Zavřít reklamu

Telefony Apple iPhone jsou dobře známé pro svůj vysoký výkon. Apple si totiž navrhuje vlastní čipsety z řady A-Series, o jejichž produkci se následně stará taiwanský lídr TSMC, díky čemuž je cupertinský gigant prakticky každý rok o několik kroků napřed před svou konkurencí. V tomto ohledu se ale nabízí poměrně zajímavá otázka. Kolik vlastně stojí takovéto čipy stojí a jak se v tomto směru odlišují od zmiňované konkurence? Přesně na to si nyní společně posvítíme.

Jak už jsme zmínili výše, po stránce výkonu má Apple většinou navrch. Tomu zároveň vděčí perfektní optimalizaci hardwaru a softwaru, z čehož následně vytěží nejvíce samotní jablíčkáři. Co se pak týče ceny samotných čipů, zde záleží na mnoha faktorech. Cena je totiž proměnlivá a liší se generaci od generace. To si ostatně můžeme ukázat na posledních modelem. Podle nejrůznějších informací totiž Apple čip A16 Bionic, který tepe v nejnovějších iPhone 14 Pro (Max), vyšel na 110 dolarů, což v přepočtu činí zhruba 2442 Kč. Ve skutečnosti se ale jedná o poměrně drahý kousek. Podle stejného zdroje totiž předchozí čipset Apple A15 Bionic, který najdeme v řadě iPhone 13 (Pro) a základních iPhonech 14, stojí 2,4x méně, respektive 45,80 dolarů neboli něco málo přes tisíc korun.

Kolik platí konkurence

Nyní se pojďme zaměřit na to, kolik za čipsety vlastně platí konkurence. Hned ze začátku ale musíme upozornit na jednu důležitou skutečnost – ceny jednotlivých čipsetů nelze tak snadno dohledat, kvůli čemuž musíme pracovat s predikcemi dřívějších generací. Konkrétně se musíme vrátit do roku 2020, respektive tedy k tehdejšímu čipsetu Qualcomm Snapdragon 875. Podle tehdejších informací z korejského řetězce se tento model dočkal poměrně velkého zdražení, kdy jeho cena vzrostla na 130 dolarů (2889 Kč). Konkrétně se bavíme ale jen o hlavní části čipu jako takového – jako celek měl údajně stát 250 dolarů.

Z tohoto lze určit, že cena základního čipu je podobná té od Applu. To ale není tak úplně pravda – nemůžeme totiž srovnávat jablka a hrušky, respektive modely z let 2022 a 2020. V té době Apple přišel s řadou iPhone 12 (Pro), v jejíž útrobách tepal čip Apple A14 Bionic. Ten Apple vyšel na zhruba 40 $ (asi 890 Kč). Co z toho tedy plyne? Jablečné čipsety jsou nejen že podstatně výkonnější, ale zároveň také o dost levnější.

iphone-12-unsplash

V závěru je také na místě upozornit, že se jedná o pouhé spekulace a odhady. Oficiálně informace o tom, kolik jednotlivé společnosti doopravdy platí za jeden jediný čipset, totiž dost možná ani neexistují. Spolupráce mezi výrobci telefonů a čipovými giganty jsou totiž nesmírně důležité – dochází totiž k odběru milionů komponentů, bez kterých by zařízení zkrátka nefungovalo. Přesně proto je na místě k těmto odhadům přistupovat opatrně a s jistými rezervami.

.