Zavřít reklamu

Velký čínský výrobce smartphonů a ostatní chytré elektroniky, společnost Xiaomi, míří na burzu. Na tom by nebylo nic zvláštního a zajímavého do takové míry, abychom se tomu věnovali na našem magazínu. Nicméně při příležitosti tohoto – pro Xiaomi velice důležitého mezníku – vyplul na povrch zajímavý příběh o tom, co bylo hlavní motivací pro založení této společnosti. Byl to Apple a především pak jeho spoluzakladatel Steve Jobs.

Zní to trochu jako klišé, ale dnešní ředitel společnosti Xiaomi Lei Jun vděčí za svou kariéru v oboru právě Jobsovi. V Junovo knize, mapující jeho dosavadní kariéru v oboru, se zmínil, že za obrovským zlomem v jeho životě stojí přečtení knihy Fire in the Valley: Making of Personal Computer, jež vyšla v roce 1984. Tato kniha v podstatě mapuje začátky společnosti Apple, její založení, představení prvního počítače Apple I, prvních reálných zakázek společnosti a mimo jiné i příchod Steve Jobse do světa technologií. Jedná se v podstatě o předlohu k filmu Piráti ze Silicon Valley z roku 1999.

Lei Jun se ke knize dostal během svých studií na univerzitě a byť šlo údajně o velice nepřesný a ne příliš povedený překlad, obsah knihy mu změnil život. Dílo mu dodalo inspiraci a potřebnou motivaci k tomu, aby se začal sám ve stejném odvětví realizovat. Viděl, že pokud má člověk sen, měl by si za ním jít, neboť je možné, že se jednou promění v něco obrovského.

Během posledního roku na vysoké tak Lei Jun založil svou první společnost, která se zaměřovala na zpracovávání informací v čínštině. Tento plán mu příliš nevyšel a společnost zkrachovala díky již zaběhnuté konkurenci. Jun to však nevzdával a postupně se prodral do popředí až do současného stavu, kdy je ředitelem jedné z největších čínských technologických společností.

„Tehdy jsem si říkal, když může být úspěšný Jobs nebo Gates, proč bych nemohl být úspěšný i já. Jen pomyšlení na to mi vhánělo adrenalin do žil. Když se na toto období nyní zpětně podívám, bylo to velice zvláštní. Když jsme zakládali první společnost, nikdo se příliš nezaobíral věcmi, jako kdo by mohl být potenciálním investorem, jak si založit firemní účet či jak by měla společnost vydělávat peníze…“

Inspirace Applem je u Xiaomi značná možná trochu více, než by bylo zdrávo. Ať už pomineme fyzické vzezření ředitele společnosti, který se naprosto očividně inspiruje stylem oblékání Steva Jobse. Nebo poněkud nešťastné kopírování sloganu „One more thing“ během předváděcích prezentací společnosti. O produktech, které jsou fyzicky velice podobné těm od Applu ani nemluvě, to samé pak s jejich pojmenováním… Filozofie společnosti je přitom téměř opačná od té, kterou se řídí Apple. Xiaomi se snaží prodávat co nejvíce za co nejméně peněz. Společnosti se však očividně daří, od příchodu na burzu si slibují více než 6 miliard dolarů. To vše v podstatě díky jedné knize.

Tohle všechno už Xiaomi od Applu okopírovalo:

Zdroj: QZ

.