Zavřít reklamu

Kolik jste ochotni zaplatit za smartphone? A kolik jste ochotni zaplatit za nejnovější iPhone? Právě iPhony patří mezi nejdražší chytré telefony vůbec a společnost jejich cenu s nadcházející řadou vyšponuje ještě výš. Nejhorší na tom možná je, že i tak mu to projde, a i tak je budeme všichni kupovat. 

Aktuálně nejdražším běžně dostupným smartphonem je Galaxy Z Fold5. Za jeho 1TB paměťovou variantu totiž zaplatíte 53 990 Kč. Je ale pravda, že tato skládačka kombinuje možnosti smartphonu a tabletu, že má nejmodernější čip, vrcholné trio fotoaparátů, vnitřní selfie kameru skrytou pod displejem a další moderní technologie. A je pravda, že pokud si jej pořídíte v předprodeji, tak máte 1TB variantu za cenu 512GB verze, tedy za 47 990 Kč, dostanete k tomu pojištění na rok zdarma a při výkupu starého zařízení dostanete ještě bonus 5 000 Kč. Do 10. 8. tak vlastně můžete zaplatit za tento nejmodernější Samsung „jen“ 42 990 Kč. 128GB verze iPhonu 14 Pro Max startuje na 36 990 Kč, 1TB jeho verze vás vyjde na 53 490 Kč. Bez bonusů za Samsung je tak jen o 500 Kč levnější. 

Přímý konkurent ze stáje Samsungu v podobě modelu Galaxy S23 Ultra v Samsung Online Store aktuálně stojí 30 490 Kč v jeho 256GB verzi. Společnost tak svůj vrcholný model od jeho představení v únoru letošního roku zlevnila o nějaké dva a půl tisíce. Apple ale ze své ceny ani téměř po roce nepolevil. A to má Ultra skutečně prémiovou výbavu, která není ošizena prakticky nikde, a i tak může být o obrovských 6 tisíc levnější. Za ty byste si třeba koupili AirPody 3. generace, a ještě by vám pár drobných zbylo.

První zdražení od iPhonu X 

Loni Apple na domácím trhu nezdražil. Ostatně nezdražil od představení iPhonu X v roce 2017. Řada iPhonů 14 tak stála stejně, jako iPhony 13, ty jako iPhony 12, ty jako iPhony 11. Letos má být situace jiná a Apple sáhne po zdražení i v USA. Zmiňuje to mnoho zdrojů v čele s Markem Gurmanem z Bloombergu, který aktuálně platí za nejpřesnějšího „informátora“ ze světa Applu. Pro odpověď na otázku „proč?“ nemusíme chodit daleko. U modelů iPhonu 15 Pro a 15 Pro Max je to zjevné. Apple jim chce totiž dát titanové šasi místo toho ocelového. A vyjma všech předností, které titan má, má i jednu zásadní nevýhodu – je drahý. 

Apple nám zadarmo rozhodně nic nedá, a tak se musí každý takový upgrade vyvážit sáhnutím do peněženky zákazníka. Budete-li chtít mít toto exkluzivní zařízení, budete si za něho muset řádně připlatit. Nejčastěji se zmiňuje částka 200 dolarů, i když ji nikdo samozřejmě nepotvrdil. Pokud bychom to tedy vzali holým přepočtem, základní iPhone 15 Pro Max by mohl být u nás prodáván za závratných 41 490 Kč, klidně ale více, pokud připočteme daň z těch 4 a půl tisíce.

I když nepatrně, měl by vzhledem k osazení novými technologiemi zdražit i iPhone 15 a iPhone 15 Plus. U toho to ale může být palčivější problém, protože se od něho zas tolik novinek neočekává. Rozhodně by si totiž měl ponechat hliníkové tělo, platit navíc by se tak mělo spíše za modernější displej. I kdyby jen o 500 Kč, líbit se to nikomu určitě nebude. 

Evropský trh je jiný než ten v USA. Navíc vzhledem ke všem loňským událostem se právě na tom našem už zdražovalo, a to v průměru o 3 000 Kč oproti generaci iPhonů 13. Ty modely řady, které byly ještě v prodeji, si tak prakticky zachovaly svou cenovku. Dříve jsme přitom byli zvyklí na jasné zlevňování starších verzí, protože je cenově nahradily ty nové, což se loni nestalo. Dost možná se to tak nestane ani letos a iPhony 14 budou i po září stát to, co stojí teď. 

.