Zavřít reklamu

Zařízení Applu obvykle neoplývají kdoví jakou opravitelností. Apple nikdy moc nechtěl, aby se v jeho hardwaru „hrabal“ kdokoli nepovolaný mimo autorizovaný servis. Francie jej tak stále vyšetřuje ohledně záměrného omezování oprav i s ohledem na strategii zastarávání. 

Co si budeme nalhávat, takový iPhone 7 už není nijak svižné zařízení. Neznamená to ale, že bychom jej zákonitě museli hodit do starého železa. Běžnou práci zvládne pořád dobře, jen s těmi nejnovějšími hrami to bude horší. Jenže když už na něm nerozjedete iOS 16, je jedno, jak dobrý telefon pořád je, protože je vlastně určen k zániku. S delším postupem času už na něm prostě jen nerozjedete aplikace, které potřebujete, i když by je zařízení zvládlo.

Svobodné opravy pro všechny? 

Když pak odejde nějaký hardware v zařízení, mnohdy se vyplatí pořídit si novější iPhone než opravovat ten starý. Jenže to má následky nejen na vaši peněženku, ale také na zbytečné hromadění elektronického odpadu, když byste se svým zařízením mohli ještě dále fungovat, jen pro něho neseženete patřičnou část. Právě to se nelíbí francouzské asociaci Halte l’Obsolescence Program (HOP). 

Ta zmiňuje, že politika Applu týkající se používání sériových dílů umožňuje omezit opravy na autorizované poskytovatele oprav a omezuje zařízení, která nepoužívají certifikované díly. HOP vyzývá Apple, aby „zaručil právo opravovat zařízení podle logiky skutečné cirkulární ekonomiky“. V důsledku toho Francie také zahájila vyšetřování společnosti Apple kvůli „plánovanému zastarávání“, a to, aby zjistila, zda záměrně neplánuje, aby se iPhony staly zastaralými kvůli těmto omezením oprav.

Vezměte si třeba mikrofon nebo reproduktor. Tyto díly jsou nějak designované a Apple je ty stejné používá do několika generací svých iPhonů. Mohou se ale také snadno poškodit. Jenže když jim design změní a předchozí díl přestane vyrábět, tak nemáte šanci na opravu. Mohli byste sice sáhnout po neautorizovaném dílu, ale ten se Apple snaží omezovat v rámci softwaru. Apple má své programy určující čas zastarávání jednotlivého hardwaru poměrně velkorysé, ten se ale Francii příliš nelíbí.

Budeme souhlasit s tím, že by se dané díly neměly designové měnit jen proto, aby se ty staré již nemusely vyrábět a zákazníci si tak museli kupovat nový zařízení. I to by měli v HOP zjišťovat. Na druhou stranu je ale poněkud kontraproduktivní měnit pro společnost něco, co funguje. Už jen právě designéra, ověřovací série a seřizování strojů stojí hromadu peněz. Jenže když se ty do společnosti pak vrátí právě díky nákupům nového hardwaru, je to těžké soudit. 

Kondice baterie stála Apple přes 27 milionů dolarů 

Ostatně HOP má na Apple spadeno už pěkně dlouho. Právě v roce 2017 vyvolala tato asociace kauzu úmyslného snížení maximálního výkonu iPhonů kvůli zhoršující se kondici jejich baterií. Co na tom, že se Apple oháněl argumenty, že to mělo zabránit neočekávanému vypnutí zařízení a chránit ho tak před poškozením elektroniky. Po třech letech sporů nakonec musel ustoupit a zaplatit 27,4 miliony dolarů za to, že o tom majitele iPhonů patřičně neinformoval. 

Apple už má svůj servisní program oprav pro „běžné“ zákazníky. Měl by jej však více rozšířit, jak s ohledem dostupnosti, tak portfoliem dílů k opravám. Jasně by tím zavřel ústa všem kritikům a možná i těm, kteří se jen chtějí na jeho strategii nějak přiživit. 

.