Zavřít reklamu

Dohody o mlčenlivosti zatím nedovolovaly prozradit společnosti GT Advanced větší množství detailů o tom, proč na začátku minulého týdne vyhlásila bankrot, nicméně se objevila informace, že vedle výkonného ředitele prodával své akcie ve chvíli, kdy se situace začala vyvíjet špatným směrem, také další vysoký představitel firmy.

Daniel Squiller je provozním ředitelem GT Advanced Technologies a zároveň byl určen jako vedoucí továrny na safír v Mese, Arizona. Právě do této továrny mělo putovat 578 milionů dolarů, na kterých se GT Advanced před necelým rokem dohodlo s Applem a mělo mu následně dodávat syntetický safír.

Celá spolupráce ale ztroskotala kvůli tomu, že GT Advanced nedokázalo splnit podmínky smlouvy, nekvalifikovalo se pro poslední splátku a na začátku října bylo nuceno požádat o ochranu před věřiteli. Podle aktivity na akciovém trhu se však zdá, že ne pro všechny přišel bankrot společnosti tak náhle. Před nešťastným koncem GT Advanced totiž vedle výkonného ředitele Gutierreze prodával ve velkém akcie také provozní ředitel Squiller.

V květnu Squiller prodal akcie v hodnotě 1,2 milionu dolarů a vytvořil plán, v rámci něhož v následujících měsících – ještě před oznámením bankrotu – prodal akcie za dalších 750 tisíc dolarů. K prodejům došlo po prvních náznacích, že by se mohla továrna na safír v Arizoně potýkat s problémy, informuje WSJ.

Třetí splátku z celkových 578 milionů dolarů mělo GT Advanced získat v únoru, jenže Apple podle dokumentů GT poslal 103 milionů dolarů až o dva měsíce později. V dubnu už ovšem měla dorazit poslední splátka ve výši 139 milionů, o níž GT ještě v srpnu říkalo, že ji očekává během října. Nakonec ale požadavky Applu nesplnilo a peníze nezískalo.

Squiller zvládl prodat 116 tisíc akcií své společnosti za 15,88 až 20,08 dolaru, přičemž mu stále zůstává téměř 233 tisíc akcií. Ty již však nyní mají prakticky nulovou hodnotu, aktuálně se s nimi obchoduje za méně než půl dolaru.

Apple žádá o řešení případu mimo veřejnost

Před soudem v New Hampshire se nyní řeší, zda bude GT Advanced moci i přes dohody o mlčenlivosti zveřejnit některé smlouvy s Applem, které by prozradily, z jakého důvodu byl výrobce safíru nucen požádat o ochranu před věřiteli. Ti zatím prakticky nic nevědí a společně s akcionáři společnosti již na GT Advanced podali kolektivní žalobu za zatajování či mlžení o své finanční situaci.

Apple soud požádal, aby mohl své námitky proti konkurznímu řízení GT Advanced předat pod soudní ochranou, jelikož chce ochránit své obchodní tajemství. „Důvody k námitce zahrnují tajný výzkum, vývoj nebo obchodní informace o provozu Applu,“ uvedla kalifornská společnost, která chce ochránit své citlivé informace a držet se dohod o mlčenlivosti, jež má s GT Advanced podepsané.

Zástupcům státu New Hampshire se ovšem velké tajnůstkářství nelíbí. Uzavřením safírových továren by totiž přišlo v Mese a Salemu 890 lidí o práci. Generální prokurátor státu New Hampshire prohlásil, že soud by sice měl chránit obchodní tajemství firmy, ale utajování veškerých informací ohledně spolupráce mezi Applem a GT „jde příliš daleko“. Státu se nelíbí, že stále není jasné, jak společnost, která ještě v srpnu ujišťovala, že je vše v pořádku, mohla tak rychle zkolabovat a vyhlásit bankrot.

„Veřejný zájem zjistit, co se stalo, když GT dělalo navenek tak sebevědomá prohlášení, zatímco katastrofální bouře byla evidentně za dveřmi, je velmi vysoký,“ uvedl Peter C.L. Roth, senior asistent generálního prokurátora.

Zdroj: WSJ, Bloomberg, Re/code
Témata: ,
.