Zavřít reklamu

Mnozí si jistě ještě velmi dobře vzpomenou na moment, kdy Apple přidal do iOS iBooks store a spolu s ním také aplikaci iBooks. Dřevěné poličky připomínající knihovnu a v nich knihy byly doslova ikonické pro starší verze iOS. Bohužel následně přišel redesign celého iOS do takzvaného flat designu, který se nevyhnul ani iBooks. Knihovna je již několik let pryč a vystřídaly zkrátka jen šedé obdélníky, které nahradily virtuální poličky. Osobně jsem považoval právě změnu iBooks za jednu z největších změn v rámci flat designu a bohužel ne za zrovna pozitivní. Aplikace iBooks je však bohužel také jednou z mála jejíž design se za poslední roky příliš neměnil. Množství čtenářů si možná řekne, že v rámci iBooks jde především o knihy a nikoli o samotnou aplikaci, ovšem problém je v tom, že aplikace iBooks zahrnuje také celý iBooks store a ten vás v současné podobě ke koupi nových knih příliš neláká.

Magazín Bloomberg však přišel s informací, která by měla potěšit všechny, jenž si oblíbili nový iOS App Store. Právě tím se totiž Apple inspiroval a jeho současný design se promítne do nového designu iBooks. Mimochodem iBooks se v nejnovější beta verzi systému jmenuje již jen Books. Jedná se tedy o první změnu aplikace, kterou můžeme sledovat již nyní, i když samotný design se zatím stále nezměnil. Pojďme se však podívat čeho se podle Bloombergu dočkáme ve zcela nové verzi Books, které se dočkáme údajně již v příštích měsících, tedy nikoli až s příchodem iOS 12.

Nová aplikace, která bude zveřejněna v příštích měsících bude obsahovat jednodušší rozhraní, které lépe zvýrazňuje právě čtené knihy a také zcela nové přepracované digitální knihkupectví. To vypadá velmi podobně jako nový App Store, který Apple spustil v průběhu loňského roku. Vylepšená aplikace obsahuje novou sekci „Reading Now“, ve které najdete knihy jenž právě čtete a také novou sekci pro Audioknihy. Nové funkce a nový design by měly přijít na displeje našich iPhonů, iPodů touch a iPadů v nejbližších měsících a budou následovat přejmenování samotné aplikace z iBooks na Books, tak jak můžeme vidět v iOS 11.3 beta, uvádí Bloomberg.

Služba iBooks je ze strany Applu poměrně zanedbávanou součástí celého ekosystému. Služba se totiž již roky nezměnila a to navzdory tomu, že Apple se stále rád prezentuje jako společnost, které v co největší míře záleží na vzdělání a rozvoji vědomostí. Poslední významnější událostí z hlediska iBooks bylo přesunutí Audioknih z aplikace Music právě do iBooks, kde však nemá vlastní záložku. Audioknihy přitom není možné například přehrávat na Apple TV a dokonce ani HomePod nedokáže podle dostupných informací přehrávat zakoupené audioknihy. V ekosystému Applu se tedy skutečně jedná o poměrně zanedbanou součást, která má množství věcí, jenž rozhodně stojí za vylepšení.

.