Zavřít reklamu

Hlavním tahákem nových iTunes 10 měla být na hudbu orientovaná sociální síť Ping. „S více než 160 milióny uživatelů ve 23 zemích je iTunes největší hudební komunita na světě a nyní ji spuštěním sítě Ping rozšiřujeme o sociální funkce,“ řekl Steve Jobs, generální ředitel společnosti Apple. „Ping vám umožní sledovat vaše oblíbené umělce a přátele a připojit se k celosvětové konverzaci s největšími hudebními fanoušky.“

Uživatelé sítě Ping zde mohou sledovat své oblíbené umělce, prohlížet fotky a videa, která zveřejnili a zjistit si data jejich koncertů nebo psát komentáře. Součástí je i žebříček deseti nejstahovanějších písní a alb z iTunes vašich přátel a sledovaných umělců.

Služba se na svém počátku potýkala s několika nesnázemi. Ping byl po svém spuštění zaplaven spamem. Apple to trvalo téměř celý týden než službu vyčistila od nevhodných příspěvků.

Druhým problém bylo propojení služby Ping se sociální sítí Facebook. Apple službu spustil aniž by s firmou dospěl k dohodě. Facebook službu vzápětí odstřihnul. Údajným důvodem bylo nepovolené použití jeho API. Steve Jobs vyjednávání s komentoval slovy: „Facebook nabízel nevýhodné podmínky a s tím jsme nemohli souhlasit.“

Ani po třech týdnech se situace nijak nezměnila. Začalo tedy vyjednávání mezi oběma firmami pozdě? Ne! Podle zákulisních informací se Apple snažil s Facebookem dohodnout nejméně 18 měsíců. Apple pravděpodobně nechtěl začít budovat novou síť od základů a Facebook chtěl využít ke svým účelům: jako prodejní servis, reklamu a možnost sledovat o jakou hudbu se uživatelé zajímají.

Facebook je ale novou hvězdou v Silicon Valley s patřičným sebevědomím a má své vlastní plány. Plánuje vstup na trh mobilních telefonů již v roce 2011. Spolupracuje s výrobcem mobilních telefonů INQ Mobile Ltd. Základem operačního systému má být upravená verze Androidu se začleněním Facebooku. Kvůli tomu tajnému projektu byl v červenci přetažen z týmu Androidu produktový manažer Erick Tseng. Ten se u Facebooku stal vedoucím jeho mobilních produktů.

Obě firmy si navzájem konkurují v oblasti reklamy, sociálních síti a mobilních telefonů. Prostor pro vzájemnou spolupráci tu je, ale pravděpodobnost společného a bezproblémového soužití je velmi malá. Pokud bychom použili pro vyjádření vztahu mezi Applem a Facebookem status ze sociální sítí, byl by tam: je to složité.

Zdroj: www.businessinsider.com
.