Zavřít reklamu

K dispozici máme v Česku hned několik hudebních streamovacích služeb. Spotify patří k těm nejoblíbenějším, pro mnoho lidí se jedná o lepší variantu než Apple Music nebo Google Play Music. Pokud patříte mezi nové uživatele Spotify, nebo naopak přemýšlíte o přechodu, mohl by se vám hodit dnešní článek. Blíže se podíváme na základy budování vlastní hudební knihovny, díky tomu budete moct začít využívat Spotify naplno.

V první řadě byste si měli začít budovat vlastní knihovnu oblíbených autorů, alb a písniček. Poměrně velká část Spotify totiž tato data využívá k tomu, aby vám generovala nové playlisty, hledá nové písničky a obecně doporučuje další obsah, který se vám může líbit. Čím více posloucháte, tím lépe bude služba nabízet hudbu, která se vám líbí.

Pokud jste přešli z Apple Music, může vám připadat přidání skladeb či alba do knihovny trochu nekonzistentní. Spotify totiž dává větší přednost vyhledávání skladeb a playlistům. Do knihovny se alba přidávají po klepnutí na ikonu srdíčka. Přidání písničky do vaší knihovny probíhá opět klepnutím na srdíčko. V tomto případě se ale písnička přidá do playlistu s názvem „Skladby, které se ti líbí“. Bohužel se ale v tomto playlistu nezobrazují alba, která byla uložena do knihovny. Pokud chcete mít všechny písničky z alba v playlistu „Skladby, které se ti líbí“, klepněte na tři tečky vpravo nahoře a úplně dole vyberte položku „Líbí se mi všechny skladby“.

A i když není správa knihovny tou nejsilnější stránkou této služby, tak hodně toho vynahrazují playlisty, které tvoří přímo Spotify nebo komunita. Tvorba vlastních playlistů a následné sdílení je jednoduché. Najít můžete velké množství playlistů – dělí se podle nálady a žánru. Pokud dáváte přednost spíše komunitním playlistům, stačí využít přímo vyhledávání ve spotify, případně se podívat na internetu. Import do účtu je rovněž jednoduchý – u přehledu playlistu klepněte na tři tečky a vyberte položku „Uložit do sbírky Tvoje knihovna“.

Poslední významnou částí u přehrávání je sekce „Vytvořeno pro tebe“. Zpočátku zde neuvidíte mnoho položek, ale postupně, jak budete poslouchat hudbu více, budou se zde objevovat playlisty přímo pro vás. Každé pondělí se vám objeví „Discower Weekly“, což je speciální playlist vygenerovaný podle toho, co posloucháte. Mění se každé pondělí, takže si nezapomeňte uložit skladby, které se vám líbí. V podobném duchu je i páteční playlist „Release Radar“. Rozdíl je v tom, že se v něm objevují pouze nově vydané písničky. Po určitě době vám do této sekce přibydou playlisty „Pořád dokola“ a „Staré známé“. Jednou ročně se navíc můžete těšit na statistiky a speciální playlist „Tvé nej skladby“.

Na závěr si ještě ve formě seznamu projdeme ty nejdůležitější položky v nastavení a k čemu slouží:

  • Data Saver – Spořič mobilních dat, se kterým se aktivuje nízká kvalita přehrávané hudby a vypne se funkce Canvas. Pokud často přehráváte hudbu na datech, je lepší mít spořič aktivní. Často poslouchané písničky/alba/playlisty navíc můžete stáhnout offline ve vyšší kvalitě.
  • Režim Offline – Bohužel neexistuje způsob, jak rychleji aktivovat režim offline. Musíte vždy jít pracně do nastavení aplikace.
  • AutoPlay – Pokud nechcete, aby se automaticky po konci alba či playlistu začaly přehrávat písničky, vypněte tuto funkci.
  • Canvas – Jedná se o různé animace a jiné vizuální materiály. Přímo pro poslech jsou nedůležité, akorát čerpají více mobilních dat.
  • Připojit k zařízení – Umožňuje rychle měnit zařízení, na kterém se bude hudba přehrávat a zároveň díky ní můžete ovládat Spotify například z telefonu, i když se přehrává přes Mac aplikaci.
  • Zobrazené v autě – Pokud máte auto s bluetooth, zde můžete aktivovat speciální režim po připojení telefonu.
  • Soukromá relace – Pokud nechcete, aby vaši přátelí viděli, co posloucháte, stačí aktivovat tuto funkci.
  • Kvalita hudby – Jednoduché nastavení kvality pro streamování a také pro staženou hudbu. Ideálně se může kombinovat se spořičem dat.
  • Vymazat mezipaměť – Pokud máte problém s místem v telefonu a nechcete mazat stažené písničky a alba po jednom, můžete je smazat všechny přes tohle tlačítko.
.