získávat o uživatelích různá jako data jako například jejich polohu.

Rovio, finský tým vyvíjející Angry Birds, na celou věc reagovalo s tím, že s americkou, britskou ani žádnou jinou vládní zpravodajskou službou nespolupracuje, ale naznačilo způsob, jakým by se mohla data dostávat „ven“.

Údajné sledování může být prováděno přes reklamní sítě třetích stran, které používají miliony webů a aplikací ve všech odvětvích. Pokud jsou reklamní sítě skutečně cílem agentur, znamenalo by to, že žádné zařízení s přístupem k internetu, které navštěvuje stránky s reklamou či používá aplikace s reklamou, by se nemohlo proti takovému sledování bránit. Rovio ale žádné síti třetí strany neumožňuje používat nebo předávat osobní data uživatelů.

Výkonný ředitel Rovia Mikael Hed prohlásil, že pokud by se sledování těchto sítí třetích stran skutečně potvrdilo, musel by tvůrce Angry Birds zvážit jejich další používání.

Dále se objevily ve zveřejněných dokumentech konkrétně aplikace jako Facebook, Twitter či Google Maps, ale jejich vývojáři se zatím ke kauze nevyjádřili.

Zdroj: 9to5Mac
.