Zavřít reklamu

Je jistotou, že tématem WWDC24 číslo jedna bude umělá inteligence. A je téměř jistotu, že AI budou prolezlé nové systémy Applu skrz na skrz. Protože ale společnost situaci s AI podcenila, bude jí dost možná stát zbytečné miliardy dolarů navíc. Ty nasype především do OpenAI. 

Apple totiž nestíhá a tlak na něho je stále větší. Reagovat musí, své zdroje na to ale nemá. Nebo alespoň ne v takové míře, aby splnil nároky vlastními silami. Právě proto musí implementovat řešení někoho jiného, aby nezklamal. Pracuje tedy na dohodě s OpenAI, jejíhož chatbota ChatGPT integruje přímo do systému – volitelně a dočasně. 

ChatGPT je kontroverzní a Apple se obával, že jej toto partnerství může poškodit. Přesto se nakonec rozhodlo. Outsourcingem funkce chatbota se totiž Apple může od této technologie do jisté míry distancovat, ale zároveň ji zákazníkům i tak poskytnout. Ti navíc budou mít na výběr, zda ji používat nebo ne. 

Více chatbotů, více možností 

Apple nicméně jedná i s Googlem o začlenění jeho Gemini. Google mimochodem aktuálně poskytl Gemini v jeho aplikaci Google i na iOS. Jenže aplikace je jen aplikace, zmiňované řešení je integrováno do celkového systému. Vzhledem k tomu, že Apple vyjednává dohody případ od případu, může nakonec nabídnout celou řadu chatbotů třetích stran napříč svými operačními systémy, a uživatel si mezi nimi vybere. Nucením svého chatbota zákazníkovi by se tím jasně vyhnul i nařčení z možného monopolu.  

Za tyto chatboty ale samozřejmě bude platit, dokud tedy nepřijde s vlastním řešením. Stejně tak kdysi udělal např. s mapami. Stejně tak je zde ale ve hře předplatné. Chcete chatbota v iOS s plnou jeho integrací do systému? Tak nám plaťte měsíční předplatné. Tím by společnost vybrala na poplatky za obsažení chatbotů a vyšla by z toho vlastně jako vítěz. Bez práce nebo s minimálním úsilím by poskytla maximum, za což by jí zákazníci odváděli pravidelné platby. To prostě umí jen Apple. 

V iOS 18 bude práce s vlastní Apple LLM pravděpodobně omezena jen na nové funkce Siri, přičemž se očekává, že tento virtuální asistent bude poprvé schopen ovládat všechny jednotlivé funkce v aplikacích. Očekává se také, že tyto funkce budou fungovat na zařízení, přičemž pokročilejší funkce umělé inteligence se spolehnou na cloudové servery (takže i chatboti). Jak to všechno bude se dozvíme už příští pondělí. 

.