Zavřít reklamu

Těsně před WWDC s představením iOS 18 zde máme skutečně první obchod třetí strany, který vstupuje na iOS a nabízí své řešení nákupů v aplikaci, přičemž je zároveň Applem schválený. Řeč je o obchodu Aptoide. 

Uživatelé zařízení s platformou Android mohou již Aptoide dobře znát. Na této platformě totiž funguje už od roku 2009 a loni dosáhl téměř půl miliardy stažení. Tento obchod ale 6. června vstoupí i na iOS, tedy samozřejmě jen ve státech EU. Bude sice spuštěn s omezeným počtem titulů, kdy jich bude dostupných cca 30, nicméně každý další den by měly další přibývat. Ze začátku budou přítomny takové hry, jako jsou Word Jungle, Condor — Leap of Faith, Solitaire, Mahjong a Charades. 

Aptoide

Tak nějak si zvykáme, že všechno dobré musí mít i nějaké to ale. To je tedy i zde. Zpočátku totiž bude přístup do obchodu omezen na uživatele s přístupovými kódy, takže půjde o klasický pozvánkový model. Aptoide už nyní říká, že má jeho čekací listina na 20 000 registrací, přičemž plánuje vydávat 500 až 1 000 kódů denně. Než bude tedy obchod dostupný bez omezení, chvíli si počkáme. Více se o Aptoidu dozvíte zde.

Kdo bude další? 

Pokud se v šedé zóně alternativní distribuce obsahu na mobilní platformy zrovna nepohybujete, můžete mít milnou představu o tom, že vlastně není o co stát. Ty výhody a nevýhody ale byly popsány už mnohokrát. Pravda je pak taková, že alternativních obchodů je skutečně hodně a jsou poměrně populární.  

Třeba 1Mobile Market nabízí pro Android jen ty tituly, které jsou zdarma a má jich více jak 800 tisíc. AppSales pak nabízí klasické aplikace a hry z Google Play, které jsou ale zase nějakým způsobem zlevněné. F-Droid je alternativní obchod s aplikacemi se zaměřením na bezplatné a open-source (FOSS) aplikace. Humble Bundle je pak digitální obchod pro hry, e-knihy a další typy digitálního obsahu, které typicky nabízí jako výhodné balíčky. 

I iOS nabízí mnohé alternativní distribuce, to však až po jailbreaku zařízení. Nejznámější je Cydia, je zde ale také AppCake, AppValley nebo TweakBox. Dveře od Applu jsou tedy poměrně hodně otevřené, i když jen na evropském písečku. Teď záleží jen na vývojářích, jestli se na tom pokusí oficiálně něco postavit něco víc. 

.