Zavřít reklamu

Během netrpělivého čekání na nové MobileMe, které podle všech indícií slibuje velké novinky, agentura Reuters tvrdí, že Apple je hotov se svou další novou službou. V Cupertinu usilovně pracovali na cloudové hudební službě, která by umožňovala uživateli na vzdálených serverech uchovávat svojí iTunes knihovnu a přistupovat k ní odkudkoliv, kde bude přístup k internetu.

Spekuluje se o tom, že právě tato nová služba by mohla být součástí přepracovaného MobileMe, jehož odhalení se rovněž kvapem blíží. Agentura Reuters o připravované hudební službě píše:

Apple dokončil práci na online hudebním úložišti a chystá se ho spustit před Googlem, jehož snahy na stejném poli se zastavily. Tvrdí to několik lidí, kteří jsou obeznámeni s plány obou společností. Apple plánuje, že umožní uživatelům iTunes ukládat jejich knihovny na vzdálený server, aby k nim mohli přistupovat odkudkoliv, kde budou mít připojení k internetu, tvrdí dva z těchto zdrojů, kteří si nepřáli být jmenováni, protože je vše stále tajné.

Nemuselo by se však jednat pouze o vzdálené úložiště s jednoduchým přístupem. Nikdo zatím přesně neví, jak chce Apple novou službu využívat, nicméně by také mohla sloužit pro streamování hudby, což před nedávnem uvedl v podobě Cloud Drive Amazon. Amazon ovšem šel do celého projektu bez dohody s hudebními vydavateli a údajně se kvůli tomu pomalu začíná dostávat do problémů. Reuters sice tvrdí, že stejně je na tom Apple, ale Peter Kafka ze serveru All Things D přinesl zprávu, že kalifornská společnost si již plácla se dvěma ze čtyř největších nahrávacích společností a v nejbližších dnech chce dotáhnout do konce jednání i s těmi zbylými.

Hlavní výhodou, že by měl Apple oficiální licence, je, že by na serverech nemusel shromažďovat jednotlivé kopie písniček pro každého uživatele, ale měl pouze jednu hlavní kopii a tu poskytoval více uživatelům. Apple by se tak na rozdíl od Amazonu mohl vyhnout tomu, aby musel každý celou svou knihovnu do cloudu nahrávat. To by znamenalo ulehčení jak pro uživatele, kteří by se nemuseli zaobírat dlouhým a náročným uploadem, tak také pro Apple, pro něhož by to znamenalo menší prostory pro skladování. Zároveň by měl mít k dispozici oproti Amazonu hudbu v lepší kvalitě společně s dalšími benefity.

Na závěr agentura Reuters jen potvrdila aktuální dohady:

Apple a Google chtějí hudebním fanouškům nabídnout mnohem větší flexibilitu při přístupu k médiím. Chtějí, aby se dalo k písničkám přistupovat odkudkoliv, nejen z jednoho počítače nebo mobilního zařízení. Na konci roku 2009 koupil Apple společnost Lala zabývající se hudbou v cloudu, ale v dubnu 2010 její provoz ukončil, což vedlo ke spekulacím, že se chystá spustit vlastní takovou službu.

Tomu napovídají i poslední dny, kdy iTunes a App Store nefungovaly zrovna korektně a mnozí věří, že to zapříčinil přesun iTunes serverů do nového datového centra v Severní Carolině, které Apple hodlá naplno rozjet letos na jaře, tedy v tomto období.

Zdroj: macstories.net
.