Zavřít reklamu

S řadou iPhonů 15 se čile spekulovalo o tom, že by nám měl Apple letos ukázat i skutečně high-endový model iPhone 15 Ultra. Nakonec se ho prý dočkáme až příští rok, ale má vůbec smysl něco takového v případě nového iPhonu dělat? Zcela určitě! 

Už řadu let vydává Apple více modelů svého iPhonu, a to i pokud se bavíme jen o dané řadě a nepočítáme modely SE. Vlastně tak prvně udělal už s iPhonem 6 a 6 Plus, kde větší model disponoval i lepším fotoaparátem. S příchodem iPhonů 11 ale Apple poprvé přišel i s profesionálnějším označením, tedy přídomkem Pro, který už používal u MacBooků nebo Maců.

Další level se zdá být tedy poměrně jasný, protože už loni jsme se dočkali Apple Watch Ultra, kdy Apple toto označení použil u produktu poprvé a dosud si jej nárokoval spíše Samsung. Je tak poměrně nasnadě, aby to nejlepší, co nám americký výrobce ukáže, neslo právě stejné označení. I když se iPhonu Ultra letos pravděpodobně nedočkáme, je to vlastně dobře. Globální ekonomika zrovna neroste a představit do této doby superdrahé zařízení, by mohlo být hloupé rozhodnutí. Příští rok se ale může vše změnit.

Ultra jako označení toho nejlepšího 

Máme zde základní iPhony a iPhony Pro, které jsou sice v mnohém jiné, pořád ale spíše velice podobné. Ve finále si vlastně můžete vybrat jen ze dvou modelů, které se svým vizuálem liší také vlastně minimálně. Právě to by mohl model Ultra rozbít, kdy by s ním Apple rozšířil své portfolio, právě jako to udělal s Apple Watch Ultra, které jsou sice pořád Apple Watch, designově ale nesou svůj vlastní rukopis. Právě to by se čekalo i od iPhonu minimálně do té doby, než nám Apple představí skládací smartphone, který redefinuje trh chytrých telefonů.

Právě v případě iPhonů to ale vypadá, že zákazníci jsou za ně pořád ochotni utrácet nemalé částky, protože modely Pro jsou prodávanější než ty základní. Je evidentní, že by tento iPhone Ultra byl v základu ještě dražší, než iPhone 14 Pro Max, aby se jasně vymezil. To ostatně třeba dělá i Samsung. Ten má sice svou prémiovou řadu Galaxy S čítající na tři modely, ale to, že máte v ruce zrovna jeho „Ultru“, poznáte od nižších modelů na první dobrou.

Samsung a jeho řada Galaxy S23 

Galaxy S23 je základ. I když se jedná o vrcholnou řadu Samsungu, nemá ty nejvyspělejší technologie. Oproti základním iPhonům má sice tři fotoaparáty, ale dosud jej Samsung v předchozích řadách hodně krátil na úkor dražších modelů. Šlo o jas displeje, rychlosti nabíjení, rychlosti SSD atd. Není to nic, bez čeho by se nedalo žít, ale přece jen je to něco méně, něco jako iPhony 14 v porovnání s iPhony 14 Pro. Galaxy S23+ je pak vlastně to samé, jen s větším 6,6“ displejem, kdy zde už Samsung nešetřil ani na jasu displeje, ani třeba na výkonu nabíjení. Ultře se ale pořád nerovná.

V obou případech jste totiž poznali, že se jedná o základ. Galaxy S23 Ultra, tedy to nejlepší, co na poli mobilních telefonů nyní Samsung nabízí, má fotoaparáty hned čtyři, má 6,8“ zakřivený displej, nebo integrovaný stylus (který jako první dostal loňský model Galaxy S22 Ultra). Díky jinému designu také hned víte, že tady jste ještě o třídu výš. Samsung sice celé trio označuje stejnou řadou, je ale pravda, že model Ultra nad řečenými dvěma modely jasně vyčnívá a je to tedy ta skutečná špička.

Touto špičkou lze brát v případě Applu jen model Pro Max, to ale pro jeho displej a cenu, jinak je jeho výbava s modelem bez označení Max už totožná. A možná právě tímto se bude chtít Apple vymezit a mít v ruce jedno jediné zařízení, o kterém bude moci říci, že toto je skutečně to nejvíc nejlepší, ne toto nebo toto. Jasně lepší by to bylo i pro Samsung, který by mohl své telefony lépe cílit proti jeho konkurenci. 

.